Valódi gourmet bázis lehet a Zsolnay Kávéházból

Lassan sütött báránysült répákkal, lágy polentával, Stilton sajttal

A Nagykörút nem az a hely, ahol egymásba érnek a jó vendéglők éttermek és bisztrók. Sőt, már azok sem jók – vagy már nincsenek is –, amelyek legendásak és jók voltak. Ezért is öröm, hogy egy legendás szálloda, a Radisson Blu Béke Hotel, Budapest legendás kávéháza a Zsolnay Kávéház új gasztronómiai színt hozott a szürke sugárútra.

A Zsolnay Kávéháznak volt már néhány nagy és elegáns korszaka, de az utóbbi években – miközben az emeletről a kevésbé hangulatos földszintre költöztették – az otthonául szolgáló Béke Szállóhoz hasonlóan egyre inkább a szomorkás retro hangulatot vett fel. Ezért is örömteli, hogy a tulajdonos Danubius Hotels Group megújulási programjának részeként végre a Radisson Blu Béke Hotel, Budapest is méltó lett arra, hogy – bár névjegyén már korábban is ez állt –, végre joggal viselje a másutt izgalmas eleganciájával hódító Radisson Blu lánc nevét.

Bejárat az ízek birodalmába

A Radisson Blu Béke Hotel, Budapest tavalyi teljes arculatváltása szerencsére az elmúlt években a cukormentes sütemények fellegvárává vált Zsolnay Kávéházat is érintette. Az év Gastro&Hotel Design díját elnyerő vendéglátóhely éppen olyan elegáns és trendi lett, mint maga a szálloda hallja, ahol kellemesen megpihenhetünk a kényelmes bútorokon. Mindezt ráadásul akár a szálloda 106 éves történelmét jelképező emblematikus Haranghy üvegkupola alatt is megtehetjük, ami igazi kuriózum abban a világban, ahol egyre inkább a művi újdonságokkal találkozhatunk.

Tökéletes a hangulat

A Zsolnay ráadásul nemcsak a külcsín, hanem a belbecs tekintetében is megújult. A magyar alapanyagokra és konyhai technológiára büszke Jaksics József Executive Chef és csapata igazán vonzó bistro menüt alkotott az egyedi Zsolnay csészékben felszolgált kávék és az „egészséges” mentes sütemény vonalat is felmutató kézműves desszertválaszték mellé.

A koncepció lényege, hogy a magyar konyha, mint egy olvasztótégely, használja és beépíti a nemzetközi konyhák alapanyagainak változatos ízvilágát és technológiáit. Így lett helyi specialitás az itt harcsából készült „Catfish and Chips”, az apróra vágott angol zellerből, erős paprikából, kapribogyóból és marokkói zellerből készült ízbomba, amit a szürkemarha gulyásleves mellé tálalnak.

Catfish and Chips

Ehhez társul többek között a szájban olvadó libamájjal hódító Libamájbefőtt, valamint az a Surf & Turf, amelyben az érlelt szürkemarha bélszínjava a hozzá tálalt Királyrákkal, valamint a bébisalátákkal, édesburgonya- és zellerhasábokkal nemcsak látványos, de egyben az ízek harmóniáját adja. Nem beszélve arról, hogy a Zsolnay Caféban nemcsak a cukrászaton figyelnek az egészséges étkezésre, hanem – ahogy az azt az étlapon feltuntetett G betű jelzi – a kávéházban is fókuszálnak a különféle allergiákra, ételérzékenységre, ebben az estben például a glutén érzékenységre.

Surf&Turf

A Zsolnay különlegessége az is, hogy egész nap elérhető reggeli, brinner (breakfast for dinner) koncepció, vagyis a frissen készített és felszolgált reggeli fogások egész nap megrendelhetők azoknak, akik a napindító reggelit például szeretik a szokásosnál később elfogyasztani.

é.m.z.