13 méter magas szobrot találtak Egyiptomban

Hatalmas szobrot találtak Luxorban, Kairótól 650 km-re. A 13,5 méter magas, körül-belül 100 tonnás, III. Amenhotepet ábrázoló szobor vízszintesen, több darabban feküdt a homok alatt, az említett fáraó templomától nem messze. Az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács szerint gigantikus darabról van szó, akkor bukkantak rá, mikor Karnak közelében végeztek ásatásokat, ahol egyébként III. Amenhotep temploma is található.

Amenhotep_III-400x300.jpg

Nem ez volt az első szobor, amit találtak III. Amenhotepről, a 7 hónapja tartó ásatás keretében, két hónappal ezelőtt már találtak egyet. A mostani lelet méretei miatt különleges, csak a fej része 2 méter magas és 3 tonnát nyom. A kutatók úgy vélik, hogy Krisztus előtt 27-ben egy földrengés rázta meg a vidéket, ennek hatása dönhette romba a 2 szobrot, csakúgy, mint templomot, amelyet aztán az idő múlásával beterített a sivatag homokja.

III. Amenhotep az ókori egyiptomi XVIII. dinasztia és az Újbirodalom egyik legjelentősebb uralkodója, Ehnaton fáraó apja és Tutenhamon fáraó nagyapja volt.

forrás: index

Legyél az első hozzászóló "13 méter magas szobrot találtak Egyiptomban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*