Ahol a mesék megelevenednek: garamszegi és besztercebányai kalandozás

A hely, ahol a mesék megelevenednek – tartják a magyar határ melletti Besztercebányai Régióban, amely történelmi emlékeivel, kultúrájával és természeti csodáival egyaránt elbűvöli a látogatókat.

Elég egy rövid autózás és a határ túloldalán, máris egy olyan helyen járunk Szlovákiában, ahová nemcsak azért érdemes útra kelni, mert földrajzilag és kulturálisan is rendkívül közel áll hozzánk, hanem azért is, mert a térség számtalan olyan látnivalót és aktív kikapcsolódási lehetőséget ígér, amit kár lenne kihagyni.

Garamszeg: a festői táj nyugalma

Első állomásunknak érdemes Garamszeget (Hronsek) választani, mert a Garam folyó partján álló apró falu több rejtett kincset is kínál a látogatóknak. Közülük a legismertebb az az evangélikus fatemplom, amely 2008 óta az UNESCO Világörökség részét képezi. A Zólyom és Besztercebánya között, a Garam partján magasodó, hatalmas magtárra emlékeztető, skandináv stílusú templom különlegessége, hogy kizárólag fából, egyetlen szög felhasználása nélkül épült fel. A rekordgyorsaságú építkezés eredményeként 1726-ban szentelték fel a folyó partján álló templomot, amely csodálatos módon, egyszer sem esett áradás áldozatául.

A környék másik ékessége az a Körmöci-hegység ölelésében magasodó Vízi Vár kastély, amit Polthári Soós várkastélyként is szoktak jegyezni. A kastély, amit Beniczky Tamás építtetett át a 16. század második felében, a Rákóczi-szabadságharc idején börtönként, majd pénzverdeként is szolgált. A kalandos sorsú, számos történelmi esemény színhelyéül szolgáló kastélyhoz több legenda is kötődik. A mára teljesen felújított és 2023-ban újranyitott Vízi Vár kastély pedig már nem csupán szálláslehetőséget, hanem számos élményt is kínál vendégeinek. A pincében ugyanis egy olyan különleges konyakkóstolón vehetnek részt, ahol nemcsak a konyakkészítés mesterfogásait és a nemes ital fogyasztásának helyes módját ismerhetik meg, hanem még az is láthatják, ahogyan a konyakospoharak még táncra perdülnek.

Ráadásul a Vízi Vár kastély udvara élvezetes színházi előadások színhelyéül is szolgál: a Theatre Hronsek révén olyan előadásokat láthatnak a vendégek, amelyek garantáltan felejthetetlen élményekkel gazdagítják a Beszterce vidékén tett túrát.

Besztercebánya: a múlt meséi interaktív megvalósításban

Besztercebánya ókortól íródó történelmének meghatározó eseménye, amikor a Garam folyó két partján fekvő települést IV. Béla magyar király városi rangra emelte. A város különösen a rézbányászatnak köszönhetően, a XV–XVI. században virágzott a Thurzó és a Fugger családoknak köszönhetően.

Besztercebánya felfedését a sétálóutcává alakított főtéren érdemes elkezdeni, amelynek ékessége az 1552-ben emelt, 20 méter magas óratorony, valamint az 1719-ben a pestisjárvány elmúlásáért kifejezett hála jeléül emelt Mária-oszlop, valamint az egyedülállóan mutatós szökőkút. A főtéren járva kihagyhatatlan látnivaló az 1500-ban épített Városháza különleges szépségű épülete, valamint az egykor a Thurzó és Fugger család kereskedelmi társaságának központjaként szolgált Thurzó-ház is.

A város másik meghatározó pontja a várnegyed, a Barbakánnal: a mesterségesen kialakított vizesárok fölött ívelő, várnegyedbe vezető bejáratot 1512-ben építették úgy, hogy a város tornyát vette körül. A meghatározó látványosságok közé tartozik a Szűz Mária mennybemenetelének szentelt XIII. századi templom, a Xavéri Szent Ferenc templom, a püspöki palota, valamint Baniczky Tamás boltíves háza, valamint az 1479-ben épült, késő gótikus Mátyás-ház is, amely Mátyás király egykori szálláshelyeként szolgált.

Besztercebánya legújabb vonz-ereje pedig a Várban található Thurzo – Fugger interaktív kiállítás, amely a város és a környező falvak és városok bányászatának történetét mutatja be, elsősorban a legendás Thurzo-Fugger vállalat és a Rézkalapács-malom korát megidézve. Aki a magával ragadó tárlatot felkeresi, egy olyan 500 éves időutazásban vehet részt, amely a régió bányászatának fénykorába repíti vissza.

Aktív élmények

De Besztercebánya nem csak a múltról szól. A város környékén kalandot ígérő utak és lenyűgöző tájak várják a felfedezőket. A Felső-Garammente két különleges módon nyújt lehetőséget a vidék felfedezésére: a kerékpár nyergében ülve hajtható kiskocsi – egyfajta hajtány – mellett ott a Fekete-Garami erdei vasút is, nem beszélve arról, hogy a környék a hagyományos kerékpártúrákhoz is ideális terepnek számít.

Szt. Borbála út – Barbovská Cesta

Szent Borbála a bányászok védőszentje. A zarándokút Banská Bystricaról indul 193 km-en át és a 29 állomást gyalogosan vagy kerékpárral lehet teljesíteni. A Szt. Borbála út – Barborská cesta kilencedik szezonját kezdte 2024.április 27-én. Ostrá Lúkán a Pusty-kastéllyal szemben ünnepélyes kereteken belül adták át a hostelt és a faluközösségi terét az Alberg zarándokszálló megnyitásával. A szlovák túrázók nagyon örültek az újabb szálláshelynek. A Szt. Borbála út- Barborská cesta összeköti az egykori bányavárosokat, Besztercebányát, Körmöcbányát, Selmecbányát és Zólyomot. Célja, hogy egyedülálló történelmi és földrajzi látnivalókat mutasson be a turistáknak az útvonal mentén.

Tudtad?

  • hogy az első rezet 3500-ban Krisztus előtt olvasztották ki
  • hogy Kolumbusz hajója a süllyedés vonala alatt rézzel volt bevonva
  • hogy a rezet felhasználták pénznek, drótnak, fazéknak, háztetőre és fegyverhez