Algarve, egy falatnyi Portugália

Fotók: pixabay.com

Algarve Portugália legdélebben elhelyezkedő történelmi tartománya, melynek központi városa Faro, ahová 2017 márciusa óta közvetlen repülőgépjárattal utazhatunk Budapestről.

A sűrűn épített, arab hatást keltő hófehér házakat körülölelő hatalmas sziklafalak és az égszínkék víz varázslatos látványa vonzza Algarve tartományába a turistákat. A homokos és sziklás tengerparton való ejtőzés mellett számos program vár ránk, például csónakázási lehetőség, amely során a gigantikus sziklák rejtette barlangot fedezhetjük fel, és a lagúnák nyújtotta felejthetetlen látvány szemtanúi lehetünk. Emellett számos túraösvény várja az aktív turistaközönséget.

A sportkedvelő turisták számára jó hír, hogy Algarve területén igen fejlett a golfturizmus. Európa legjobb golfpályái közül több tucat létesítmény várja a játszani vágyó vendégeket. Ezek között van olyan, ami szinte közvetlen a tengerparton van, és olyan is, ami a fenyő- és fügefaligetekben kapott helyet.

A szálláslehetőségek skálája igen széles, az olcsó hostelszobák és vendégházak mellett számos 4-5 csillagos luxushotel is rendelkezésre áll. A part mentén is mindenki talál az igényeinek megfelelő helyet a pihenésre, hiszen a vendéglátóegységekkel zsúfolt partszakaszoktól távolabb találhatunk olyan partszakaszt is, ami a turisták által egyáltalán nem látogatott, így azok is élvezhetik a tenger nyújtotta látványt, akik tényleg nyugalomra és teljes kikapcsolódásra vágynak nyaralásuk során. Algarve mellett szóló érv az is, hogy egyáltalán nincsenek fizetős strandok.

Algarve egyik legfőbb természeti látványossága a Szent Vince-fok, a hatalmas sziklafal csúcsán álló világítótoronnyal. Ettől pár perc sétára egy XIV. századi kolostor romjait nézhetik meg az arra járók.

Algarve városainak turisztikai kínálata igen sokszínű. Silves a rengeteg történelmi emlékéről híres város, itt található a tartomány legszebb állapotban fennmaradt vára is, és a közvetlen mellette álló gótikus stílusú Sé katedrális, ami a környék legkiemelkedőbb egyházi épülete. Faro, Portugália vezető tengerparti nyaralóhelye, a tartomány központja. Az óváros macskaköves sikátorai és a mellette elhelyezkedő kikötő fiatalos éjszakai élete egyaránt kihagyhatatlan minden látogatónak. A város érdekessége az Igreja do Carmo templom, aminek csontkápolnáját az egykori szerzetesek koponyái és csontjai díszítenek, ezzel szokatlan látványt nyújtva a turistáknak. A tartomány jelentős városai még Lagos, Tavira, Portimao.

Ami a terület gasztronómiáját illeti, a portugál konyhát alapvetően befolyásolja az Atlanti-óceán, hiszen a halételek a helyi éttermek alapköve, ezen belül is a szardínia és a tőkehal, de a kagylóételek és a tengeri herkentyűk is gyakori elemei az étlapoknak. Ezen kívül a borok, a sajtok és a hagyományos sütemények is fontos szerepet töltenek be a gasztronómiában. A kávéfogyasztás kultúrája és rituáléja az olasz szokásokhoz hasonlítható, az itteniek sem sietik el a kávézást. A portugálok nem háromszor étkeznek egy nap, hanem általában ötször, de megesik, hogy hatszor is, mert gyakran beiktatnak még egy éjjeli vacsorát is, ez a ceia. Érdekesség még, hogy sokszor utolsó fogásként tálalják a levest, ha esetleg a vendég éhes maradt volna. Hagyományos levesük a caldo verde, azaz a káposztaleves és a Spanyolországban is népszerű gazpacho, a hideg zöldségleves.

Összegezve, Algarve kihagyhatatlan célpont a tengerpart és a halételek szerelmeseinek. Mind az aktív, mind a passzív turisták számára egyaránt felejthetetlen élményt nyújtanak a lagúnák, a barlangok és az óvárosok magával ragadó szépsége. Egy biztos, Portugália senkit sem hagy unatkozni.

Tanács Kornélia Lilla

Legyél az első hozzászóló "Algarve, egy falatnyi Portugália" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*