Az Adria vonzásában – Zadari csodák

A különleges természeti látványosságokra és élményekre vágyók egyik kedvenc horvátországi nyaralóhelye a háromezer éves múlttal és gazdag kulturális örökséggel büszkélkedő Zadar, amelynek közelében öt nemzeti park található.

Az erős városfallal körülvett, egykor a Velencei Köztársaság legnagyobb erődítményének számító Zadar egyik legizgalmasabb pontja a diadalív formájú Városkapu (Szárazföldi kapu), amit a korábbi sérülések után 1543-ban, a mai formájában újjáépítettek.

A város ékessége az Öt kút tere, amelynek létesítményei az egykori háborúk alatt a település ivóvízellátását biztosították. Hasonlóan kihagyhatatlan látványosság a Szent Donát-körtemplom, amely szokatlan külsejével hódít: kör alakú, mégis kétszintes és nincs harangtornya. Ma főként – kiváló akusztikája miatt – zenei előadások helyszíne, istentiszteleteket nem nagyon tartanak itt. Az óváros büszkesége az Augustin római császár rendeletére a III. században épített Fórum is.

Mindemellett a város különlegességeinek sorába tartozik a 70 méter hosszan elnyúló tengeri orgona. A tengerparti fehér mészkő sétányról üreges lépcsősor tart a tengerbe, amelynek közelében zörejek, érdekes hangok keltik fel az érdeklődők figyelmét. A titok abban rejlik, hogy a lépcsők alatt mélyedések találhatók, ahová bever a tengervíz, amit a part felé fokozatosan szűkülő polietilén csövekbe vezetnek. Így gyorsul fel a víz áramlása, amely a tengeri orgona 35 sípként szolgáló csövébe érve hét különböző hangszinten szólaltatja meg a természet által ihletett hangokat.

A sétány legvégén található a szintén Nikola Bašić nevéhez kötődő műremek, a „Nap köszöntése”, avagy „A Nap emlékműve”. Az alkotás központja a több mint 300 többrétegű üveglemezt és napelemet magában foglaló, 22 méter átmérőjű kör, amely a különböző napszakokban a fény játékával szórakoztatja a közönséget, éjszaka pedig a nappal begyűjtött, csodálatosan cikázó fényekben gyönyörködhet.

Kapcsolódó cikkek:

Az Adria vonzásában – Dubrovnik, az örök első

Az Adria vonzásában – Krk, a nagy sziget

Az Adria vonzásában – Rab és a híres homokos strand

Legyél az első hozzászóló "Az Adria vonzásában – Zadari csodák" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*