Újjáéledt egy több száz éve kihaltnak hitt citrusféle Olaszországban

Bizarr a formája, bizarr a neve, és története is rendkívülinek számít. A citrusok családjához tartozó gyümölcs (latinul a citrus aurantium bizzaria), amely egykor a Medici-család kertjeiben termett, ismét elterjedt Olaszországban.

A keserű narancs, a firenzei citrom és a cédrus kereszteződéséből született hibrid gyümölcsről az utolsó feljegyzés 1644-ből származott. Utána sokáig nem láttak egyet sem ebből a sárga-zöld színű, göcsörtös “narancsból”, amely leginkább furcsa citromra hasonlít.

A történelmi olasz parkok és kertek restaurálásával foglalkozó Paolo Galeotti 1980-ban talált rá az elveszettnek hitt citrusfára. A fa megvolt, de nem hozott gyümölcsöt. Azóta már nemcsak a firenzei botanikus kertben és a Boboli-kertben terem a bizzaria, hanem idén már a Maggiore-tó partján és a Róma közeli Tivoliban, a Villa d’Este parkjában is szedhető a termése – adta hírül a Corriere della Sera online kiadása.

Galeotti levéltári kutatómunka segítségével száz történelmi citrusfajtát osztályozott. A világ egyik legértékesebb gyűjteménye a firenzei Villa di Castello kertjében található. Itt ötszáz cserépbe ültetett citrusfát őriznek, vannak közöttük több mint háromszáz évesek is.
A citruskertben egyedül a második világháború és az 1985-ös fagy okozott kárt.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Újjáéledt egy több száz éve kihaltnak hitt citrusféle Olaszországban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*