Új-Zélandot továbbra is Sárdi Rezső képviseli

Az új-zélandi Kereskedelmi és Külügyminisztérium megerősítette Sárdi Rezsőt tiszteletbeli konzuli tisztségében Magyarország teljes területén. Az ismert turisztikai és gazdasági szakembernek három éves mandátumát 6. alkalommal hosszabbították meg, így továbbra is képviselheti a távoli szigetországot hazánkban.

Megbízatása alatt számos magas rangú küldöttség járt Magyarországon és megszületett a megállapodás a két ország között a „Working Holiday” vízum bevezetéséről. 2013-óta évente száz magyar fiatal utazhatott Új-Zélandra egyéves vízummal, ami fordítva is igaz volt, vagyis új-zélandiak szintén jöhetnek hazánkba ugyanilyen feltételekkel. A fiatalok Új-Zélandon illetve Magyarországon  munkát vállalhatnak, tanulhatnak és felfedezhetik az országok rejtett szépségeit. 2020-ban ismét száz magyar fiatal látogat majd Új-Zélandra a megállapodás keretében. A két ország között jó kapcsolatok terén mérföldkőnek számít, hogy hazánk nagykövetséget nyitott Wellingtonban, Új-Zéland fővárosában.

Az eddig elért sikerekre visszatekintve a tiszteletbeli konzul elégedettségének adott hangot.  Elmondta, hogy a kapcsolatok erősítésében nélkülözhetetlen szerepet játszott  Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, különböző  szerveinek segítő útmutatása és hatékony munkavégzése. Különös fontossággal bír, hogy a tiszteletbeli konzulok fő feladata a Magyarországra érkező küldő ország állampolgárai jogainak védelme és szükség esetén segítségnyújtás az országba érkező turistáknak. A nemzetközi kapcsolatokban felértékelődött az állampolgárok és jogi személyek érdekeinek védelmét biztosító konzuli kapcsolatok jelentősége.

„Számtalan okból kerülhet bajba valaki egy idegen országban. Megbetegedhet, elveszítheti az okmányait, sőt bűncselekmény áldozatává is válhat. A nemzetközi terrorizmus szomorú aktualitást ad annak a kérdésnek hová fordulhatunk, honnan kaphatunk segítséget külföldön. Ezek mellett fontos, hogy az Új-Zélandra utazó, ott munkát vállalni- vagy tanulni kívánó magyar állampolgárok a konzulátus segítségét vehetik igénybe, amennyiben okmányok hitelesítésére van szükség. Így például erkölcsi bizonyítványok, képesítést igazoló okiratok és más hivatalos dokumentumok hitelesítése a konzulátus tevékenységi körébe tartozik.”

2019 kiemelkedően aktív év volt a kétoldalú kapcsolatok területén. Magas szintű parlamenti delegáció látogatott Budapestre, kiwi ( új-zélandi ) filmnap került megrendezésre és folyamatosan nőtt az Új-Zélandra látogató magyar turisták száma. Wellingtonhoz közel megnyílt az első magyar étterem, ami már most nagy sikert könyvelhet el. 2019-ben bevezetésre került a turistaként (vízum nélkül ) Új-Zélandra utazó külföldi állampolgárok előregisztrációs kötelezettsége. Így a magyar állampolgároknak is meg kell igényelni egy ún. NZeTA engedélyt az utazás előtt, mert ennek hiányában a légitársaságok nem veszik fel gépeikre az utast és Új-Zéland területére sem léphetnek be.