Jó tanácsok kezdő síelőknek

Drága, veszélyes, nem bírom a hideget, nem akarok bohócot magamból. Hallani az érveket síelésben járatlanként, miért nem akarunk lécet kötni a talpunkra. Pedig a síelés csodás téli sport, ráadásul gyermekeinket végképp nem foszthatjuk meg ettől a fantasztikus élményforrástól.

Kezdjük a jó hírrel. A téli sport már korántsem annyira költséges hobbi, mint régen. Az indulás, a felszerelések beszerzése persze így is megviselheti a pénztárcát. (A költségcsökkentéssel kapcsolatban rögtön adunk is hasznos tanácsokat.) De a legkedvezőbb változás, hogy az idei fejlesztések eredményeként ősztől már a két nagy hazai sípálya, a mátraszentistváni mellett a rendkívül jól megközelíthető eplényi Intersport Síaréna Eplény is késő tavaszig hóbiztos, és folyamatos sílehetőséget ígér. Vagyis nem kell már külföldre utaznunk azért, hogy biztosan havat látva megtanulhassunk síelni – vagy a gyermekünket meg tudjuk tanítani erre –, és amatőr módon évente akár többször is kiélvezhessük a havas lejtőn eltöltött időt.

Kezdődhet hát a keringő a téli sportok királynőjével! Akár itthon, akár külföldön akarjuk elsajátítani az alapokat, a sok fontos és hasznos jó tanács közül lássuk mindjárt az elsőt: mindenképpen oktató segítségével tegyük meg a kezdő lépéseket/csúszásokat.

Óvakodjunk a barátoktól

Legalábbis a síoktatást tekintve. Ha társasággal indulunk útnak, rögtön közöljük barátainkkal: nem ők fognak tanítgatni minket. Már csak azért sem, mert minimális az esély arra, hogy a jó mozdulatokat elsajátíthassuk tőlük, ugyanakkor hamar ráunnak majd az alapok tanítására, és felvisznek minket egy előképzettség nélküli számára szörnyű és veszélyes lejtőre. Így viszont jó esély van arra, hogy még akkor is, ha nem szenvedünk súlyosabb sérüléseket, az élmény annyira megrázó lesz, hogy visszaútig el sem akarjuk majd hagyni a szálláshelyünket. Ha pedig mégis, akkor olyan hibás mozdulatok rögzülnek, amelyek egy életre elvehetik a síelés valódi örömét.

Az egyetlen módja annak, hogy megtanuljunk síelni, az a síiskola. Ennek luxusopciója a magánóra, ami Magyarországon megfizethetőbb, de a népszerűbb külföldi pályákon rámehet a büdzsé. Ami megfizethető, az az 5-6 fős csoportos oktatás: általában reggel vannak az órák, és ebédidő után gyakorolhatjuk az elsajátított technikákat. A tanfolyamra érdemes a foglalás időpontjában jelentkezni, de ha nem magunk foglalunk, akkor is mindenképpen tájékozódjunk a helyi lehetőségekről.

Mindehhez tartozik az örök jó tanács: semmiképp se felejtsünk el a síelésre is kockázatot nyújtó biztosítást kötni. Kevés drágább dolog van ugyanis annál, mint amikor egy esetleges baleset kapcsán mentőhelikopterrel juttatnak el minket a legközelebbi kórházba.

Irány a kölcsönző

Teljesen amatőrként ne vásároljunk, hanem kölcsönözzünk. Az természetes, hogy még sítudás nélkül is jól akarunk kinézni a havas domboldalon, de azért inkább tegyük félre a hitelkártyát. Mert a kezdő síruházat aranyszabálya: ne vásárolj, kölcsönözz – különösen lécet és egyéb drága holmit.

Ez azért praktikus, mert lehet, hogy már az első vagy a második napon úgy döntünk, hogy a síelés nem nekünk való. Akkor pedig a nyakunkon marad egy olyan ruhadarab vagy drága eszköz, amit soha többé nem fogunk viselni, és ami mindezzel kapcsolatban legalább annyira fájó: egy jó kis számla is. Vagyis: kölcsönözzünk annyi dolgot, amennyit csak lehet. Kesztyűt, sisakot, kabátot, védőszemüveget, napszemüveget és persze botot, sílécet. Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy Ausztriában az adott síterepeknél az Intersportnál már online is megrendelhetjük, amit szeretnénk. A melegítésre szolgáló ruhadarabokat – közte a passzentos sízoknit – azonban így is mindenképpen nekünk kell megvennünk.

 

Teljes ellátást kínáló szállást foglaljunk. A síelés persze olcsóbb lehet akkor, ha önellátó apartmant foglalunk. Ám a kezdőknek mégsem kifejezetten ez a legjobb, mert aki nem ismeri a terepet, a szokásokat, a lehetőségeket, a sípályát, az eszközbérlési lehetőségeket, annak amúgy is épp elég gondja, odafigyelnivalója van, az élelmiszerek beszerzése, a főzés pedig egy újabb gond. Ezért a teljes ellátást kínáló szállás az ideális választás, ahol ráadásul még a síelés kapcsán is minden praktikus tanácsot megkaphatunk.

Ne feledjük a foglalás előtt, hogy a síterepek árai akár egy hét alatt is drasztikusan megváltozhatnak. Ha módunk van rá, mindig kerüljük az iskolai szünetek, kirándulások jellemző időpontjait. Ha ez sikerül, kisebb vagyont takaríthatunk meg. És mivel kezdőként már a síelésre való felkészülés is épp elég kihívást jelent reggelente, ha tehetjük – megkímélve magunkat a rendszeres utazástól, parkolástól –, úgynevezett pályaszállást válasszunk, amitől mindössze pár lépésnyire van a sípálya.

Ami még mindenképpen fontos a síléc első megmarkolása előtt: feltétlenül hozzuk magunkat formába. Hiszen vélhetőleg a legutolsó, amire vágyunk, az az, hogy miután akár több százezer forintot is elköltöttünk a téli üdülésre, már a harmadik reggelen túl fáradtak legyünk ahhoz, hogy kikeljünk az ágyból. Ezért érdemes már az utazás, ha pedig hazai sípályát választunk, a kezdés napja előtt rendszeresen, napi szinten átmozgatni izmainkat.

Mozogjunk előre

Ami a síelést megelőző felkészülést illeti, a legokosabban akkor járunk el, ha a megfelelő izmok bemelegítéséhez, megdolgozásához az interneten nézünk tanácsokat, vagy a síelésben jártas ismerőseinktől, netán az előre kiválasztott oktatótól kérünk tippeket.

Ha mindezt megfogadjuk, már jó esélyünk van arra, hogy kezünkben a síléccel elsőre is úgy állunk meg a dombtetőn, hogy mire leérünk, már azok közé tartozunk, akik alig várják a következő lesiklást.

Szöveg: Érsek M. Zoltán
Fotók: Intersport Síaréna Eplény

 

Legyél az első hozzászóló "Jó tanácsok kezdő síelőknek" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*