Wales és Cornwall lakói a “legbritebbek”

 A DNS-vizsgálatok azt mutatták, hogy a nevezett két délnyugati területen a legbehatárolhatóbb a lakosság génállománya. Ennek a magyarázatok egyike szerint az az oka, hogy ők származnak a leginkább a brit földet 10 ezer évvel ezelőtt, a legutóbbi jégkorszak után benépesítő embercsoportoktól. Ugyanakkor a walesiek génjei hasonlóak az írekéhez és a franciákéhoz, ami arra utal, hogy kapcsolatban álltak egymással már az ókori római gyarmatosítás előtt is.

Peter Donelly, az Oxfordi Egyetem professzora mindehhez hozzátette, hogy genetikai tekintetben ugyanakkor még inkább behatárolható a lakosság Nagy-Britannia átellenes, északkeleti felén, az Orkney-szigeteken. Ott azonban nem ősbrit, hanem skandináv “géngyökérzetet” mutat a vizsgálat, nevezetesen azt bizonyítja, hogy sokan származnak a szigeteket 875 és 1472 között birtokló vikingektől – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

A vizsgálat kétezer vidéki lakos DNS-én alapult, az alanyok csakis olyanok voltak, akiknek mind a négy nagyszülője azon a vidéken született, ahol ő.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Wales és Cornwall lakói a “legbritebbek”" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*