13 + 1 találat Máltán: a tökéletes bakancslista

Ha gyűjti a bakancslistás úti célokat, Máltát ki ne hagyja! Történelem, kultúra, természet, kristálytiszta tenger, napfény, kalandok mindössze kétórányi repülőútra. Itt minden látogató számára akad valami kedvére való rejtett kincs.

 1. Pihenjen a Golden Bay Beachen és a Għajn Tuffieħa-öbölnél

A Għajn Tuffieħa-öböl és a Golden Bay Beach két közvetlenül egymás mellett található, hihetetlenül gyönyörű strand a sziget északnyugati részén. Tekintélyes méretüknek és hamisítatlan szépségüknek köszönhetően kétségtelenül Málta legnépszerűbb helyei közé tartoznak, ha egy forró nyári nap eltöltéséről van szó. A homok tiszta, a víz isteni. Éttermek, büfék, vízisport-lehetőségek, mosdóhasználat, napernyő- és nyugágykölcsönzés.

2. Engedje szabadjára az önben rejtőző gyermeket az Anchor Baynél lévő Popeye-faluban!

Ki ne lenne oda Popeye-ért és egy nagy adag spenótért? (Na jó, az utóbbiért talán nem mindenki.) Az Anchor Baynél lévő Popeye-falu igazán rendkívüli. Eredetileg az 1980-as zenés film díszleteként épült, mára viszont a gyerekek (és a felnőttek) szórakozását szolgáló élményparkká változott. Aki pedig Popeye-rajongó, még az esküvőjét is megtarthatja itt.

3. Kóstolja meg a tenger gyümölcseit Marsaxlokk piacán!

A Málta déli részén található Marsaxlokk egy színpompás, hagyományos halászfalu, ahol az öblöt százával lepik el a jellegzetes máltai luzzuk (halászcsónakok). Az egykori vasárnapi halpiac mára Málta egyik legnagyobb piacává vált, amely turisták ezreit vonzza.

Mostanság ajándéktárgyakat, ruhákat, helyi mézet, lekvárt, bort és minden idők legnagyobb édességválasztékát találja itt. Miután bebarangolta a piacot, térjen be ebédelni a sétányon sorakozó számos tengeri étterem egyikébe.

4. Hűsöljön a Szent Péter „medencében”!

Lehet, hogy Máltán nincsenek hatalmas homokos strandok, viszont bővelkedik a látványos, sziklás fürdőhelyekben. A St Peter’s Pool a sziget déli részén található, egy nagyon rövid autóútra Marsaxlokk halászfalutól. A természetes medence türkizkék vizébe a sziklákról ugorhatunk be, vagy egy létrán mászhatunk le, míg a törülközőket leteríthetjük a nagy sziklás felületen – ez a hely kevésbé zsúfolt, mint Málta egyéb strandjai, mivel távol esik a tömegközlekedéstől.

5. Gyönyörködjön a kilátásban a Dingli-szikláknál

A Dingli-sziklákat közvetlenül a Dingli nevű falu mellett találjuk Málta nyugati partján. Itt van Málta legmagasabb pontja 253 méterrel a tenger szintje fölött. A naplemente innen a legszebb.

6. Csónakázzon a Kék Barlangban!

A sziget egyik legszebb helye, a Kék Barlang a nyugati parton található, az apró Wied Iż-Żurrieq kikötőfalu mellett. Ez egyike a világ olyan tengeri barlangjainak, ahol a víz világoskék színe smaragdfényekkel ötvöződik. Az élénk kék színt a barlangot megvilágító változó napfény idézi elő. A kék 50 árnyalata teljes pompájában! Legjobb reggel felfedezni egy rövid csónaktúra alkalmával.

7. Fedezze fel Valletta történelmi utcáit!

Valletta Málta fővárosa, és kis méretének köszönhetően könnyen bejárható gyalog is. Amellett, hogy a szűk történelmi utcákon barangolva gyönyörködhetünk a színpompás, hagyományos máltai balkonokban és a lenyűgöző épületekben, van még néhány hely, amit érdemes megnézni. Térjen be az 1573 és 1577 között épült, szerény külsejű Szent János-társkatedrálisba, de készüljön fel, mert le fog esni az álla! Ez a templombelső valami egészen különleges. Megtalálható itt Caravaggio és Mattia Preti néhány híres képe is.

A kikötőre nyíló pompás kilátás miatt érdemes elmenni a Felső-Barrakka-kertbe, amelynek alsó szintjéről minden délben tisztelgő ágyúlövések dördülnek.

Sétáljon egyet a Strait Streeten, Valletta legismertebb utcáján. Ez volt az éjszakai élet központja a brit és amerikai katonák, valamint a helyiek számára a 19. századtól a 20. század közepéig. Ma is őrzi a hagyományt nyüzsgő bárjaival, éttermeivel és élő zenéjével. Vallettában egészen biztosan nincs hiány éttermekben!

Tudta, hogy 2018-ban Valletta Európa kulturális fővárosa? A legkisebb főváros az Európai Unióban. Több mint 140 projektet és 400 eseményt szerveznek 2018-ban.

8. Látogassa meg a Három Várost!

A három erődített város (Senglea, Cospicua és az itt inkább Birgu néven ismert Vittoriosa) meglátogatását minden máltai kirándulásba érdemes beilleszteni. A kikötőt egy jellegzetes máltai csónakkal vagy nagyobb komppal lehet átszelni. Az itteni utcákon kevesebben járnak, mint Vallettában, így valódi esélyt kaphat arra, hogy átérezze, milyen is az élet Máltán.

9. Utazzon a múltba a történelmi Mdinában!

Lehetetlen nem észrevenni már a távolból a fenséges Mdina városát. Ez a tökéletes állapotban fennmaradt falakkal körülvett város egy magas dombon áll, távol mindentől.

Mdinát a csendes városnak is nevezik, és ennek oka könnyen megérthető. Különlegesen békés, a mindössze 300 helyi lakoson kívül senki nem hajthat be ide autóval, és a hatóságok nagyon szigorúan veszik a csendrendeletet.

Kitűnő kilátás nyílik a környező vidéki tájra. Olyan, mintha gyönyörű sikátorok, szeles utcák, hagyományos kilincsekkel felszerelt színpompás kapuk és bájukat őrző tipikus vendéglők végtelen útvesztője lenne. A Trónok harca számos jelenetét is itt vették fel. 

10. Szörfözzön vagy pihenjen a Mellieha-öbölnél

A Mellieha-öböl, más néven Ghadira-öböl Málta északkeleti partjainál található. Ez a legnagyobb homokos strand, ezért az egyik legnépszerűbb is, különösen a nyári szezonban. A kék zászlós strandja nagyon családbarát hely, ahol az egész napot el lehet tölteni, és kiválóak a feltételek a szörfözéshez is.

11. Ebédeljen vagy vacsorázzon egy hagyományos étteremben!

A hagyományos máltai ételek sok különböző konyha találkozásából születtek. Meglepően gazdag a választék, ahogy az is, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítanak a friss, helyi alapanyagoknak.

Azért meglepő fogásokra is számíthatunk, úgymint nyúl, csiga vagy éppen ló. A máltaiak imádják a kenyerüket, a szárított paradicsomot és a sajtjukat, a gbejniet-t, amely egyaránt készülhet juh- vagy kecsketejből. Máltán járva ne hagyjuk ki a ftirát, ami a helyiek pizzafélesége, és a rikottás vagy borsópürés pastizziket.

12. Látogasson el Gozo gyönyörű szigetére!

Ne utazzon el Máltáról anélkül, hogy átmenne Gozóra! Ha belefér az idejébe, hagyja a rohanós, egynapos kirándulásokat, és töltsön el legalább egy éjszakát ezen a szép szigeten. Itt megannyi káprázatos fürdőhelyet, fantasztikus éttermet, túraútvonalat, festői tájat, barátságos helybélit talál, és végtelen nyugalmat minden évszakban.

13. Ússzon a Kék Lagúnában Cominón!

Az apró Comino szigetén található Kék Lagúna Málta egyik leglátogatottabb strandja, és ennek jó oka van. Leginkább az átlátszó, kristálykék vizéről és a gazdag tengeri élővilágáról ismert. A Kék Lagúna 15 perc alatt érhető el hajóval akár Máltáról, akár Gozóról. Nincs homokos part, csak sziklás. Étterem sincs, de büfékocsikból árulnak ételt-italt és hasznos dolgokat.

 

+1. Közvetlen járatok egész évben

A nyári Budapest–Málta járatok a téli időszakban is folytatódnak. Mind a Wizz Air, mind a Ryanair közvetlen járataival, mindössze kétórányi repüléssel eljuthatunk Budapestről Máltára. 2019 tavaszától pedig Debrecenből is elérhető lesz a szigetcsoport, előreláthatólag a Wizz Air heti 2 közvetlen Debrecen–Málta járatának köszönhetően.

További információ: visitmalta.com