Tovább nő a világturizmus: 952 millió utazás a nagyvilágban

A világ turizmusa 2013-ban újabb rekordot döntött. Az országonként eltérő gazdasági teljesítmény, a nemzetközi gazdasági helyzet ellenére a külföldi utazások száma 2013-ban elérte a 952 millió utazást, ami 5 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. A külföldi utazások összesen 7,6 milliárd vendégéjszakás tartózkodással jártak (+4 százalék 2012-höz képest). Ennek eredményeként a külföldi utazáson részt vevők összességében 989 milliárd eurót költöttek, ami 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban regisztráltat.

Az IPK International nemzetközi kutatóintézet éves rendszerességgel végez kutatást a világ kiutazó turizmusáról. A módszertanában és folytonosságát tekintve is egyedülálló felmérés 2013. évi előzetes eredményeit az ITB Berlin nemzetközi kiállításon publikálták 2014 márciusában.

Az európaiak 2013-ban 432 millió külföldi utazáson vettek részt (+3 százalék), ami 3,5 milliárd vendégéjszakával (+1 százalék) és 368 milliárd eurós (+2 százalék) költéssel járt együtt. A kontinens az európai utazók számára egyúttal a legnépszerűbb úti cél is: az utazások 85, a vendégéjszakák 77 és a költés 66 százalékát Európán belül regisztrálták. Az európai lakosság által tett külföldi utazások motivációit tekintve 2013-ban a legnépszerűbb tengerparti (sun&beach) utazások száma 4 százalékkal emelkedett. Ennél dinamikusabb, 5-5 százalékos növekedés jellemezte a városlátogatásokat és a téli (snow) utazásokat, a körutazások iránti kereslet pedig 1 százalékkal nőtt.

A legfontosabb európai küldő piacokat vegyes eredmények jellemezték 2013-ban. A legdinamikusabb bővülés az orosz (+13 százalék) és a török (+10 százalék) kiutazások számában tapasztalható. 5 százalék körüli növekedést mutatott az elmúlt évben a lengyel (+5 százalék), a francia (+4 százalék), a norvég (+4 százalék) és a svéd (+4 százalék) piac. A brit kiutazó turizmus 3 százalékkal, a német, a svájci, a belgiumi és az osztrák 2-2 százalékkal nőtt a 2012. évhez képest. Az ír kiutazások száma stagnált, és visszaesés volt tapasztalható a holland (–1 százalék), az olasz (–3 százalék) és a spanyol (–5 százalék) küldőterületek esetében.
A kutatóintézet előrejelzése szerint a kedvező tendenciák 2014-ben is folytatódnak.

Az IPK várakozásai alapján idén a világon további 5 százalékkal, Európában 4 százalékkal bővül a kiutazó turizmus. Az összefoglaló felhívja még a figyelmet a közösségi média szerepére: minden második európai kiutazó tagja a közösségi médiának, és 16 százalék azok aránya, akik az utazáshoz kapcsolódóan tájékozódnak a közösségi oldalakon.

Az IPK International Global Travel Trends 2013/14 című tájékoztatója – angol és német nyelven – ingyen letölthető: itt!

Legyél az első hozzászóló "Tovább nő a világturizmus: 952 millió utazás a nagyvilágban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*