Wellness, csabai, tengerpart, libatöpörtyű, napsütés, halászlé – Utazás Kiállítás 2014

Magyarország legjelentősebb turisztikai rendezvényének idei díszvendége Tunézia, Pécs, és Matyóföld. A 120 négyzetméteres tunéziai standon kézművesek, zenészek hívják fel a figyelmet a gazdag történelmi múltra visszatekintő észak-afrikai országra, mely tengerpartjával és olcsóságával egyre jobban vonzza Magyarországról is a turistákat. Igaz, tavaly csak három százalékkal több magyar érkezett Tunéziába, mint egy évvel korábban, de idén húsz százalékos növekedést várnak a szakemberek. Az optimizmus oka, hogy várhatóan elindulhat a Tunis Air Budapest-Tunisz közvetlen menetrendszerinti járata.

A tenger amúgy is a kiállítás középpontjában áll, hiszen a külföldi kiállítók közül Görögország, Törökország, Bulgária, Ciprus, Horvátország egyaránt kék tengerével, homokos partjaival igyekszik csábítani a honi utazni vágyókat.

Lengyelország kivételnek számít, hisz nem tengerével, hanem gazdag látnivalóival vonzza a magyar turistákat. Standjukon megtudtuk, hogy 2013-ban, az év első kilenc hónapjában 13 százalékkal többen érkeztek Lengyelországba magyar látogatók, mint egy évvel korábban. Az idei kiállításon Małopolska és Opole régiók állnak a középpontban. Különösen az előbbi népszerű a magyarok körében. Nem csupán azért, mert a lengyel területek közül ez fekszik legközelebb Magyarországhoz, hanem azért is, mert a tátrai síterepek és Krakkó szépséges történelmi városa igencsak vonzó célpont.

Csodálatos óriásbogarakról látható kiállítás márciustól négy hónapon át Ausztriában, a Kópházától mindössze 19 km-re fekvő Lakompaki Kastélyban – tudhattuk meg az Esterházy-standon. A természetkedvelők láthatják többek között a húsz centiméteres óriáscincért, valamint a világ legsúlyosabb bogarát, a góliátbogarat is. Jó tudni, hogy a kismartoni Esterházy-kastélyban és Fraknó várában március 15-én és 16-án óránként lesz magyar nyelvű tárlatvezetés. Érdekesség az is, hogy a fraknói gyűjtemény kétszáz tárgya decemberben a moszkvai Kreml Múzeumában költözik. A szenzációnak ígérkező, az Esterházy kincstár történetét bemutató átfogó kiállítás kiegészül majd az Esterházy könyvtár néhány, nemrég Moszkvából visszatért kötetével, melyeket a kastélyból még 1945-ben vittek magukkal a szovjet csapatok. Tovább folytatódik az Esterházy Magánalapítvány kismartoni kastélyába szervezett, immár hagyományosnak mondható koncertsorozat, s nyáron újra megrendezik a piknikkoncerteket is.

Aki vonattal, hangulatos körülmények között szeretne eljutni Csíksomlyóra, a búcsúra pünkösdkor, idén is a Székely Gyorsot és a Csíksomlyó Expresszt választhatja. A Kárpáteurópa Utazási Iroda standján minden részletet meg lehet tudni az útról, de a vállalkozás gazdag közép- és kelet-európai körutazásokat is kínál.

Visszatért az Utazás Kiállításra a Budapest Airport: standjának érdekessége, hogy az egyes légitársaságok képviselőivel közvetlenül is találkozni lehet a BUD-standon, és egy helyen lehet megtudni, milyen újdonságokat is remélhetnek a nyári utazási szezonban azok, akik a magyar fővárosból repülővel tervezik útjukat a nagyvilágba. Londonba például már a Norwegian járataival is el lehet majd jutni, heti három járattal bővül a párizsi kínálat, Barcelonába Vueling katalán diszkont légitársaság közlekedtet júniustól szeptemberig heti három járatot. Ismét lesz közvetlen légi járat Belgrádba a szerb Air Serbiával. Heti tizenegy járatra bővíti a tel aviv-i gépek számát az izraeli EL AL új brandje, az UP. A 2003 februárjában alapított Jet2.com diszkont légitársaság repül Manchesterbe, Edinbourgh-be, s az East Midlands-i járat három várost szolgál ki: Nottinghamet, Derbyt és Leicestert. 2014 áprilisától már Leedsbe is el lehet jutni a társasággal.

Tengerpartok ide, európai körutazások oda, valljuk be, az Utazás Kiállításokat már jó pár éve elsősorban a magyar standok uralják. Ahogy szűkült a turisták pénztárcája, úgy növekedett az igény a belföldi turizmus iránt. Ami önmagában természetesen örvendetes, az viszont kevésbé, hogy a családi költségvetésben csökkent az utazásra, kikapcsolódásra fordítható összeg.

Pécs, a kiállítás díszvendége igencsak meglepte látványos standján a látogatókat: minden bizonnyal a Hungexpo történetének egyik legértékesebb műtárgya látható itt, ugyanis kiállították a 107 éve eltűntnek hitt, 19 millió forintot érő Apáti-Abt óriás vázát, melyet nemrégiben vásárolt meg a város. Érdekes látványosság az is, ahogy a Zsolnay Manufaktúra festőnője a standon szépséges tálakat fest, az érdeklődők szeme előtt. A Zsolnay kerámiát idézi a padlóburkolat is, a vetítőteremben pedig folyamatosan Pécsről láthatók filmek. Páva Zsolt, a város polgármestere a szakmai nyitónapon azt hangsúlyozta, hogy idén is nagy fejlesztésekkel folytatódik Pécs fejlődése, mintegy négymilliárd forint  ráfordítással. Megújul a Dóm, negyedik tornya kilátó lesz, a Csontváry Múzeum épülete rekonstrukción esik át, az Állatkertet modernizálják. A turistának érdemes egynél több éjszakát is Pécsett töltenie, mert annyi a látnivaló a városban – hangoztatta a polgármester, Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője egyetértésével, aki a Zsolnay Kulturális Negyed, Közép-Kelet-Európa legnagyobb XIX. századi épületegyüttese programjaiért is felel. A város ingyenes letölthető mobil applikációval is a turisták kedvében kíván járni.

„Régi ismerősként” találkozhattunk a rendezvényen jelenlévő lajosmizsei Tanyacsárdával, illetve vezetőjével Garaczi Jánossal, aki néhány héttel korábban Az Utazó elismerő oklevelét vehette át a 2013-as év legjobb tradicionális magyar étterme cím elnyerésével. Mint mondta, szezonjuk a Sobri Halnapokkal indul március 15-én. Céljuk változatlanul a hagyományőrzés, a hagyományos magyar ételek kínálata.

A Tanyacsárda is a Dél-Alföld turisztikai régió része, mely tavaly 5,5 százalékkal tudta növelni vendégei számát, 388 ezer hazai turistával, 128 ezer külföldi látogatóval. Szeged önálló standon, halászlével várja a látogatókat, Békés megye külön standszigeten csábítja az érdeklődőket. Békéscsaba standjánál a hurkatöltés rejtelmeit ismerhetjük meg, tájékoztatójukon pedig megtudhattuk, hogy a hungarikummá nyilvánított csabai kolbász idei nagy fesztiválja október 23-án, csütörtökön kezdődik, és egész hétvégén tart. Előtte viszont szeptember második hétvégéjén megnyílik a CsabaPark, mely az önkormányzat tulajdonában, a város határában fekvő 51 hektáros területen nagy erőkkel épül. A komplexum a csabai kolbász hírnevére épülő szórakoztató- és rendezvényközpont lesz rendezvénycsarnokkal, játszótérrel, bográcsozási lehetőségekkel, kolbászudvar látogatóközponttal, ahol a kolbászkészítés történetét lehet megismerni. Addig is érdemes azonban Csabára utazni, hiszen már megnyílt Munkácsy 170 címmel a festő születésének 170. évfordulója alkalmából a Munkácsy Múzeum nagy kiállítása. 170 műtárgyat állítottak ki: a Pákh-gyűjteményből harminchárom festmény, más magyar múzeumokból további húsz alkotás költözött a múzeumba az állandó tárlat mellé.

A standok között sétálva a kiállítás látogatója természetesen megpihenhet, halászlevet, libatöpörtyűt, kolbászt, pálinkát kóstolhat, megízlelheti az orosházi búzacsiramálét. Gyűjtheti a prospektusokat, megismerkedhet a gyógy- és wellness-szállodák különleges ajánlataival. Például a mórahalmiéval, ahol medical wllness hotel nyílik majd, igaz, csak jövő júniusban. Az idei kínálat azonban így is fantasztikusan gazdag, Hévíztől Gyulán át Hajdúszoboszlóig.

Utazni tehát idén is lesz hová. Csak választani kell tudni – lehetőségeinkhez mérten.

(Fotók: Falus Tamás)

Legyél az első hozzászóló "Wellness, csabai, tengerpart, libatöpörtyű, napsütés, halászlé – Utazás Kiállítás 2014" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*