Visegrád, az élő középkor városa

Fotó: mtu.gov.hu

Visegrádon az emberi alkotásokat és a természeti szépségeket harmóniába fonta az idő. A csodálatos fekvésű településen az építészeti és a természeti értékek hosszú évszázados együttélésének szépségét érhetjük tetten. A Budapesttől 43 kilométerre, a Dunakanyar legszebb pontján, a Duna-Ipoly Nemzeti Park közepén fekvő kisváros nemzetközi hírű műemlékekkel, izgalmas programokkal és felejthetetlen élményekkel várja az érkezőket. Mutatjuk a top látnivalókat.

Fellegvár

Az 1250-es években épült, a korszak magyarországi várai közül méreteivel, erejével és pompájával kiemelkedő fellegvár a királyi család tagjainak alkalmi szálláshelyeként, az 1335-ös királytalálkozó egyik fontos színhelyeként és a magyar koronázási ékszerek őrzőhelyeként is szolgált. A 13. századtól a 15. századig folyamatosan erősített és átépített vár a török időkben elszenvedett ostromok miatt rommá vált.

Királyi palota

Károly Róbert 1323-ban helyezte udvarát Visegrádra. A Nagy Lajos és Zsigmond építkezéseinek köszönhetően elkészült, díszudvarral, kutakkal, szőlős- és gyümölcsöskerttel rendelkező királyi palota a korabeli Európa egyik legszebb rezidenciájának számított. A Mátyás király által 1476-tól magyar és olasz mesterekkel felújíttatott, késő gótikus palota a reneszánsz stílus Itálián kívüli legkorábbi megjelenésének reprezentatív színhelye.

Alsóvár, Salamon-torony

A IV. Béla által építtetett várrendszer Duna feletti alsóvára a Budáról Esztergom felé haladó út és a dunai hajóforgalom ellenőrzése mellett a király lakhelyéül és a pilisi ispán székhelyéül is szolgált. A kaputornyokkal, őrtornyokkal megerősített és a 34 méter magas, hatszögletű lakótoronyból – az úgynevezett Salamon-toronyból – álló alsóvár a török időkben elpusztult. Műemléki helyreállítása a fellegvárral együtt 1872-ben kezdődött, az alsóváré az 1970-es években fejeződött be. A fellegvár a koronázási ékszerek őrzőhelye volt.

Apátkúti-völgy – Bertényi Miklós Füvészkert

Az Apátkúti-völgy Magyarország egyik legszebb szurdokvölgye, ahol 16 hektáron terül a Bertényi Miklós Füvészkert, amely egyedülállóan nem csak a Pilisre jellemző növényeket bemutató arborétum. A mozgást és a szabadidő tartalmas eltöltését keresők egész évben változatos lehetőségek közül válogathatnak. A várost körülölelő Pilis hegység a bakancsos és kerékpáros turizmus, a természetjárás, a vadászat, a téli-nyári sportok minden igényt kielégítő színtere, a Duna pedig a vízi sportok gyakorlására nyújt lehetőséget.

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

Minden év július második hétvégéjén Visegrádon rendezik meg Magyarország legnagyobb nyári szabadtéri, történelmi fesztiválját, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. A tízezres nézősereg előtt zajló háromnapos rendezvény az 1335-ös királytalálkozó korszakátidézi fel gyalogos és lovas lovagi tornával, várostrommal, Európa számos országából érkező hagyományőrző csapatok fellépésével.

Kocsis Erika