10 szigetcsoda, amit egyszer látni kell!

Eldugott lagúnák, érintetlen erdők, páratlan vízalatti zátonyvilág, delfinek, kihalt homokos partok – csak néhány azon élmények közül, amelyeket a világ legszebbjei közé tartozó szigetek kínálnak.

Con Dao, Vietnám

A cntraveler gyűjtése szerint az egyik legjobb tengerparti úti cél Vietnámban. Egy kisebb sziget, ahol a kevés üdülőhelyi fejlesztés miatt különleges lehet a visszavonulás. A strandok csendesek, hosszúak, puha homokosak, és nagyszerűek SUP-ozáshoz, kajakozáshoz, zátonybúvárkodáshoz. A belvárosban tengerparti hangulat uralkodik kis éttermekkel, történelmi emlékekkel.

A legjobb programok. A teknősök kikelése. Ha augusztusban jársz ott, valószínűleg elcsíped ezt a varázslatos élményt. Maradjon egész reggelig, amikor a kikelt fiókákat szabadon engedik. Érdemes megnézni a Con Dao börtönt, amelyet a francia gyarmati korszakban építettek, és a vietnami-amerikai háború alatt használtak.

Lanai, Hawaii

 

Azoknak az utazóknak, akik a kitaposott ösvényekről szeretnének letérni, nem kell tovább keresniük, mint Hawaii legkisebb lakott szigetét, Lanai-t. A Maui partjaitól mindössze kilenc mérföldre fekvő festői sziget eredetileg ananászültetvényeknek adott otthont, de ma már a vad kaland és az ultra-luxus pihenés tökéletes keverékét kínálja. A szigetre való megérkezés már önmagában is élményt jelent, akár egy 30 perces festői repülőúttal érkezik Honoluluból, akár a Mauiról induló 45 perces kompjárattal delfineket figyelve.

Érkezés után gyors transzfer vár a szállodába, amely vagy a Four Seasons Resort Lanai óceánparti paradicsoma, vagy a Sensei Lanai, A Four Seasons Resort csak felnőtteknek szóló wellness-üdülőhelye. Hosszan lehet pihenni a csendes strandokon, hogy aztán dzsippel vagy akár lóháton fedezzük fel a szigetet, és persze Lanai City-t, ahol csak három aszfaltozott út van, és nincsenek közlekedési lámpák.

A legjobb programok. Lovagoljon végig az erdős völgyeken és ösvényeken! Tegyen egy túrát a szigeten vagy sznorkelezzen a Hulopoe-öböl védett tengeri rezervátumában, ahol trópusi halakat, tengeri teknősöket és zátonycápákat láthat. Mindenképpen látogasson el Keahiakawelóba, Lanai “Istenek kertjébe” is, hogy megnézze az egyedülálló, holdszerű tájat.

Mauritius

Mauritus - a smaragdzöld Paradicsom

Mauritius fantasztikus sziget a nászutasok, párok, barátok, gyermekes családok, sőt, az egyedül utazók számára is – igazából bárki számára, aki gyönyörű, meleg trópusi időjárásra és rengeteg kalandos látnivalóra és élményre vágyik. A sziget nagy részét körülvevő zátony miatt Mauritius nyugodt vizet kínál, amely ideális úszáshoz és sznorkelezéshez közvetlenül a partról. A nyugati parton találhatók a legjobb strandok, a legvarázslatosabb naplementék és a legnyugodtabb vízviszonyok. A búvárkodás Mauritiuson igazán élvezetes, számos zátony és roncs várja a búvárkodókat.

A legjobb programok. A búvárkodáson és a tengerparton koktélok szürcsölgetésén kívül: úszás delfinekkel és teknősökkel, egész napos katamarán körutazás a sziget körül, valamint sznorkelezés a part menti zátonyoknál.

Koh Samui, Thaiföld

Egyetlen thaiföldi utazás sem lehet teljes az ország egyik szigetén való tartózkodás nélkül, hiszen ezek a szigetek büszkélkedhetnek a világ legszebb strandjaival. Koh Samui különösen csodálatos, mivel kellemes keverékét kínálja a gyönyörű strandoknak, a fantasztikus üdülőhelyek sokaságának. A Four Seasons Resort Koh Samui jól felszerelt szobákat kínál gyönyörű kilátással, és a kivételes kiszolgáláson túl szórakoztató tevékenységeket minden korosztály számára.

A legjobb programok. Töltsön el néhány órát (lehetőleg naplementekor) Koh Samui és a közeli szigetek körbehajózásával a Blue Voyage hajóval. Kivételes jachtjaik és személyzetük gondoskodik az élményről.

Vancouver-sziget, Kanada

A Vancouver-sziget ad otthont a bájos kisvárosnak, Victoriának, Brit Columbia fővárosának, amely különösen brit hatásáról és virágoskertjeiről ismert (köztük a híres Butchart Gardensről, amely körülbelül 30 percre van a várostól). Sokan azonban nem tudják, hogy Victoria a sziget déli csücskében található, és hogy a sziget közel 300 mérföld hosszú. A Vancouver-sziget sokkal több, mint Victoria. Remek hely a szigeten Tofino, egy kisváros a nyugati parton, körülbelül a sziget felénél, amely nagyszerű célpontja a szabadtéri kalandoknak, fantasztikus ételekkel és szállásokkal.

A legjobb programok. Bálnafigyelés és medveles.

Zanzibár

Zanzibár egy igazán különleges sziget Tanzánia partjainál, amelyet Fűszerszigetként is ismernek (és ahol Freddie Mercury született). Gazdag a történelme és a kultúrája, és gyönyörű fehér homokos strandokat és meleg trópusi időjárást kínál. A szigetnek vannak olyan részei, amelyek eléggé árapályosak, ami azt jelenti, hogy az óceán a nap egy részében messze kimegy, így remek alkalom a sziklamedencékben hátrahagyott állatvilág felfedezésére. Ha el akarja kerülni az árapályokat, az északi partvidék a legkevésbé érintett, és itt találhatók a legjobb strandok. Zanzibár partjainál van egy igazán lenyűgöző üdülőhely is, a Mnemba-sziget, amely a Mnemba Island Lodge nevű, nagyon exkluzív üdülőhelynek ad otthont, és a közelben található a legjobb búvárkodás.

A legjobb programok. Stone Town túrák és tetőtéri vacsorák, úszás teknősökkel, naplementés showhajózás, a Jozani Chwaka Bay Nemzeti Park felfedezése és búvárkodás.

Andaman- és Nikobár-szigetek, India

Az Andaman- és Nikobár-szigetek területének 572 szigetéből mindössze 38 lakott, 26 pedig látogatható. Az atoll távoli fekvése, az infrastruktúra hiánya, a korallzátonyok élővilága vonzza a komoly búvárokat, a kalandvágyó hátizsákos utazókat és az olyan A-listás sztárokat, mint Johnny Depp és Kate Winslet.

Az Andaman-szigeteket (nevezetesen Port Blairt) a britek évtizedeken át a szabadságharcosok börtöneként használták egészen a függetlenségig. Ma a látogatók fehér homokos strandokat (köztük a Havelock-szigeten található Radhanagar Beachet, amelyet rendszeresen Ázsia egyik legjobbjának neveznek), mangroveerdőket és buja trópusi esőerdőket találnak itt.

A legjobb programok. A Kalapathar Beach a partvonal mentén szétszórt csipkézett, fekete sziklákról kapta a nevét, és elszigetelt célpontot kínál a 100 éves fák és az öregedett uszadékfák szabadon hagyott gyökérgubancai között való túrázáshoz. A túra után a Butler-öböl előtt található Kalapathar-lagúna gyönyörű, félreeső helyet kínál az úszáshoz, és a sziklafalban lévő barlangon keresztül remek kilátás nyílik az óceánra. A fővárosban, Port Blairben a Cellular Jail az UNESCO világörökség része. Az egykori brit börtön, a Cellular Jail National egyfajta szent hely volt a szabadságharcosok számára. Az esti fény- és hangshow-t mindenképpen meg kell nézni.

Nevis, Karib-térség

Ez a Karib-tenger Aranyfürtje. Gyönyörű strandokkal rendelkezik, miközben biztonságos környezetet kínál ahhoz, hogy a szálláshelyen kívüli éttermekben étkezzenek és felfedezzék a szigetet az üdülőhelyen kívül. A kitaposott ösvényektől távol van, mégis igazi luxus üdülőhelyeknek és bájos szállodáknak ad otthont.

A legjobb programok. Tegyen egy történelmi túrát taxival a szigeten – több taxisofőr-vezető is foglalkozik ezzel. Fedezze fel a dzsungelt (és Nevis terjedelmes majompopulációját) egy ATV-túra keretében, vagy béreljen egy napra vitorláshajót, hogy a vízen keresztül fedezze fel az élővilágot, és megtapasztalja a Karib-tenger híres szeleit.

Tikehau, Francia Polinézia

Tikehau egy rejtett gyöngyszem Francia Polinézián belül. Távolisága azt jelenti, hogy közel leszel a természethez és a nyers, háborítatlan strandokhoz – gondolj a kristálytiszta vízre, a rengeteg halra és korallzátonyra, amelyeket egy víz feletti bungalóból élvezhetsz. Az érintetlen, gyönyörű rózsaszín homokos strandok ideálisak a napozáshoz vagy a tökéletes naplementék megtekintéséhez. Foglaljon szállást a Le Tikehau by Pearl Resorts-ban (erősen ajánlott), ahol a cukrászmester a francia konyha mestere, a tökéletes croissant-októl kezdve az aznap kifogott halak elkészítéséig.

A legjobb programok. Itt a sznorkelezés és a búvárkodás áll a középpontban, tekintettel a rengeteg halra, az érintetlen korallokra és a vibráló kagylókra, valamint a cápák közötti úszás lehetőségére. Egy másik népszerű tevékenység a kajakozás az atoll körül a kis öblökben felfedezni.

Galápagos-szigetek, Ecuador

A Galápagos-szigetekre leginkább a hihetetlen vadvilág megtekintése miatt látogatnak el az emberek. A Galápagos-szigetek tengeri rezervátuma a világ egyik legnagyobb és legváltozatosabb élővilágú rezervátuma, ami kivételes búvárkodási és búvárkodási lehetőségeket biztosít. Ezt az egyedülálló szigetcsoportot 1978-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. 18 szigetből és több mint 100 kisebb szigetecskéből áll, és Ecuador partjaitól mintegy 600 mérföldre, a Csendes-óceánban található.

A legjobb programok. A Galápagos-szigeteken rengeteg felfedezni való van, különösen a természetkedvelők, a fotósok és a kalandvágyók számára. A Galápagos-szigetek megtekintésének legjobb módja a tengeren keresztül vezet, a szigetcsoport valamennyi változatos szigetének felkeresésével. Az Isla Bartolome szigetén túrázva úgy érezheti magát, mintha a Marson landolt volna. Ez a vulkanikus holdbéli táj a galápagosi sólymok, kéklábú boobik és láva gyíkok otthona. Látogasson el a floreanai postaöbölbe, ahol részt vehet egy 1800-as évekből származó hagyományban, amikor a tengerészek leveleket hagytak, amelyeket egy másik átutazó tengerész vehetett át és kézbesíthetett. Ma ugyanezt megteheti azzal, hogy otthagyja a saját képeslapját, és elhoz egy másik képeslapot, amelyet aztán hazavihet. Egy másik izgalmas kaland a Santa Cruz-i fennsík meglátogatása, ahol megtapasztalhatja a magaslati mikroklímát, ahol az óriásteknősök élnek, mielőtt felkészülnek a hosszú vándorlásra a partvidékre.