A város, ahol nincs lehetetlen – Nagyszombat

Nagyszombaton a turisztikai szakemberek nem ismernek lehetetlent A pandémia idején is feltalálták magukat, betartva a szabályokat, két-három fős csoportoknak hirdettek meg építész vezette történelmi tematikus sétákat. Kerékpáros túrákat is tartottak, ilyenkor nincs közlekedési határ, a város távolabbi érdekességeit is meg tudták mutatni, nem kellett hozzá szervezett buszos túra.

Mindezt Alexander Prostináktól, a turisztikai marketingszervezetének (Trnava Tourism OOCR) képviselője tudjuk, aki a Szlovák Turisztikai Képviselet meghívására mutatta be a budapesti Szlovák Intézetben Nagyszombat turisztikai látnivalóit. A Szlovák Turisztikai Képviselet és a Nagyszombati Régió közös rendezvényén Soňa Jelínková, a képviselet magyarországi vezetője Slavomír Dzvoník idegenvezetőt is bemutatta a megjelenteknek, akit szakmai tudása, és korhű öltözete miatt is jól ismernek az oda látogatók.

Megtudtuk, hogy már nyolc nyelven érhető el a városi sétákhoz készült turisztikai applikáció, természetesen magyarul is, így a régi idők eseményeit is a látogatók audioguide segítségével ismerhetik meg.

Nagyszombat bővelkedik vallási műemlékekben, ezért kapta a „Kis Róma” elnevezést. A város legnagyobb rendezvényei is főként a történelmi és szakrális hagyományokhoz kapcsolódnak, az év során többek között komolyzenei rendezvények, orgonanapok, gospel fesztivál, rózsaünnepség, folklórfesztivál, jazzfesztivál, hagyományokat felelevenítő vásár és gasztronómiai eseménynek várták a látogatókat.

Nagyszombat, szlovákul Trnava már a kelták és a rómaiak előtt is lakott hely volt. A „Borostyánút” is érintette és itt húzódott a Prágát Budával összekötő út is. Ingyenes séták nyáron naponta indulnak a „királyok nyomában”, és akár az egész várost láthatja, aki a Városi toronyról néz körbe. Az 57 méter magas tornyot 29 méter magasan kilátópárkány övezi, ide 143 lépcsőfokon jutunk fel.

Miért érdemes Nagyszombatra és a régióba látogatni? Alexander Prostináknak erre tíz válasza volt, vagyis tíz kiemelt látnivalót sorolt fel: A 16. században épült 57 méter magas Várostorony, a szakrális, valamint egyetemi épületek, Nagyszombat szimbóluma: a Városfal, a Szomolányi várkastély, Alsókorompai kastély, a Történelmi borvidék, és a mézbor, Bohém kávézók és éttermek és a Művészet, dizájn, zenei fesztiválok.

A rendezvényen résztvevő utazási irodák képviselői és a szakújságírók a prezentáció után megállapították, hogy Nagyszombat és régiója olyan úti cél lehet, amely sokszínű élménycsomagot kínál a magyar turistáknak.

Szöveg: Bódi Ágnes
Fotó : Urbán Györgyi