Korongozás, csillagnézés, fényfestés – hétvégi programajánló

Egymást érik a remek programok a hétvégén, hiszen kezdődik a látványos pécsi Zsolnay Fényfesztivál, Debrecenben éjszakai csillagnézés lesz, az Őrségben pedig indulnak a fazekas napok.

Éjszakai távcsöves csillagnézés

Éjszakai távcsöves csillagnézést hirdetett péntekre a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont. A 21 órakor kezdődő programon az érdeklődők az Agóra hídján sétálva “bejárhatják” a Naprendszert, majd egy rövid bevezető előadás után csillagász szakember vezetésével, távcsövön keresztül megcsodálhatják a Hold krátereit, láthatnak csillaghalmazokat és kettőscsillagokat, valamint felfedezhetik az éjszakai égbolton aktuálisan látható csillagképeket is.

Fazekas napok az Őrségben

Fazekas termékek minősítésével kezdődött meg csütörtökön a XXI. Fazekasnapok rendezvénysorozat a Vas megyei Magyarszombatfán, pénteken pedig a magyar fazekasság jelenével és jövőjével foglalkozó konferenciát rendeznek az őrségi településen – közölte az MTI-vel a község polgármestere, aki maga is fazekas mester.

Albert Attila polgármester kitért arra is, idén már huszonegyedik alkalommal rendezik meg az őrségi fazekasok a Magyarszombatfai Fazekasnapokat, melynek idén is elmaradhatatlan része a szombaton 10 órakor megnyíló vásár, illetve az azt kísérő vásári programok, kézműves bemutatók, a fazekas mesterek korongozó versenye, illetve a látványégetés.

A fazekas mesterek korongozó versenyének második fordulóját, majd eredményhirdetését vasárnap délelőtt tartják, délután népzenei és néptánc együttesek váltják egymást a színpadon, fellép például a Pannónia Citerazenekar és a Szökős Néptáncegyüttes, este pedig az Előretolt Helyőrség zenekar ad koncertet.

Kezdődik a pécsi Zsolnay Fényfesztivál

Több mint száz program, nemzetközi fényfestő verseny és több ezer négyzetméternyi vetített épülethomlokzat is várja az érdeklődőket a baranyai megyeszékhelyen csütörtöktől vasárnapig zajló Zsolnay Fényfesztiválon. A rendezvény egyik legjobban várt eseménye idén is a nemzetközi, pénzdíjazásos Zsolnay Light Art Fényfestőverseny lesz: ennek keretében a pécsi székesegyház monumentális homlokzatát keltik életre háromdimenziós, mozgó fényalkotásaikkal spanyol, francia, német, thaiföldi és magyar fényművészek. A – nagyjából 5-5 perces – versenyalkotásokat pénteken és szombaton öt-öt, vasárnap egy alkalommal lehet megtekinteni.

Az úgynevezett Fény útján a pécsi belváros 20 helyszínén láthatók majd fénylátványosságok, így Pécs ikonikus tereit, épületeit – mint a dzsámi, a Jókai tér vagy a Pécsi Nemzeti Színház – ragyogja be fényfestés, továbbá fényinstallációt kap a héten megnyíló új Pécsi Vásárcsarnok is. Az angol Squidsoup csapatának több mint ötezer fénypontból álló alkotása az óceánba való alámerülés érzetét kelti. Az alkotásba – amely a legnagyobb belvárosi bevásárlóközpontba érkezik – be is sétálhat a közönség, miközben teljesen körülveszi a dinamikus fényinstalláció. Victor Vasarely képzőművész, Pécs világhírű szülötte előtt két alkotással is tisztelegnek: az alkotó képi világát továbbgondolva “szőnek fényszőnyeget” a Janus Pannonius utcában a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának diákjai, míg a másik alkotás egy Vasarely-ihlette interaktív favetítés lesz a Csontváry Múzeummal szemben – írták az eseményről korábban kiadott közleményben.

Fény formájában fog újra megelevenedni az a teniszpálya, amelyet a Zsolnay család a 20. század elején építtetett a Barbakán-árokban: a látogatók fény segítségével játszhatnak teniszmeccseket. A francia Antonin Fourneau interaktív alkotása, a Waterlight Graffiti a Kossuth térre érkezik: egy nyolc méter széles LED-falon, víz segítségével készíthetnek fénygraffitiket a rendezvény látogatói. Nappali fényprogramokkal is várja a Zsolnay Kulturális Negyed a látogatókat, a belvárosban pedig nemzetközi utcaszínházi produkciókat is meg lehet nézni: Chiléből egy utcai bohóc, Argentínából légtornász-akrobaták és egy bűvész-zsonglőr, Olaszorszából buborékcirkusz, Franciaországból pedig egy újcirkuszi előadás érkezik, de magyar művészek tűzzsonglőr-előadásait is láthatja a közönség.

A svájci Panorama Kino Theatre társulat a Széchenyi téren 360 fokban forgó mozit épít fel, de pécsi művészek varietéműsora is megtekinthető lesz. Hangsúlyosan jelen lesz a vizualitás a zenei programokon is: fellép a Decolonize Your Mind Society, a Freakin’ Disco Kamaraelektronika, a Zagar, a Siblicity, a lengyel audiovizuális művész Ari Dykier, Dj dork és Bernathy Zsiga is. Ahogy korábban, úgy idén is “fénynagykövetek” érkeznek a fesztiválra. Idén lengyel fényalkotás és audiovizuális koncert gazdagítja a programkínálatot. A nagyrészt ingyenes fesztiválnak lesz fizetős része is: a Fény útja extra exkluzív programokat ígér kevesebb mint egy mozijegy áráért. Így tekinthető meg majd az egyik legkülönlegesebb fényinstalláció, a Tundra nevű nemzetközi fényművész kollektíva Row című alkotása a Pécsi Galériában. A holografikus, audiovizuális élményt ígérő alkotás megtekintésekor a látogatók mellett cikáznak a fényobjektumok, mintha Harry Potter-beli varázslatok röpködnének körülöttük – ígérik a szervezők.

A nemrégiben újranyitott pécsi Kórház téri Jakováli Hasszán-dzsámi belső kupolájának és falainak fényfestése szintén az extra karszalaggal látható. A 6. Zsolnay Fényfesztiválról további információk az esemény internetes oldalán, a fenyfesztival.hu-n olvashatók.