A fehér város titkai

Lisszabon ünnepelt dívaként trónol a mesebeli hét domb között: macskaköves sikátorainak tipikus déli hangulatában szinte hihetetlennek tűnik, hogy még mindig Európában járunk. A „fehér város” talán akkor mutatja legszebb arcát, ha a folyópart felől közelítjük meg: a Rua Augusta sétálóutca egyenesen a Diadalív alatt, a Rossio tereire vezet, amely a város szíve és a lisszaboniak kedvenc helye is egyben.

Lisbon Rossio

Ha pedig ott járunk, ne hagyjuk ki az alkalmat, hogy egy tradicionális kávézó teraszán megpihenve, a mennyei portugál kávét kortyolgatva megfigyeljük a metróból és a Rossio gótikus építésű pályaudvarából kifelé hömpölygő tömeget. Rájuk is vigyáz a Tejo túloldalán emelt, a Rio de Janeiróval eggyé vált emlékműhöz megszólalásig hasonló hatalmas Krisztus-szobor, amelyet a derék portugálok annak örömére emeltek hálából, hogy országukat elkerülte a II. világháború. A lenyűgöző szoborhoz autózva még egy déjà vu érzésünk támadhat: a folyón átívelő grandiózus függőhíd a San Franciscó-i Golden Gate mása.

Lisszabon Krisztus szobor

Lisszabon belvárosa igazából két hegy és az ezeket összekötő sík terület, a Baixa negyed együttese. Mivel a Baixa az 1755-ös földrengésben és az azt követő tűzvészben szinte teljesen elpusztult, Pombal márki ötletének köszönhetően a város többi részéhez képest újszerű felépítéssel is büszkélkedhet: széles utcái egymáshoz képest szabályosan helyezkednek el, és sugárútszerűen vezetnek le a folyópartra.

Baixa

Kocsival semmiképpen se próbáljuk meg kibogozni a város szűk utcáinak kaotikus forgalmát: inkább gyalogoljunk, vagy válasszuk a korhű megjelenésével is legendássá vált 28-as villamost, amely a főbb látnivalók útvonalán halad el. A hangulatos közlekedési eszközök sorát gyarapítja, hogy az alsóvárosból, az egyik dombra épült Bairro Alto negyedbe a neogótikus toronyban működő 32 méter magas lifttel is feljuthatunk. A tömegközlekedési eszköznek is otthont adó torony – amelynek tetején kávézó működik – a hétköznapi funkció ellenére míves építmény, amelyet Eiffel egyik tanítványa tervezett.

Elevados de Santa Justa - Lisboa

A Bairro Alto negyed mára az éjszakai élet szórakoztató-központjává nőtte ki magát. Megérkezéskor a karmelita templom égbe meredő romjai fogadják a megfáradt turistát, az üres teret pedig szabadtéri múzeummá változtatták, ahonnan mindenképpen érdemes átsétálni a botanikus kert őserdőszerű, különleges fákkal szegélyezett parkjába is.

Lisszabon botanikus kert

A másik hegyet a Castello de São Jorge (Szent György)-vár uralja, ahonnan képeslapra illő fényképeket készíthetünk a városról, a Ponte do 25 de Abril piros hídjáról és az óriásira nőtt Tejo folyó tölcsértorkolatáról. A város építészeti szimbólumának számító építmény hajdan királyi székhely volt, ma büszke pávák sétálgatnak a vár és a körülötte lévő romok parkjában.

Castello de São Jorge
A várat az alsóvárossal összekötő Alfama negyed sikátoraiban igazi lisszaboni hangulatot találhatunk: a házak nagy részének külseje évtizedek óta nélkülözi a felújítást, az utca fölött kifeszített köteleken száradó ruhaneműk látványa, a házakból kiszűrődő mindennapos zajokkal tovább erősítik az impulzív mediterrán hatásokat. Lisszabon mindent túlélt legrégebbi része, kis tereivel, hangulatos tavernáival egy rég elfelejtett kort idéz, amit esténként a mindent betöltő „fado” melankolikus zenéje koronáz meg. A Fado – jelentése sors, végzet – édes-bús dalban beszéli el az élet és a szerelem többnyire szomorú történeteit. A gitáron vagy a 2×6 húros portugál gitáron kísért dalok még ma is rendkívül népszerűek – ezért nem csak a turisták kedvéért játsszák –, hiszen hűen tükrözik a portugálok melankóliába hajló lelkivilágát.

Fado

Belém negyede talán a legszebb ajándék, amit Lisszabontól kaphatunk: a Torre de Belém fehér mészkő tornyától indultak útjukra hajdanán a híres portugál felfedezők. A dicsőségüket hirdető szobor mellett itt található még a gyönyörű Mosteiro de Jeróminos-kolostor is. A hajóorrot formázó torony eredetileg a folyóban állt, hogy az ellenséges hajók személyzete a távolból azt gondolja, hogy a nemzeti flotta védelemre készen várja az ütközetet.

Torre de Belém

Portugália és Lisszabon igazi szépsége a változatosságban rejlik: a lüktető metropolisz közvetlen környezetében olyan kincsek találhatók, mint Belém, Cascais, Sintra vagy Óbidos. A régiók közötti eltérés hihetetlenül nagy: néha elég néhány kilométert megtenni, és máris egészen más a táj, a szokásvilág és a gasztronómiai hagyomány.

Ha jut időnk egy kis csavargásra, mindenképpen érdemes elmenni Cascais-ba. A városka központja, annak ellenére, hogy a település egyike a „lisszaboni Riviéra” legelőkelőbb fürdőhelyeinek, máig megőrizte az egykori halászfalu hangulatát. Kis strandján színpompás bárkák pihennek, miközben a halászok reggeli zsákmányukat a közeli halpiacon árulják, vagy éppen hálóikat foltozzák. A strand mögött pálmákkal szegélyezett sétány hívogat a kávézók és üzletek világába, ahol hangulatos éttermekben kóstolgathatjuk a helyi specialitásokat.

Cascais

Sintra egyedülálló fekvését a csodás strandok mellett a várost körbeölelő szubtrópusi erdő, a Serra de Sintra biztosítja. A kellemes mikroklímában burjánzó növényekkel benőtt domboldal mindig is a nemesség kedvelt pihenőhelyének számított, így szép számmal találunk erre mívesen kivitelezett villákat és palotákat. A Palácio Nacional de Sintra két óriási kéménye már messziről mutatja az utat a mesés csempékkel díszített palotához. A másik látványos épület, a Palácio da Pena az erdő tetején, mintegy két kilométerre a várostól található. Az ízléses építészeti ízléstelenség mintapéldájaként szolgáló, mór, manuel, rokokó és keleti stílusjegyeket merészen ötvöző fantáziadús épület olyan stíluskeverék, amit egyszerűen nem szabad kihagyni!

Palácio da Pena

A környék látnivalói közé sorolható a Monserrate-kert is, ahol 140 hektár területen egész álló nap gyönyörködhetünk a romantikus kastélyban és a nagy műgonddal megtervezett kertben. Izgalmakért pedig látogassunk el a hónap minden második és negyedik vasárnapján megrendezett piacra, São Pedro de Sintrába, amely igazi kincsesbánya a régiségeket, ruhákat és bolhapiacot kedvelőknek.
Nem véletlen, hogy az i. e. 300 körül alapított Óbidos városka mára a világörökség részévé és a portugáliai képeslapok népszerű elemévé vált: a középkori várfallal körülvett település egymáshoz simuló házaival kifejezetten romantikus hangulatot áraszt. A vakítóan fehérre meszelt házakat kék ablak- és ajtókeretek, óriási bugenvilleák színesítik. A település kanyargós, keskeny utcáit járva a hegy tetejére épített várhoz jutunk. A szépen felújított épület ma pousadaként – előkelő, hagyományőrző vendégfogadóként – üzemel, a kisváros kisugárzása pedig rengeteg művész múzsájaként szolgál még napjainkban is.

Óbidos

Setúbal Lisszabontól 45 kilométerre, a Sado folyó tölcsértorkolatánál fekszik. A legenda szerint a település Noé unokájáról, Tubálról kapta a nevét. A több földrengést megélt, hányatott sorsú város a XIX. század végétől az ország egyik legjelentősebb halfeldolgozó központja, amelynek fehér homokú strandja a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. Különleges hangulatot ígér a színes házakkal szegélyezett főtér, melynek közepén Bocage, a város nagy költőjének 12 méter magas fehér márvány szobra áll.

Setúbal

A település számos templommal, kolostorral és egy várral is büszkélkedhet, az Arrábida-hegység mikroklímájának köszönhetően pedig bora is nagy népszerűségnek örvend. Setúbal környékén található az a nevezetes ménes is, ahol a világhírű portugál luzitán lovat tenyésztik. Az építészeti látnivalók mellett ünnepségekben sincs hiány, a kulturális életet színház, tánc és folklóresemények sora is színesíti, jelezve, hogy Portugália nem az uniformizált élményvilágot kínálja az utazónak.

Legyél az első hozzászóló "A fehér város titkai" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*