Visszatért a védett madarak egy része a leégett kisvárdai nádasba

 Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságához tartozó Nyírség-Szatmár-Bereg természetvédelmi tájegység vezetője elmondta csütörtökön az MTI-nek, hogy a Kisvárda és Kékcse közötti mintegy húszhektáros területen – amelynek kétharmada vált az április 23-ai tűz martalékává – a természetvédelmi őrszolgálat tagjai ismét látnak kanalas, vörös, szürke és törpe gémet, kis- és nagykócsagot, bakcsót, valamint bölömbikát.

Bár a tűz a nagykócsag költőtelepét szinte teljesen megsemmisítette, a kis részen megmaradt nádasba visszatért néhány, onnan a lángok elől elmenekült madár, és költeni kezdett. A szintén nádasban fészkelő vörös- és szürke gém közül is visszament több pár a területre, és láttak bölömbikát is.

A tűz a szürke gémek lakóhelyét kisebb mértékben érintette, így ott az újraépített fészkekben már nagyok a fiókák. A kiskócsag-, a kanalasgém- és a bakcsótelepnek csak a szélén pusztítottak a lángok, a zömmel megmaradt költőhelyeken zavartalanul fészkelnek újra a nagy értékű madarak.

A tűz előtt a Kisvárda külterületén lévő nádasban 170-260 pár védett és fokozottan védett madár fészkelt. A legnagyobb természetvédelmi értékű – egyedenként 500 ezer forintot érő – kanalas gémből 15-20 pár élhetett a területen. A természetvédelmi őrök megfigyelése szerint fészkelt ott 60-70 pár nagy kócsag, 50-60 pár bakcsó, 45-50 pár vörös gém, 30 pár szürke gém, 20 pár kis kócsag, 5 pár törpe gém és 3 bölömbikapár is. Ezeknek a madaraknak a természetvédelmi értéke 100 és 250 ezer forint egyedenként, ami a tojásukra és a fészkükre is vonatkozik.

A szakemberek szerint a visszatért madarakhoz a jövő évi költési időszakban újabbak csatlakozhatnak, és remélhetőleg rövid idő alatt ismét annyian élnek majd a területen, mint a tűz előtt.

Legyél az első hozzászóló "Visszatért a védett madarak egy része a leégett kisvárdai nádasba" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*