Változik az üdülési jog szabályozása

Az EU-direktívában foglaltaknak megfelelően az új jogszabály kibővíti az üdülési jogok fogalmát és a kiterjeszti a szabályozást az ún. hosszú távú üdülési programokra, a viszonteladásra és a csereszolgáltatásra is. Ezentúl tilos lesz mindennemű előlegfizetés, ideértve a harmadik fél felé (pl. ügyvédi letétként) történő előlegfizetéseket is, emellett a rendelet kibővíti az értékesítőknek a fogyasztó felé irányuló tájékoztatási kötelezettségét.

A jogszabály továbbra is előírja az üdülőjog-értékesítők nyilvántartásba vételi kötelezettségét. Az új előírásokat a 2011. szeptember 1-től kötött szerződésekre kell alkalmazni, a korábbi 20/1999. (II. 5.) Korm. rendelet alapján nyilvántartásba vett vállalkozásnak azonban az új rendeletben felsorolt dokumentumokat a rendelet hatálybalépésétől számított három hónapon belül kell a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnak benyújtania.

Az üdülési jogot értékesítő vállalkozásoknak a MKEH honlapjáról letölthető, közhitelűnek nem minősülő listáján jelenleg egy híján száz cég szerepel.

Az új jogszabályt is tartalmazó közlönyszám a következő linkről tölthető le:

http://www.magyarkozlony.hu/pdf/9886

Legyél az első hozzászóló "Változik az üdülési jog szabályozása" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*