2013 top 10 úti célja

 1. Sri Lanka


………….

A 2004-es szökőár és az 1983-tól 2009-ig elhúzódó polgárháború következtében az ország jelentős területe rejtve maradt még a legmerészebb utazók elől is. Most, hogy a háborúnak vége, a turizmust jelentős befektetések viszik előre, a látogatók száma is ugrásszerűen növekszik. Alacsony áraival, és a közeli Bangkokból induló olcsó járatokkal Sri Lanka a világ egyik legmegfizethetőbb utazási célpontja lett.

2. Montenegró


…………

A természet nagyon bőkezűen és kreatívan bánt Montenegróval, olyan ikonikus helyeket létrehozva, mint a Kotori-öböl és a hozzá tartozó Riviéra partszakaszai. De ne csak a fürdőruha lapuljon a bőröndben, hiszen túracipőre is szükség lesz, ha egy másik, vadabb oldaláról is meg akarjuk ismerni a vidéket. A bicikli- és túraútvonalak egy nagyobb mértékű kiépítésének és a fejlődő infrastruktúrának köszönhetően a természet eme gyöngyszeme egyre inkább elérhető és megközelíthető, miközben a helyiek előtt számtalan munkalehetőség nyílik meg.

3. Dél-Korea


………….

Dél-Korea szabadtéri rekreációs desztinációvá nőtte ki magát, olyan – eddig – kiaknázatlan lehetőségekkel, mint a golf, túrázás és horgászat. Habár nem egészen felfedezetlen, az ország határain kívül csak pár ember tud minderről. Ez az anonimitás azonban 2013-ban végleg megszűnik, mikor is az ország számos neves sporteseménynek ad majd otthont.

4. Ecuador


……………….

2013-ra Ecuador vasúthálózatának felújítását tervezi, és új vonalakkal szeretné az egyre inkább kozmopolita Quitot Guayaquil kikötő térségével összekapcsolni. A terv szerint vasúton ugyanúgy meg lehet majd közelíteni Ecuador híres, 5900 méter magas vulkánját, a Cotopaxit, és a Nariz del Diablot (az Ördög orrát) a nyugati világ legmeredekebb és leghajmeresztőbb vonatútjára befizetve. A fejlesztők szerint ezek a változások eddig soha nem látott turistatömegeket fognak az országba csalogatni.

5. Szlovákia


………………

Két évtizeddel a bársonyos forradalom után Szlovákia a kontinens egyik leggyorsabb fejlődő gazdaságával bír, csatlakozott az EU-hoz és a Google elsők között hozza fel találatként, ha síparadicsom vagy egy szórakoztató hétvége lehetséges helyszíne után kutatunk. A turizmus mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetet kedvező színben tüntesse fel, és bebizonyítsa, hogy a róluk alkotott régi kép már a múlté.

6. Salamon-szigetek


…………….

A Salamon-szigetekre érkezve egyben a béke szigetére is jutunk. Feledkezzünk el a tömegturizmusról, a luxuskezelésekről; gondoljunk inkább a vonzó környezetbarát üdülőkre, festői kis falvakra és a legjobb könnyűbúvár helyekre. A múltban a kevés ide tartó járat, a bonyolult nemzetközi közlekedés, az infrastruktúra hiánya, a polgárháború és a malária egy exotikus fajtája távol tartották az utazókat. Manapság az ide jutás sokkal egyszerűbb, a harcoknak vége, és még a moszkitók sem olyan veszélyesek.

7. Izland


……………….

Ha bárkit, aki már járt itt, izlandi útjáról faggatnánk, többségük valószínűleg arról a megmagyarázhatatlan szeretetről nyilatkozna, mely a szigetlakók iránt ébredt benne. Ennek a vonzalomnak a felejthetetlen látvány, az ízletes bárány- és hal ételek vagy a szívből jövő vendégszeretet egyaránt lehet az oka. A valuta összeomlása – mely a korona 75%-os leértékelését eredményezte – pénztárcabarát kirándulást tesz lehetővé a turisták számára. Ne késlekedjünk azonban sokat, hiszen a globális gazdaság fellendülésével az árak lassan ugyan, de emelkednek. Izland csábító oldala többé már nem titok, de az ország mindenkinek hagyja, hogy saját maga fedezze fel.

8. Törökország


……………..

Új, egyre olcsóbb légitársaságok nyitják meg Délkelet-Törökország kapuit, a helyi kiváló busz közlekedés pedig minden egyes kilométer megismeréséről gondoskodik. Fedezzük fel a történelmi Mardin és Midyat városait, dőzsöljünk a finom falatokban Gaziantepben és csodáljuk meg a Sanliurfa közelében nemrégiben feltárt Göbekli Tepe romjait. Legyen örökre szóló élményben részünk, mikor végigsétálunk a nemrégiben felavatott Abraham gyalogúton, ahol az éjszaka kurd otthonokban ér, jó messzire a turistáktól elözönlött parttól vagy Isztambul óvárosától.

9. Dominikai Köztársaság


…………….

2012 első negyedévében 8,4 % volt a turizmus növekedésének aránya az országban. Egyre több légitársaság ejti útjába az ország 8 nemzetközi repülőterének egyikét, mint ahogy egyre több hajó is kiköt a partoknál, így több utazó fedezheti fel magának a nap, homok és szörf birodalmát.

10. Madagaszkár


……………..

Sok politikai instabilitással és bizonytalansággal eltelt év után, mely a turizmus fejlődését akadályozta, Madagaszkár végre a fellendülés útjára lépett. 2013-ra elnöki választásokat hirdettek meg, melyek az egy jobb és erősebb demokrácia kulcsai lehetnének, de úgy tűnik, ismét elhalasztásra kerülnek. A kalandozásra megfelelő idő most érkezett el, mielőtt az ország újra betelíti az utazási irodák kirakatait. Hagyjuk magunkat elvarázsolni, mind az élővilág és a környezet által a világ 4. legnagyobb szigetén. Aki valami különleges, rendhagyó helyet keres, Madagaszkár biztos, hogy nem okoz csalódást.

Forrás: Lonely Planet

Miliosz Katalin

Legyél az első hozzászóló "2013 top 10 úti célja" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*