A vörös pandákat ünneplik a Debreceni Állatkertben

Minden évben szeptember harmadik szombatján tartják a Nemzetközi Vöröspanda-napot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet e rendkívül különleges, ugyanakkor fenyegetett ázsiai faj szorult helyzetére és védelmének fontosságára.

A Himalája mérsékelt övi erdőiben őshonos vörös panda, más néven kis panda vagy vörös macskamedve élőhelyének rohamos zsugorodása és aprózódása, az erdei erőforrások túlzott mértékű kitermelése és az illegális kereskedelem következtében veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A vörös pandák megmentésében fontos szerepet játszik az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP), amelynek keretében a Debreceni Állatkert 2014. óta ad otthont egy nőstény ikerpárnak, Picikének és Macikának, akikhez hat év előkészítő munkájának eredményeként idén júniusban megérkezett Pandita, a fiatal hím. Az intézmény reményei szerint az állatok hamarosan párba állnak, és ők is hozzájárulnak majd a jelenleg mintegy 400 egyedet számláló európai állatkerti állomány gyarapodásához.

Az idén szeptember 19-én megtartásra kerülő Nemzetközi Vöröspanda-napon e közönségkedvenc bambuszevőké lesz a főszerep: az érdeklődők 10:00-tól látványetetéssel egybekötve számos érdekességet tudhatnak meg a fajról, majd tematikus ismeretterjesztő és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Állatkerti belépővel valamennyi programelem ingyenes. Az intézmény továbbá rajzversenyt hirdet a 2-6. osztályos általános iskolások körében „Védjük a vörös pandát!” címmel, amelynek keretében szeptember 25-ig várnak osztályonként egy alkotást a zooped@zoodebrecen.hu emailcímre. A nyertes osztály jutalma egy szakvezetéssel egybekötött állatkerti látogatás a tanulók és kísérőik számára.