A Wizz Air öt géppel hozott Magyarországra újabb egészségügyi szállítmányokat Kínából

A Kínából érkezett egészségügyi segélyszállítmányt rakodják ki a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 28-án MTI/Koszticsák Szilárd

A hétvégén öt újabb Wizz Air-repülőgép hozta Budapestre a magyar kormány által a koronavírus-járvány elleni védekezéshez rendelt egészségügyi eszközöket Kínából.

Szombat reggel három Wizz Air-különjárat érkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, a fedélzetén a hazai egészségügyi személyzetnek szánt 27 tonnányi védőfelszereléssel. A három Airbus A321neo még csütörtökön szállt fel, és miután leszállt tankolni Kazahsztán fővárosában, Nur-Szultanban, az éjjeli órákban ért Sanghajba. A berakodás után irkutszki és nur-szultani tankolással repültek vissza Magyarországra.

Szombatról vasárnapra virradó éjjel két újabb A321neo érkezett Budapestre, ezúttal Pekingből, ahonnan 3 millió 270 ezer egészségügyi maszkot szállítottak haza (szintén nur-szultani technikai megállókkal).

Védőfelszerelést viselő szakember fertőtleníti a rakteret, miután kirakodták a Kínából érkezett egészségügyi segélyszállítmányt MTI/Koszticsák Szilárd

Az öt járaton a légitársaság összesen 18 pilótája teljesített szolgálatot. A Wizz Air büszke rá, hogy pilótacsapata kiválóan képzett szakemberekből áll, akik hivatásként tekintenek a munkájukra, és a mostani rendkívüli helyzetben a megszokott professzionalizmussal teljesítették a hosszú, nagy felkészülést jelentő utakat. A pilóták tudásukkal és szenvedélyükkel főszerepet játszottak abban, hogy a Wizz Airt tavaly a világ tíz legbiztonságosabb diszkont légitársasága közé választották. A Wizz Air saját pilótaképző programot működtet, és 2018-ban Európa egyik legmodernebb kiképzőközpontját építette fel Budapesten két mozgó szimulátorral.

A légitársaság a legújabb és legmodernebb (Airbus A321neo) repülőgépével teljesítette a missziókat, mert a repülőgép hatékonyságának köszönhetően 15%-kal kevesebb üzemanyagot használ fel, mint a régebbi típusok, így azonos mennyiségű üzemanyaggal, kisebb károsanyag kibocsátás mellett nagyobb a hatótávolsága.

A hét elején a magyar kormány megbízásából a Wizz Air az Egyesült Államok több városából repíti haza azt a több mint 450 magyar állampolgárt, akik a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, a különböző államok által bevezetett utazási korlátozások miatt más módon nem tudtak hazajutni. A légitársaság eddig is nagy hangsúlyt fektetett, hogy a magyar állampolgárokat hazaszállítsa, ezért számos útvonalán továbbra is repül, biztosítva ezzel a garantált hazajutást.