2018 nem volt jó év a légi balesetek szempontjából

Nem volt jó év a tavalyi a légibalesetek szempontjából: 2018-ban 555 légi utas vesztette életét valamilyen repülőbalesetben, ami a BBC szerint évek óta a legrosszabb adat. De a 4,5 milliárd utas miatt még mindig a repülés a legbiztonságosabb.

A rossz hír mellé ugyanis jó is társul. A légiutasok számát tekintve tavaly új rekord született: 2018-ban több mint 4 és fél milliárdan repültek, 45 millió járaton.

Vagyis a tavalyi esztendő arányaiban a kilencedik legbiztonságosabb év volt a repülés történetében.

Az elmúlt év legszörnyűbb balesete Indonézia fővárosában, Jakartában történt 2018. október 29-én. A balesetben 189 ember halt meg, elsősorban a szerencsétlenül járt Boeing 737-es repülőgépet üzemeltető Lion Air hanyagsága miatt, hiszen az indonéz légitársaság számos esetben megszegte az amerikai gyártó biztonsági utasításait.

Ugyancsak száznál is több ember életét követelte egy kubai baleset, ami 2018 májusában történt egy, a kubai nemzeti légitársaság által üzemeltetett járaton. A mexikói pilóták mulasztásai miatt emelkedés közben bekövetkezett légi katasztrófa összesen 112 utas halálát okozta.

A tavalyi év harmadik legnagyobb, 71 emberéletet követelő repülőbalesete Oroszországban, Moszkva mellett történt nem sokkal a felszállás után, februárban, majd egy hónappal később Nepálban 51-en haltak meg, amikor a kathmandui reptéren a bangladesi US-Bangala Bombardier típusú repülőgépének pilótái végzetes hibákat követtek el landoláskor.