21 balatoni borászat 1 Balatonbor

Mifelénk, ahol igen ritka az összefogás, úgy tűnik a borászok mégis képesek erre. Így született meg a Balaton közösségi bora, a BalatonBor, ami szépen teljesít.

A 2015-ös évjárattal idén először került piacra a balatoni régió első közösségi bormárkája, a 21 borászat összefogásából megszületett BalatonBor. A szisztéma lényege nem az, hogy mindenki beleöntött valamit egy nagy hordóba, hanem az, hogy az összefogásban résztvevő borászatok összeültek és megbeszélték, melyek azok a legjellemzőbb tulajdonságok, amelyeknek a régiót reprezentáló, könnyű, belépő kategóriás – vagyis visszafogott árú – bornak tudnia kell. Olyannyira, hogy a BalatonBor az első olyan közösségi nedű, ahol a stílusát is meghatározták az ötletgazdák.

Ezután pedig minden borászat a lefektetett kritériumok alapján készítette el a maga BalatonBorát, amely a fajta legjavából készült, a termőhely egyediségét is tükröző friss olaszrizling. A közösségi bor minden pincészetben ugyanazzal a logóval kerül az asztalokra, és a címke alatt csak a pincészet szolidan elhelyezett neve jelzi, hogy az adott nedűt végül is ki készítette.

DSC_0851

Laposa Bence, a Magyar Tenger legismertebb borászait és vendéglátósait összefogó Balatoni Kör elnöke szerint a kezdeményezéshez ugyan eddig 21 pincészet csatlakozott, de a rendszer nyitott, így várhatóan további balatoni borászatok is társulnak majd. Az elvárás „mindössze” annyi, hogy a készítők teljesítsék a többek között a szőlőfajtára, az alkoholtartalomra, a feldolgozásra vonatkozó kritériumokat és a kóstolást végző zsűri véleménye alapján már fel is kerülhet a közösségi címke az üvegre.

A borászatoknak mindez azért jó, mert egy olyan márka született, amely a régió legjellemzőbb jegyeit egyesítve, könnyen felismerhető a fogyasztóknak, míg a borbarátok annak örülhetnek, hogy a Balaton-partján mindenütt azonos, megbízható minőségű BalatonBort kortyolva kezdhetnek hozzá a balatoni borok megismeréséhez, amit azután már a komolyabb balatoni borok felfedezése követhet.

é.m.z.

Legyél az első hozzászóló "21 balatoni borászat 1 Balatonbor" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*