Új-zélandi modell: útlevélpótlás percek alatt

Új-Zélandi útlevél

Példaértékű eljárással segíti az útlevelüket elveszítő új-zélandi állampolgárokat itt Magyarországon is a szigetország államapparátusa. Sok ország számára lehetne minta az az eljárás, ahogyan pótolják az úti okmányokat.

Azok az új-zélandi állampolgárok, akiknek ellopják, megrongálódik vagy elvész az útlevele, gyorsan juthatnak új teljes értékű útlevélhez, vagy úgynevezett Emergency Travel Document-hez (ETD), azokban az országokban is, így Magyarországon, ahol nincs új-zélandi nagykövetség, ahol útlevelet állíthatnának ki. Az új rendelet szerint október 9-től már online módon is lehet igényelni útlevelet, ami a leggyorsabb módja a hiányzó okmányok pótlásának – tájékoztatott Sárdi Rezső, Új-Zéland tiszteletbeli konzulja.

Új-zélandi minta

Magyarországon is több tucat új-zélandi útlevél veszik el évente. Az utazóknak nem kell mást tenniük, mint a www.passport.govt.nz honlapon a megfelelő kérvényt kitölteni és továbbküldeni. A gyorsított eljárásnak köszönhetően az utazók néhány napon belül folytathatják útjukat. A szigetország konzulátusán hitelesíthetők azok az okmányok (bizonyítványok, erkölcsi, születési anyakönyvi bizonylat stb.), amelyek a kiutazáshoz szükségesek, ha valaki dolgozni vagy kitelepülni készül Új-Zélandra.

Magyarországról turistaként kiutazó magyar állampolgárok, három havi tartózkodásra vízummenetességet élveznek, ha megfelelnek a beutazáshoz előírt feltételeknek. Fontos tudni, hogy ha idegenvezető kíséretével utazik csoport Új-Zélandra, az idegenvezetőnek vízummal kell rendelkeznie, mert ez is munkavégzésnek számít.

Legyél az első hozzászóló "Új-zélandi modell: útlevélpótlás percek alatt" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*