Belföldi kedvenc maradt a Balaton

Mindez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból olvasható ki, mint ahogy az is, hogy a belföldi utazások során a magyarok 226 milliárd forintot költöttek. Ebből szálláshelyre 93 milliárdot, vendéglátó-szolgáltatásokra és élelmiszerekre, valamint közlekedésre 44 milliárdot. Az egy-háromnapos (hétvégi típusú) utazások során 74 százalékban személygépkocsit használtak az utazók. Az autóbusz használatának 15 százalék, a vonatnak 11 százalék volt az aránya.

A leggyakrabban rokonlátogatás volt a célja a rövidtávú utazásnak (53 százalék), az utazással eltöltött idő harmada volt üdülés, szórakozás, pihenés vagy városnézés. Az igénybe vett szállástípus így 57 százalékban rokonok által nyújtott szállás volt. A kereskedelmi szálláshelyek között a szállodák voltak a legkeresettebbek.

A rövidtávú utazások során a fogyasztás körülbelül 109 milliárd forint volt, amely 18 százalékkal több, mint a tavalyi évben. A növekedés elsősorban a szállásra fordított kiadások emelkedésének köszönhető. Egy turista egy nap alatt átlagosan 4500 forintot költött el, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál – idézi a jelentést az MTI.

Négy és annál több napos belföldi utazások során 24 millió napot töltöttek el a belföldi turisták, amely 5,7 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Az átlagos tartózkodási idő 7,4 nap volt. A legnépszerűbb úti cél a Balaton volt: itt töltötték az összes idő 38 százalékát, 9,2 millió napot.

A négy vagy annál több napos utazások során az igénybe vett szállástípusok közül a szálloda volt a legnépszerűbb (29 százalék). A rokon, ismerős által nyújtott szálláslehetőség 28 százalékot tett ki. A kiadásokból szállásra 46, étkezésre 23, közlekedésre 14 százalékot költöttek az utazók.

Az 25-44 éves korosztály a 35 százalékát, a 45-64 évesek pedig a 27 százalékát tette ki a turistáknak. Az utazások leggyakoribb célja a közép-magyarországi régió (4,4 millió nap), a Balaton (3,9 millió nap) és Észak-Magyarország (3 millió nap) volt.

A lakosság jelentős része azonban az év első kilenc hónapjában nem utazott sehová, 43 százalékban az anyagi lehetőségek hiánya miatt, további 20 százalék pedig egészségügyi okokra hivatkozva nem indult útnak.

Legyél az első hozzászóló "Belföldi kedvenc maradt a Balaton" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*