Házhoz jön a szilveszteri malacsült a Danubiustól

Miközben a koronavírus járvány miatt visszafogottabbra sikerülnek az év végi ünnepek, a Danubius Hotels újonnan bevezetett házhozszállítási szolgáltatásának köszönhetően, ha szűkebb körben , de mégis party hangulatban köszönthetjük az új esztendőt, vagy élhetünk át később, akár családi ünnepi pillanatokat. Leteszteltük, miként.

Minden válsághelyzet egyben lehetőség is – vélték a Danubius Hotels szakemberei, akik a Hilton és a Gellért hotel legendás vasárnapi brunch-ával már hosszú ideje bebizonyították, hogy a szálloda éttermek jól megkomponált és tökéletesen kivitelezett gasztronómiai kínálata mind választékban, mind minőségben egyaránt képes felvenni a versenyt a trendi éttermek ételsoraival.

És miközben a koronavírus járvány a nagy utazások mellett még az éttermi élményektől is megfosztott minket, a Danubius séfcsapata a kényszerű helyzetben arra gondolt, ha már a vendégek nem mehetnek a szállodába, a hotelek éttermi személyzete megy házhoz hogy a kiválasztott fogásokat Budapesten, illetve Győrben átadja. Mindezt megfizethető áron, ráadásul úgy, hogy a Danubius Europoints hűségpontgyűjtésbe is beszámító számlát SZÉP kártyával is ki lehet egyenlíteni.

Az ételek kiválasztása, a megrendelés a Danubius Hotels weboldaláról mindössze annyi kérdést vetett fel, hogy az előünneplésre összegyűlt tágabb család tagjai közül ki, melyik gasztronómiai trendet részesíti előnyben és mennyire egészségtudatos. A kiválasztásban az is segített, hogy minden fogás mellé az esetleges allergének is feltüntetésre kerülnek. A döntés végül megszületett és már indulhatott is az online megrendelés.

A lényeg persze ezután következett: milyen lesz a kiszolgálás és főként milyenek lesznek a fogások. Miként tudja a Danubiustól házhoz szállított étel azt a gasztronómiai minőséget adni, mint amit frissen tálalva, az éttermeiben és a brunch-oknál megszokhattunk.

Az első kellemes élményt az jelentette, hogy a Danubius márkajelzésű autó pontban a megrendelésben megjelölt időben érkezett házhoz. Belőle a cég logójával ellátott maszkot viselő, illetve a fehér szakácsruha felett sőtétkék-fehér kötényt viselő, elegáns úr állt a bejáratnál. Kezében az ételsort tartalmazó zacskókkal.

Mivel különösen a mai időben különösen fontos a higiénia és emellett az esztétikum sem mellékes, örömmel tapasztaltuk, hogy minden fogás kellően nagyméretű, kellemes megjelenésű tálcán, átlátszó műanyagtető alatt, az ízek előzetes keveredését megelőzendő, egymástól higiénikusan elszeparálva várta, hogy onnan a mikróba, – vagy ízlés szerint, tűzálló edényre téve a sütőbe – majd az asztalra kerüljön.

Mivel a cél a gasztronómiai élmények mellett a tesztelés volt ennek megfelelően a karácsonyi fogások mellett más az előszilvesztert idéző ételeket is rendeltünk. Így került a menüsorba előételnek a Skót füstölt lazac zöldalmás tormahabbal és a kacsamájpástétom hagymalekvárral. Ahol a friss lazac a szokásosan kellemes formáját hozta, amit a különlegesen jól sikerült tormahab íze tett teljessé. A Kacsamáj pástétomról sem gondoltuk, hogy olvadékonyságát tökéletesen megőrizve kerül az asztalra. Az más kérdés, hogy a nemritkán másutt is mellé tálalt, enyhén sós hagymalekvár nem mindenkinek jelent plusz ízélményt.

A sokszínűség próbájaként rendelt Halászlé szerencsére nem a manapság gyakran divatos újraértelmezett, hanem a hagyományok szerint készült és a már szilveszteri ízeket idéző kocsonya húsa is kellően omlós és ízletes volt – különösen akkor, ha (ez persze már tényleg egyéni ízlés dolga) némi facsart citromlé is került a tetejére, vagy ecetes torma melléje.

A kóstoló igazi kihívást jelentő fogása a Bébipulyka egészben sütve, körettel (sült parázsburgonya, mézes-vajas sárgarépa, fokhagymás zöldbab, áfonyaszósz), valamint megint már a szilvesztert idézve a Ropogós malac sült volt (szeletekben tálalva reszelt burgonyával, almás lilakáposztával, fokhagymás-mustáros jus-vel). Mindkettő olyan fogás, ahol kulcskérdés a frissesség, hiszen a hús könnyen kiszárad és máris oda az eredeti állag és az ízharmónia. Nos kis idő múlva mindkét fogás frissen és ropogósan került ki a sütőből és a menűsorok mellé jól kiválasztott borokkal fogyasztva egy röpke pillanatra már azt is felvetette az emberben, hogy egy ilyen gasztronómiai élmény, az otthon melegével, feledtetni tudja az éttermi kényelmet.

És miközben a brunch esetében komoly gondot okoz, hogy a sok finom falat között miként osszuk be a kapacitásunkat, odahaza azt a luxust is megengedhetjük, hogy a desszertekhez kicsit később térünk vissza, mondjuk kávéval, vagy teával a kezünkben. Mert a Mascarponés nutellás szelet, vagy a legjobb recept szerint készült zserbó és persze a mákos, vagy diós bejgli közül bármelyiket is választjuk, mindenképpen érdemes rákészülni az ízélményre. Különösen igaz ez, ha a Mandulás, aszalt áfonyás bejglit választjuk, ami a megszokott süteményekhez képest egészen különleges ízkombinációval örvendezteti meg a befogadót.

Összességében tehát kifejezetten kellemes élményt nyújtott a Danubius Food Pack szerviz, amiben még arra is gondoltak, hogy az egészségtudatosság mellett, a hófehér lisztes zsemle mellett barna kenyeret, köretként pedig párolt zöldségeket is gazdagon szervírozzanak. Az persze így is csak egy percnyi gondolat volt, hogy otthon kellemesebb elfogyasztani a házhoz szállított falatokat, mert miközben persze kényelmes és finom, de azért egy otthonos éttermi hangulat és jó brunch élménye továbbra is várva-várt, pótolhatatlan élményt nyújt.

Érsek M. Zoltán