A belföldi vendégek növelik a magyar idegenforgalmat

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-bevétele 10,6 százalékkal, 18,126 milliárd forintra nőtt tavaly májushoz képest – áll a KSH legfrissebb összefoglalójában. Az év első öt hónapjában a belföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 11,9, a külföldieké 2,4 százalékkal nőtt, a szállásdíj-bevétel meghaladta a 60,5 milliárd forintot, 11,6 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest.

A külföldi vendégek májusban 1 millió 197 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a turisták száma és az általuk eltöltött éjszakáké is csökkent a múlt év azonos hónapjához viszonyítva, 2,7, illetve 4,1 százalékkal. A csökkenést elsősorban a tavaly májusi kiemelkedő adatok okozták – elemez a KSH.

A legtöbb vendégéjszakát a Németországból érkezők töltötték Magyarországon, ezt követte az Oroszországból és az Ausztriából érkezők forgalma. A német, az orosz, az osztrák vendégforgalom 10, 13, valamint 5,8 százalékkal csökkent, míg a cseh vendégek által eltöltött éjszakáké 13 százalékkal nőtt.

A belföldi vendégek 922 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 12,7, és az általuk eltöltött éjszakáké is jelentősen, 13,8 százalékkal nőtt 2013 májusához hasonlítva. A belföldivendég-forgalom a Tisza-tó kivételével minden régióban bővült. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 69 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 16 százalékkal gyarapodott.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 56 százalékos volt, ami 2,5 százalékponttal több az előző évinél. Az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 74 százalékos, a négycsillagos és a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli (68, illetve 67 százalékos) volt. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 17 128 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 9509 forint, a teljes árbevétel (TREVPAR) 16 413 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 8 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év ötödik hónapjában. Összesen 31 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíj-bevétel 18 milliárd forint volt. A vendéglátásból 6,8 milliárd forint folyt be, 142 millióval több, mint az elmúlt év májusában. A forint-euró havi átlagárfolyama 304 forint volt, 12 forinttal gyengébb a 2013. májusi értéknél.

Legyél az első hozzászóló "A belföldi vendégek növelik a magyar idegenforgalmat" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*