A SZÉP-kártya 2013-ban fellendítette a honi turizmust

Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára értékelése szerint szerint a SZÉP-kártya a vártnak megfelelő gazdaságfejlesztő-hatást mutatott: bevezetés óta már 106 milliárd forint áramlott a turisztikai és vendéglátó-ipari vállalkozásokhoz a rendszeren keresztül.

A helyettes államtitkár 2013 legvégén tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyarországi idegenforgalomban az év első tíz hónapjában a vendégek száma – 5,3 százalékos növekedéssel – elérte a 7,66 milliót, a vendégéjszakák száma 4,9 százalékkal 20 millióra emelkedett, a szállásdíj-bevétel 9,3 százalékkal bővült, 145 milliárd forintot tett ki. Az adatok szerint 2013 volt az első év az elmúlt időszakban, amikor komoly átlagár-növekedés volt a turisztikai piacon, mely jó lehetőséget teremt a foglalkoztatottság növelésére is az iparágban – fogalmazott.

2013-ban a kereskedelmi szálláshelyek belföldi szállásdíj-bevételének negyede (12,9 milliárd forint) SZÉP-kártya költésből származott. A SZÉP-kártya előnye, hogy könnyen használható, egész országban lehet találni elfogadóhelyeket, hiszen azok 80 százaléka vidéken van. Fontos eredmény, hogy az elfogadóhelyi szerződések száma meghaladta az 51 ezret – mondta Horváth Viktória, akit az MTI idéz.

A SZÉP-kártya felhasználások 42 százaléka a Budapest-Közép-Dunavidék régióban történt a 2013-as esztendő első tíz hónapjában. A balatoni régió adta a felhasználások 10, a nyugat-dunántúli és az észak-magyarországi régió 9-9, míg az észak-alföldi, a dél-alföldi és a közép-dunántúli 8-8 százalékát. A Dél-Dunántúlon az összes felhasználás 5 százaléka, a Tisza-tó környékén az 1 százaléka történt.

A feltöltések folyamatosan érkeznek a kártyákra, október végéig 61,3 milliárd forint feltöltés volt. A munkáltatóknak is megéri ösztönözni a kártyahasználatot, mert így olcsóbban tudnak juttatásokat nyújtani a munkavállalóknak. Az NGM adatai szerint a munkáltatóknak 100 forint bér kifizetése 196 forintba kerül, míg 100 forint SZÉP-kártya juttatás csak 137,5 forintba.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese a tájékoztatón kiemelte, hogy az uniós átlagnál jobban növekedett a hazai turizmus. Az ágazat már 2013 első 10 hónapjában elértek a válság előtti bűvös 20 milliós vendégéjszaka-számot. A nyári szezonban pedig 66 százalékkal nőtt a fürdők kártyaforgalma 2012-höz képest.

Legyél az első hozzászóló "A SZÉP-kártya 2013-ban fellendítette a honi turizmust" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*