A lengyel kempingek a legolcsóbbak Európában

Az Eurostat kutatásai immáron másodszorra bizonyították, hogy a lengyelországi kempingárak a legolcsóbbak Európa-szerte, s emellett a színvonaluk is magasnak mondható. A lengyel kempingeket 600-800 ezer külföldi turista látogatja. – A turisták száma évről évre minimálisan nő, s ennek nagyon örülünk – mondja Michał Szeftel, a Lengyel Camping és Caravaning Föderáció (Polska Federacja Campingu i Caravaningu, PFCC) elnöke.

Ahogy Szeftel is hangsúlyozza, egy átlagos családnak – két felnőtt, egy gyerek, autó pótkocsival vagy több motor, együtt az áramhasználattal – Lengyelországban kb. 15-17 euróba kerül egy éjszaka. Nyugat-Európában egy ugyanilyen szállás 23, sőt akár 35 euróba is kerülhet.

Bár a kempingárak elsősorban a hely népszerűségétől és az elhelyezkedésétől függnek – nem közvetlenül a színvonaltól – Lengyelországban a minőség is egyre javul. Szeftel hangsúlyozza, hogy a lengyel kempingek színvonala nem marad már le Nyugat-Európától. A Lengyel Camping és Caravaning Föderációhoz tartozó kempingeknek több mint 60 százaléka megfelel minden európai egészségügyi követelménynek, s színvonaluk gyakran túllép a négycsillagos hotelekén is.

– A külföldi és hazai turisták határozott többsége használja ezeket a kempingeket, melyeknek külön megjelölésük és meghatározott kategóriájuk van. Példaként megemlítem, hogy a varsói kempinget az Európa fővárosaiban található kempingek közül az egyik legjobbként ismerte el a nemzetközi ellenőrző hálózat – mondja Szeftel.

A Lengyel Camping és Caravaning Föderáció többek között a Mister Camping nevű versenyen keresztül támogatja a legjobb kempingeket. A versenyt immáron 48 éve rendszeresen megrendezik, s négy nagyság szerinti kategóriában értékelik a kempingeket. A PFCC figyelembe veszi a terület kihasználtságát, a kemping tisztaságát, a turisták számára kínált ajánlatokat és programokat, valamint a látogatók véleményét. Az elmúlt évben a Mister Camping 2013 címet 20 kemping kapta meg. A díjazottak között három Łeben, kettő pedig Dziwnówekben található.

– A kempingek számára a nagy konkurencia miatt nagyon fontos, hogy magukhoz vonzzák a turistákat. Ha egy turista elégedett, a következő évben nem csak ő fog visszatérni, hanem hívja az ismerőseit, szomszédait is – hangsúlyozza Szeftel.

Az elmúlt évben a lengyel kempingekbe 38 országból érkeztek turisták. Több mint 30 százalékuk Németországból, illetve Hollandiából jött, s egyre több az orosz vendég is.

Legyél az első hozzászóló "A lengyel kempingek a legolcsóbbak Európában" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*