Fapados bombaszilveszter

Olcsók vagyunk, de jók – summázhat a hazai szállodai szakma. A kiváló év végi hajrá ellenére is megjegyzik: miközben a hazai minőség felveszi a versenyt a nyugat-európaival, az árak messze elmaradnak attól. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége nyári adatai szerint a nettó átlag szobaár tekintetében Budapest csak a 29-dik. Annak ellenére, hogy a magyar fővárosban idén májusig 6,6 százalékkal javult a szállodák szobaár-bevételi hatékonyságát jelző REVPAR mutató, az átlagos budapesti 37,1 eurós szobaárnál 17 százalékkal magasabb a prágai és 62 százalékkal a bécsi. A szilveszter persze más: az átlagár mindenütt a megszokottnál magasabb, sőt akad olyan pesti hotel, ahol az utolsó pillanatban foglaló vendégek a négy csillagért is megadnak 300 eurót egy szobáért.

Ortodox szezonnyújtás

A klasszikus trend idén is folytatódott: a vidéki szállodák főként a hazai, a budapestiek a külföldi vendégeknek köszönhetően teltházasak szilveszterre. Ezt mutatják a Danubius Hotels adatai is. Itt is az utóbbi évek újdonsága, hogy a wellness és gyógy szállodák eredményességét nagyban javítják a mi ünnepünknél 13 nappal később kezdődő, januári pravoszláv karácsonyt nálunk ünneplő orosz – és másutt szerb – vendégek. Ők ráadásul már december 23-a körül megérkeztek hozzánk. Ez a tendencia különösen Hévízen erős – erről számolt be a Service4You által üzemeltetett Hotel Palace is –, de például a budapesti Ramada Resort Aquaworldben is érezhető. A szilveszterre szintén telt házas sárvári Park Innben viszont a cseh vendégek vannak többségben: a magyarok az osztrákokkal osztoznak a dobogó második helyén.

Új trend az is, hogy már a karácsony is sokfelé kiemelkedően magas foglaltságot, vagy telt házat hozott. Az alsópáhoki, családbarát Kolping Hotelben, ahová három hullámban érkeznek a vendégek egészen január 5-ig, telt ház van. A Nyugat-Európában is egyre népszerűbb karácsonyi szállodázás nagyjából öt éve jött divatba. Sárvári Krisztina, a ráckevei Kék Duna Wellness Hotel és a másféléves noszvaji Oxigén igazgatója megemlítette: a Duna-parti hotelnél néhány éve még azon is gondolkodtak, hogy másokhoz hasonlóan karácsonyra bezárnak. Az elmúlt évek javuló tendenciái után, idén már december 23–24-től 27-ig mindkét házban 80 százalék körüli volt a foglaltság. A Szilveszter pedig 29-től teltházas: az 50 év felettiekre fókuszáló Kék Dunában elsősorban az idősebb párok – arányuk 20 százalékkal nőtt tavalyhoz képest –, a családbarát noszvaji házban pedig a gyerekkel érkezők vannak többségben.
Az iskolakezdés is sokat hoz

Az üdülőszállodáknak idén az is sokat segít, hogy az iskolakezdés a szokásos január másodika helyett csak 6-án kezdődik. Így szinte mind üdülőszállodában, egészen január 5-ig garantált a telt ház, mert –ahogy az egyik szakember fogalmaz –: az iskolai szünet végeredményben mindenütt érezteti hatását. Ezután, a szokásoknak megfelelően, jelentősen visszaesik a forgalom, amit a kuponos oldalak kínálati dömpingje is mutat. Jó hír viszont, hogy a legtöbb helyen november végétől szilveszterig több céges rendezvény volt, mint tavaly. Igaz a megrendelések értéke még jócskán elmaradt a válság előtti szinttől: a megemelt reprezentációs adó miatt különösen az italfogyasztás mértéke csökkent drasztikusan.

A céges megrendelések felfutását regisztrálták a balatonfüredi Silver Resortban is, megjegyezve, hogy több esemény az Európai Uniós pályázatok lezárásához kötődött. A szállodában egész december erős volt – és január 5-ig telt ház van. Érdekesség, hogy éves szinten úgy értek el 4 százalékos bevételnövekedést, hogy közben a vendégszám kisebb mértékben csökkent. A belföldi vendégforgalom némi visszaesése mellett viszont jelentősen nőtt a német, osztrák, skandináv vendégek száma. A magyar vendégek itt is nagy, 35-40 százalékos arányban fizetnek SZÉP Kártyával – és miként másutt is –, különösen az akciók idején.

Fővárosi telt ház szilveszterkor

A karácsonyi foglaltság a fővárosban is jó volt, de telt házat, a hagyományoknak megfelelően, itt is a szilveszter hozott – átlagosan két-hároméjszakás foglaltsággal. A Mellow Mood Hotels négycsillagos házai mellett az ötcsillagos Buddha Bar Hotel is megtelt – a szállodaláncnál kifejezetten ügyeltek arra, hogy inkább lassan legyen telt ház, de minél magasabb áron keljenek el a szobák. A Kempinski Hotel Corvinusba döntően nyugat-európaiak érkeztek, a tavalyinál 5 százalékkal magasabb átlagáron. A magyarok a szilveszteri vacsorára érkeznek: a házban egyszerre három vendéglátóhelyen tartanak programot. Az És, illetve a Blue Fox mellett a Nobu is teltházas már. Az ÉS koncepcióját kidolgozó Zsidai Zoltán Roy által jegyzett, a Budai Várban nyáron indult Baltazár Hotelben és a hozzá tartozó étteremben is szinte a már a nyitás után minden szoba, hely elkelt karácsonytól január elejéig. A kis butique hotel vendégeinek fele magyar, vagy magyar származású, aki a gasztronómiai ínyencségek mellett a személyre szabott szolgáltatásokat igényli: így szerveznek például személyes találkozót a sikeres magyar designerekkel.

Géher Zoltán, a Magyar Beutaztatók Szövetsége Év szállodája díját nemrég elnyert Continental Hotel Budapest igazgatója szerint Nyugaton egyre népszerűbb Budapest, kiváló szilvesztert mondhat magáénak. Szállodájukban a tavalyi 3 helyett, idén 5 napig lesz teltház, a tavalyinál közel 8 százalékkkal magasabb átlagáron. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a fapadosokkal érkező, elsősorban kisebb pénzű turisták és fiatal vendégek kevésbé fogékonyak a régebben elmaradhatatlan, formális, drága szilveszteri események, mint például a klasszikus gálavacsorák iránt.

Szomszédoló magyarok

Az osztrák síterepeken is szép számmal találkozni honfitársainkkal. A legfelkapottabb hely a stájer Murau, ahol több magyar érdekeltségű szállás, hotel várja a magyarokat. Közéjük tartozik a kifejezetten magyar vendégekre építő Hotel Relax Resort, ahol – az ilyenkor kötelező egyhetes tartózkodás okán is – már karácsony elejétől, döntően honfitársainkkal, teljes telt házat könyvelhettek el. Ugyanígy, főként magyarokkal telt meg a fővárostól négyórányira található, 30 szobás pályaszállás, a Gasthof Kirchenwirt is. Az üzemeltető Service4You kft ügyvezetője, Klemm Balázs szerint idehaza érezhetően növekszik azok köre, akik a közeli sípályákon kívánják köszönteni az újévet.

A Budapesttől mintegy 700 kilométerre található négycsillagos Hunguest Hotel Heiligenblutban is érződik, hogy már külföldön is egyre népszerűbb a hotel karácsony: az ekkor több mint 60 százalékos telítettséget, szilveszterre pedig a telt házat döntően osztrák és német, valamint szlovák vendégek biztosítják a házban. Neustadtl Dániel igazgató szerint magyarokkal a nagy távolság mellett a kiemelt szezonban megszokott – síbérlet nélkül – 200 eurós szobaárak, valamint a szilveszter idején kötelező hétnapos tartózkodás miatt sem találkoznak ekkor. Honfitársaink inkább később, a hagyományos síszezon idején érkeznek a házba.

Érsek M. Zoltán

(Fotó: Patrick FriletRex Features)

Legyél az első hozzászóló "Fapados bombaszilveszter" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*