A világ 6 legszebb csatornája

.

Bruges, Belgium


Fotó: WorldCheery

Nyugat-Flandria fővárosa csodálatos, ám egyben alulértékelt is, nem tartozik Európa legnépszerűbb úti céljai közé. A rendkívül jó állapotban fennmaradt gótikus stílusú városközpontban járva szinte érezhetjük, hogy miként éltek itt évszázadokkal korábban az öreg festőmesterek. A csatornán végighajózva olyan, mintha egy vizesárokban lennénk, mely körbeveszi a régi várost: a Djiver folyón haladva antik üzletek, templomok és fák szegélyezte régi házak oromfalai idézik fel az elmúlt korok történeteit.

Bangkok, Thaiföld


Fotó: Alamy

A nyüzsgő ázsiai metropoliszban az ember elsőre lépten, nyomon a fényreklámokba, a dudáló tuk-tuk személyszállítókra és utcai árusokba botlik. Azonban előbb utóbb, ha bejárjuk a várost, szembe találjuk magunkat az utolsó megmaradt csatornával. Az 1800-as években még Bangkokot behálózó csatornákból mára már csak töredéke maradt meg: a belvárosban, Thonburi szomszédságában, és a külső zöld övezetben, ahol a földművesek és halászok járnak és kelnek át rajta nap, mint nap.

Tigre, Argentína


Fotó: Alamy

Ha Buenos Aires-ben vonatra szállunk, és megérkezünk meg Tigrebe, a vízpartra, az első dolog, amit észreveszünk –a rengeteg csempén, vaskorlátokon és régi utcai lámpákon kívül –, hogy az élet itt ténylegesen a víz körül forog. Az összes kis hangulatos öregecske ház, ahelyett, hogy például múzeum, vagy könyvtár lenne, egy kenu klubnak ad helyet. A város a Paraná folyó deltájánál épült, ezért tulajdonképpen nem is tudunk egy egységes városról beszélni, inkább csak mint rengetek kis szigetecske gyűjtőnevéről, ahol rengeteg elegáns nyaralót, rozoga halászházat és tábori stílusú üdülőhelyet lehet találni. Egyes részein elég mély a víz, hogy vízitaxik, illetve privát csónakok üzemeljenek rajta, míg más részeit benőtték a vízinövények, illetve ceibo fák, így maximum csak egy egyszerű kis csónakkal lehet rajtuk átkelni.

.

Annecy, Franciaország


Fotó: Tod Carroll

A gyönyörű, kékes-zöld színű víz különleges hangulatot teremet a csatorna mentén. Ha itt járunk, mindenképp érdemes benézni a csatorna-menti éttermek és vendéglők egyikébe, hogy miközben egy finom helyi specialitás és egy pohárka bort kóstolgatunk, be tudjuk fogadni ennek a nem mindennapi helynek a légkörét. Érdekesség még, hogy egy háromszög alakú sziget is található a Thiou folyón, a Palais de I’Isle, mely az idők folyamán sokféle funkciót betöltött: volt már lakhely, bíróság, börtön és most jelenleg pedig múzeum.

Giethoorn, Hollandia


Fotó: Alamy

Az Amszterdam melletti kisváros egy ingoványos mocsárvidékből nőtte ki magát a XII. században, mikor a helyi földművesek csatornákat ástak, hogy portékáikat valamilyen módon szállítani tudják. Giethoorn a mai napig 6.4 km vízi úttal rendelkezik, melyet több mint 150 fa-gyaloghíd keresztez és nádtetős házak egész sora szegélyezi. Mivel az utak nem érnek el a régi városközpontba, így 2500 helyi lakos napi szinten csónakázik át rajta.

El Gouna, Egyiptom


Fotó: andermatt-apartments.ch

A nem túl régen, 1990-ben építeni kezdett várost szándékosan üdülőhelynek tervezték. A Vörös-tengerből eredő lagúnák türkiz színben tündökölnek, ahogy elhaladnak sorra a kis szigetek mellett, melyeken az okkersárga szállodák és villák már-már beleolvadnak a sivatagi tájba. Ha esetleg a forróság már túlságosan is nagy lenne, nincs is jobb, mint a közeli strand egyikén a vízbe vetni magunkat.

Kapcsolódó cikkek:

A világ 10 legszebb kilátással rendelkező szállodája

A világ 10 legszebb vasútvonala

A világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége

TOP 10 síterep Európában

TOP 10 síterep, amin még biztosan sosem síelt

Legyél az első hozzászóló "A világ 6 legszebb csatornája" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*