Fekete István tanösvény a Kis-Hárshegyen

Kevés olyan sikeres magyar író van, mint a 120 éve született Fekete István, aki már 50 éve nem írja a természetről és az állatvilágról szóló regényeit. A Pilisi Parkerdő, amely a főváros közelsége miatt is a legnagyobb látogatottságnak örvend, az író születésének évfordulója alkalmából az év végén egy tanösvényt hozott létre, amelyen öt táblán keresztül ismerhetjük meg Fekete István életét és műveit.

A Tüskevár és a Téli berek című könyvei, valamint népszerű állatregényei – Bogáncs, Kele, Vuk – alapműveknek tekinthetők minden természetkedvelő számára, de nem csak ifjúsági könyveket írt. A felnőtteknek szánt művei legalább ilyen jelentősek. Tekintélyes életművében regényei mellett elbeszélések, novellák, versek, forgatókönyvek és oktatófilmek is szerepelnek.

A tanösvény létrejöttét az ötletgazda Pilisi Parkerdő mellett még az Agrárminisztérium és az Örökerdő Alapítvány is megtámogatta. Úgy gondolom, hogy az összefogás és az író műveinek szeretete miatt lett olyan sikeres ez az útvonal, amely nemcsak erdei feltöltődést, hanem az ismeretek gyarapítását is szolgálja.

A karácsonyi ajándéknak is számító tanösvény szabadon látogatható, első állomása az író egykori, II. kerületi Tárogató út 77. szám alatti lakhelye közelében található. A tanösvény mintegy 800 méter hosszú, és a Hárs-hegy legkedveltebb, jól felszerelt infrastruktúrával rendelkező úthálózatához tartozik, kis emelkedővel, a Széher úttól a Hárs-hegyi-nyeregig vezet.

Öt interaktív táblát helyeztek el az útvonalon, melyet QR kódokkal is elláttak, az okostelefonnal érkezők így nem csak a táblákon olvasható információhoz juthatnak hozzá, hanem további érdekes információkat is megtudhatnak az író életéről és munkásságáról, valamint a környék természeti kincseiről, élővilágáról.

Az út végén, a sárga háromszög jelzésen haladva a Hárs-hegyi-nyeregtől a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz-kilátóhoz, a sárga jelzésen a Nagy-Hárs-hegyen lévő Kaán Károly-kilátóhoz juthatnak el azok, akik a kirándulásukat, a tanösvényen átélt élményeiket a lenyűgöző panoráma megtekintésével szeretnék befejezni.

A tanösvény online is „bejárható”. Azok a gyerekek, akik már olvasták az író valamelyik könyvét, egy játékban sikeresen tudnak válaszolni arra, felismerik-e az állatszereplőket hangjuk és körvonaluk alapján.

Ha éppen esik az eső és ezért nincs kedvük kimozdulni az otthonukból, vagy fel szeretnének készülni az útra, azok otthon is próbára tehetik tudásukat. Kitalálhatják, vajon melyik állatot látják Fekete István regényeinek szereplői közül!

Ők az internet segítségével válhatnak az élmény részeseivé – részletek itt.

Szerző: Bódi Ágnes

Fotók: Pilisi Parkerdő