Őrségi gasztrokaland

Az Őrség sokunk nagy kedvence. A páratlan tájharmóniával megáldott vidék mindenkit elvarázsol. A dombok és az üde zöld völgyek, a lombos- és a gyantaillatú fenyőerdők, a virágos rétek és a kaszálók, a romantikus tavak és patakok, a rendezett kis falvak és városok házainak gondozott portái egyértelműen hazánk egyik legszebb régiójává teszik ezt a tájegységet. A természeti szépségek mellett kultúrtörténeti időutazásra hívogatnak a régi mesterségeket bemutató szerek, és ízutazásra a helyi gazdák hangulatos portái. Bármelyik évszakban érkezünk is ide, mindig találunk valami izgalmas látnivalót. Az ősz beköszöntével pedig a tök-életérzésé a főszerep.

Én már bejártam ennek a vidéknek szinte minden zugát, de még ősszel nem voltam az Őrségben, így örömmel fogadtam el egy meghívást, ami az őriszentpéteri Tökfesztiválra és mellé egy izgalmas stájer gasztrotúrára invitált, párosítva egy remek wellness-szállással, a szentgotthárdi Gotthard Therme Hotelben.

A legnemesebb stájer sonka titka

A határtól mintegy 30 kilométerre fekvő Auersbach bei Feldbachban található egy különleges gazdaság, a Vulcano sonkamanufaktúra. Franz és Bettina Habel egy álmot valósított meg 2000-ben, és kizárólag Vulcano-malacok tenyésztésével és feldolgozásával kezdtek el foglalkozni. Olyan sonkát szerettek volna gyártani, ami minőségben magasan kiemelkedő. Mára ezt már olyannyira sikerült megvalósítaniuk, hogy az általuk készített, többszörösen díjnyertes, levegőn érlelt sonka hírnévben lassan kezd felzárkózni az olasz pármai és a spanyol serrano sonkához.

És hogy mi a kiváló minőség titka? Meg fognak lepődni: többek között Mozart és Beethoven zenéje… Igen, állítólag a komolyzene nyugtató hatással van az állatokra. De emellett természetesen a legfontosabb az, hogy a boldog disznónak nagy hely kell, így az előírtnál két és félszer nagyobb területet biztosítanak a sertések szabad mozgásához, amelyeket egészen 160 kilós súlyig hizlalnak, hogy az izomközti zsírjuk is kiváló legyen. A takarmány is a minőség záloga: főként kiváló speciális gabonával etetik őket naponta háromszor. Na és persze zuhanyt is kapnak,hogy már mégse koszosan heverésszenek nap mint nap. A látványólban tartott malacok közt találkozhatunk olyan kivételes helyzetűekkel, mint például Franz, aki egy tűzvész után menekült meg, ezért úgy döntöttek a tulajdonosok, hogy már nem is kerül élete végéig vágósorba.

Évi körülbelül 3500 sertés feldolgozása történik a gazdaságban. A feldolgozás után a sonkák besózva, levegőn lógva érlelődnek 18 és 20 fok között egy klimatizált helyiségben 27 vagy 36 hónapon keresztül, s eközben sokat még az érlelés folyamatában lefoglalnak.

Hogy a vásárlók lássák, pontosan honnan származnak a húskészítmények, remek ötletként egy látványgazdaságot hozott létre a házaspár 2015-ben, ahol 3 emeleten, 1000 nm-en figyelhetjük meg a sonkakészítés folyamatát, egészen az ötlet megszületésétől – amit Vulcana, a kismalac mesél el egy kisfilmben –, a feldolgozás és az érlelés technikáján át a késztermékek megkóstolásáig. Ha végigkóstoltuk a sonkakülönlegességeket, kifele menet akár vásárolhatunk is a Vulcano szalámija, sonkája, kolbászai, szalonnái – különösen ajánlott Oscar, a fehér hátszalonna megkóstolása – és szárított snackjei (crisps) és a környékbeli gazdák biokészítményei közül.

Azt kell hogy mondjam, nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerek számára is kifejezetten élvezetes program. Nem beszélve az ínycsiklandozó ételekről…

Az extravagáns stájer csokoládéüzem

Sonkakóstolás után következzen egy kis édes csábítás. A kb. 20 perces autóútra lévő Riegersburgban igencsak különleges csokigyár található, ahol még Gombóc Artúr is beájulna. A Josef Zotter cukrászmester által alapított Zotter Csokoládégyár különlegessége az extravagáns termékek mellett az, hogy – ügyes marketingfogással – lehetőséget biztosítanak a vásárlóknak, hogy személyesen is megtapasztalják a teljes csokoládégyártás folyamatát. Először egy kisfilmben láthatjuk a gyár megszületésének történetét, és azt, hogy a Zotter család személyesen járta be Peru, Nicaragua és Bolívia kakaóbab-ültetvényeit, hogy a legjobb minőségű alapanyagokra leljenek, és közben személyes kapcsolatot alakíthassanak ki az ültetvényeken dolgozó munkásokkal.

A gyárlátogatás első állomása az alapanyagokat mutatja be, így végigkóstolhatjuk a különböző országokból származó kakaóbabok fajtáit. Aztán megismerhetjük a feldolgozás valamennyi folyamatának fázisait, közben kóstolgatva a csokoládékat (amit egy ügyes kis szerkezettel vagdoshattunk magunknak), az ízesítetlen terméktől a nugátos drazsékon át egészen a táblás csokoládékig. Nekem személyes kedvencem volt az olvadt, langyos csokoládék ízlelgetése, a fehér csokitól az ízesítetteken át egészen a 100%-os perui csokiig.

Egy újabb, alpesi hüttéhez hasonlító helyiségben pedig meleg tejbe olvasztva válogathatunk a különböző ízesítésű csokik közül, majd boldogan élvezhetjük a mennyei csokoládés forró ital élményét.

A kissé hóbortos, mindig felemás cipőt viselő tulajdonos – ami már a védjegyévé vált – a termékeibe is szeretett volna valami izgalmat, valami különlegességet csempészni. Épp ezért a több száz féle ízesítés között találhatunk halas, sajtos, baconos vagy épp vaddisznótöpörtyűs csokit is, sőt akinek bírja a gyomra, érkezéskor a bejáratnál pirított hernyókat is megforgathat akár halas csokiban is.

Érdemes a séta folyamán jegyzetelni, vagy lefotózni azokat a csokikat, amik nagy kedvenceink lettek, mert az utolsó állomás maga egy óriási csokibolt, ahol kedvünkre vásárolhatunk a szeretteinknek vagy otthonra magunknak a legfinomabbakból.

Egy biztos: innen mindenki boldogan lép ki, mert ekkora mennyiségű csokifogyasztástól tuti beindul az endorfintermelésünk… Csokifüggőknek és gyerekeknek kihagyhatatlan program!

Frissítő wellness az ország legnyugatibb városában

Szentgotthárdra, a Gotthard Therme Hotel & Conference szállodába visszatérve elsőként béreltünk egy-egy biciklit, és a hangulatos kisvárost fedeztük fel két keréken. Megnéztük az első apátsági templom romjait a színház épülete mögött, majd a Barokk kerten át a Nagyboldogasszony-templom és -monostor mellett a belváros felé vettük az irányt. Gyakorlatilag fél óra alatt szinte minden utcácska bejárható, így aki nappal és jó időben indul útnak, annak érdemes egészen a Szentgotthárd egyik legszebb ékéig, a Máriaújfalu településrész szélén elterülő Hársas-tóig elkerekezni.

Ezek után felfrissülve vetettük bele magunkat a szállodából közvetlen átjárással megközelíthető, mediterrán hangulatú Termálparkba. Az óriási üvegkupola alatti, pálmafákkal és egzotikus növényekkel teli fürdő 1500 nm vízfelülettel, csúszdákkal, pezsgőfürdőkkel, szaunákkal, a spa-, a wellness- és a gyógyfürdők minden igényét kielégítve várja a fürdőzni vágyó vendégeket, és mellette lehetőséget biztosít frissítő wellnesskezelésekre és sportolási lehetőségre is. Az egész évben működő animációs termálpark komplex szolgáltatást, tökéletes kikapcsolódást és regenerálódást nyújt az egész család számára.

A négycsillagos hotelben egyébként 148, minden igényt kielégítő tágas és kényelmes szobával, köztük két légterű családi szobákkal várja vendégeit. A szobák többségéhez erkély vagy terasz tartozik, amely kellemes kilátást kínál a fürdőre, illetve a gyönyörűen parkosított környezetre.

A gasztrokalandunk a szállodában is tovább folytatódott. Ilyen színvonalas és bőséges ételkínálatot és ételminőséget, azt kell hogy mondjam, nem sok magyar szállodában tapasztaltam. A házias konyha mellett a grillételeken át, a nemzetközi gasztronómia kedvencei mellett az egészségtudatos vendégek is találnak kedvükre való fogást. Az ételallergiásoknak pedig kérésre külön készítenek mentes ételeket, exkluzívan tálalva. A konyha csillagos ötös! Minden egyes falatban érződik a séf hitvallása, miszerint: jót főzni csak szívvel-lélekkel lehet. Ehhez a környék adta kincsek mellett nemzetközi gasztronómiai elemeket is felhasználnak. És ami különlegesség: amellett, hogy a szálloda kisállatbarát, még az à la carte étterembe is bevihetjük a négylábú kis kedvenceinket.

A szálloda abszolút gyerekbarát, így a családok számára is ideális választás. A fürdőben gyermekmedence, a beltéren korszerű játszóház, a terasz melletti területen pedig játszótér várja csúszdával, hintákkal és mászókával az örökmozgó gyerkőcöket. A kiemelt időszakokban, ünnepnapokon, iskolaszünetekben egész napos gyermekanimáció gondoskodik a jó hangulatról.

Aki 400 fő számára szeretne konferencia-helyszínt találni, itt azt is megtalálja. Természetesen kisebb létszámú konferenciák, workshopok, tréningek, családi rendezvények, csapatépítő programok lebonyolítására is több, professzionálisan felszerelt terem közül is válogathatunk.

Ahol a töké a főszerep

Idén immáron XV. alkalommal, szeptember utolsó hétvégéjén került megrendezésre Őriszentpéteren az Őrségi Tökfesztivál, ahova másnap érkeztünk.

Már évek óta szerettem volna eljutni erre a rendezvényre, mert nagy kedvencem a tök, minden formában. Itt aztán kóstolgathattam rendületlenül. Ettem sütőtökös-mákos rétest, sült pézsmatököt, pirított – még forró – tökmagot, tökbefőttet, és ízlelgettem, hogy melyik tökmagolajat válasszam otthonra. Ja, és egy csomó kis dísztököt vásároltam, mert ahogy Szentgotthárdról átbuszoztunk Őriszentpéterre, néztem az ablakból a házak rendezett udvarait, amelyek szinte mindenhol dísztökökkel és óriástökkel volt feldíszítve, így én is kedvet kaptam… A vásárban sok kézműves, fazekas, virágkötő, őstermelő és vásárfiás kínálja portékáit, de természetesen a főszereplő mégis a tök. Elkaptam két néni beszélgetését, ahogy az egyik mondta a másiknak: „Emlékszel még Erzsike, milyen kis vásár volt ez kezdetekben, mára meg milyen szép naggyá nőtte ki magát?” Reméljük, ez a hagyomány még jó néhány évig megmarad, és vihetjük majd az unokákat is, megmutatni az ország eme tök-életes szegletét.

Bukszár Csilla