10 helyszín, ami nem maradhat le a bakancslistáról

Mindegy, hogy nosztalgikus hajlamaink vannak vagy szemmel tartjuk, milyen újabb és újabb turisztikai attrakciók jelennek meg a horizonton, a lényeg, hogy folyamatosan találhatunk olyan helyeket, amiket mindenképpen érdemes felvenni az utazási kívánságlistákra.

A régi helyek iránt soha nem fog elveszni a lelkesedésünk, Párizs mindig is a szerelmesek városa marad, a Mount Everestet sokan szeretnék meghódítani, a Szfinx, a Királyok völgye, a Gízai piramisok a fáraók korát és Egyiptom csodás kultúráját őrzi. Mind szeretnénk látni a mai technikák nélkül felépített hatalmas építményeket, a Kínai Nagy Falat és még sorolhatnám a szebbnél szebb helyeket. Azonban a különböző turisztikai attrakciók folyamatosan küzdenek a látogatók kegyeiért. A verseny hatalmas és érdemes követni az újabbnál újabb helyszíneket és újításokat.

Markthal Rotterdam, Hollandia

A Markthal, Hollandia második legnagyobb városában, Rotterdamban kapott helyet. Az épület elsőre úgy tűnhet, hogy szembeszáll az ésszerűség határaival, hiszen egy hatalmas patkó ívű épület ad helyet 228 lakásnak és a világ legmenőbb fedett piacának. Egyszerre otthon és közösségi tér. Fantasztikus és különleges megoldás.

Hivatalosan 2014 októberében adták át, a 40 méter magas épületet. A vásárcsarnok területén 100 termelői stand, tucatnyi étterem és üzlet várja a vásárolni vágyókat. A szürke hétköznapokból pedig Arno Coenen és Iris Roskam művészek által készített freskó szakítja ki a nézelődőt. Az egész belső ívet lefedő művészi alkotásnak a neve „Cornucopia”, azaz bőségszaru, hiszen színes gyümölcsök és zöldségek kavalkádja díszíti a mennyezetet. Élelmiszerpiac még soha nem nézett ki ilyen jól.

Markthal-Rotterdam-At-Night

markthal rotterdam

Shanghai Tower, Kína

Amíg a Burj Khalifa Dubaiban, egyenlőre uralja a világ legmagasabb épülete címet, addig a több mint 600 méter magasságával a kínai majdnem kész Shanghai Tower a második helyen áll. A Pudong pénzügyi negyedben található, 125 emeletes torony a Huangpu folyó felett emelkedik. A kanyargó alakzatú épületet a Gensler amerikai tervező és építő cég álmodta meg. A tervek szerint a terület és az épület irodáknak, rendezvény térnek, felső kategóriás üzleteknek ad otthont, mindemellett csodás kilátást biztosít a városra, amit akár már egy perces liftúttal is elérhetünk.

China Shanghai TV Tower Wallpapers 01

Burj Khalifa, Dubai

Ha már szót ejtettünk a világ második legmagasabb építményéről, akkor nem mehetünk el szó nélkül a listavezető mellett sem. A Burj Khalifa 148. emeletén egy nyilvános kilátó központot építettek fel, ahonnan csodás pillantást vethetünk az alattunk elterülő városra. A kilátó központba gyors lift visz fel. Előzetes foglalás esetén 109 dollárba (kb. 31 ezer forint) kerül, azonban ha csak éppen arra járunk és szeretnék felmenni, akkor 136 dollárért (kb. 38 ezer forint) megtehetjük. Azonban van egy 50 fős óránkénti limit, szóval lehet érdemes előre egyeztetni.

burj_khalifa_aka_burj_dubai-1440x900 burj khalifa

Museum of Tomorrow, Rio de Janeiro

 A 2014-es Foci VB és a 2016-os Olimpiai játékok helyszínén, Rio de Janeiroban, 2015-ben nyitották meg a Museum of Tomorrowt, a „Holnap Múzeumát”. Azért a holnap elnevezést kapta, mert ha jövőről (future) beszélünk, azt mindenki távolinak érzi, és nem tesz érte, hogy jobb legyen. A holnap, azonban mindig itt van a nyakunkon.

A hal alakú szerkezetet, a spanyol építész Santiago Calatrava tervezte. A Múzeum a tudományokkal, az emberiséggel és az általuk hozott döntésekkel és cselekedetekkel foglalkozik, valamint ezek hatásával a jövőnkre nézve. Az interaktív kiállításon felhívják a figyelmet a világon mindenkit érintő problémákra; a népességnövekedésre, az emberi viselkedésre, az éghajlatváltozásra. Az Olimpiai Játékok nyitó ünnepségén mindezt meg is elevenítették.

museum of tomorrow Museum of tomorrow

Albertine könyvesbolt, New York City

A könyv és az olvasás szerelmesei semmiképpen sem hagyhatják ki az Albertine könyvesboltot New Yorkban, hiszen itt található a legátfogóbb gyűjteménye a francia nyelvű könyveknek és azok angol nyelvű fordításainak. A program legnagyobb követe Antonin Baudry, a Francia Nagykövetség Kulturális osztályának kulturális tanácsosa. A francia-amerikai kulturális csere köré alakították ki a helyiséget. A megnyitóra 2014. szeptemberében került sor. A könyvesboltba látogatók több mint 14 ezer darab olvasmány közül választhatnak, legyen szó novellákról, szépirodalomról, szórakoztató vagy gyerekkönyvekről. Ezen felül DVD-k, magazinok, az íráshoz, alkotáshoz szükséges szép levélpapírok közül is válogathatnak. Az emeleten pedig az olvasóteremben merülhetnek el egy jó könyv társaságában.

albertine könyvesbolt

Szingapúri Nemzeti Galéria

A neoklasszikus egykori Városháza és a Legfelső Bíróság épülete ad otthon a Szingapúri Nemzeti Galéria (Sungapore National Gallery) hatalmas 19-20. századi délkelet-ázsiai művészeti gyűjteményének. Az 530 millió dolláros (kb. 152 110 millió forint) projekt célja, hogy a térség elsődleges művészeti desztinációja legyen, csak úgy, mint a Prado a Madridi Nemzeti Múzeum képtára vagy a párizsi Musée d’Orsay.

singapore national gallery singapore national gallery

Titlis Rotair, Engelberg, Svájc

Ha kedveskedtünk már a könyvek és olvasás szerelmeseinek, akkor nem szabad megfelejtkezni a fotósok – legyen amatőr vagy profi – elkötelezett híveiről sem. Az Alpok Engelbergben lenyűgöző látványt nyújt a fénykpezéshez. 2012-ben nyílt meg a Titlis Rotair, ami egy felvonó, több, mint 3000 méter magasan a levegőben. A szerkezet különlegessége, hogy a két végpont között 360 fokban képes elfordulni, de nem a kabin, hanem a belsejébe szerelt padló segítségével. Ennek köszönhetően gyönyörű panoráma tárul elénk, amit a szívünkben vagy egy fényképen örökre megőrizhetünk.

Titlis_Rotair

American Veterans Disabled for Life Memorial, Washington D.C.

2014. októberében nyitották meg az első hadirokkant veteránok emlékművét, amelyen többke között az Amerikai Egyesült Államok elnöke Barack Obama is részt vett. Az emlékhely, olyan emberek előtt tiszteleg, akik fizikai vagy érzelmi (például poszttraumás stressz) sérüléseket szenvedtek háborúban, kiküldetés közben. Az emlékmű 2,4 hektáros területen fekszik a Capitolium közelében. A ligetes területet tükörmedence díszíti, csillag alakú szökőkúttal, üveg és gránit falakkal. Szokatlan, azonban még is elengedhetetlenül szükséges kezdeményezés a még élő hősök számára.

American Veterans Disabled for Life Memorial2

American Veterans Disabled for Life Memorial

Ragyogó bicikliút, Nuenen, Hollandia

Amszterdamtól két órányira délre, Nuenenben, a hollandoknak sikerült az ország két jelképét – a biciklizést és Vincent van Goghot – kreatív bicikli útvonalon összekapcsolnia. Daan Roosegaarde által tervezett napenergiával működő kerékpár út, ugyanolyan mint bármely más a világban, azonban amikor leszáll az éjszaka 50 ezer foszforeszkáló kő jeleníti meg van Gogh Csillagos éj (Starry Night) című művét. A biztonságos közlekedés mellett gyönyörű látványt nyújt az útvonal, nem mellesleg még energiatakarékos is.

VanGoghRoosegaarde4

Springfield, Universal Stúdió, Hollywood, Los Angeles

Az Universal Stúdió irányítói elhozták Hollywoodba a Simpson család szülővárosát, ami már így is népszerű desztinációvá vált az orlandói vidámparkjukban. A látogatók előtt megelevenedik Springfield animációs változata, megjelenik a Krusty Burger, a Mr. Burns kúria és a atomerőmű, olyan helyszínek, amelyet két évtizede már jól ismer a sorozat rajongója.

simpsons-taste-of-springfield-universal-studios

 

Legyél az első hozzászóló "10 helyszín, ami nem maradhat le a bakancslistáról" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*