Áfacsökkentést kérnek a fürdők is

A Magyar Fürdőszövetség szerint komoly versenyhátrány, hogy az egyik legfontosabb magyar turisztikai vonzerőnek számító fürdők nem élveznek a vendéglátáshoz és a szálláshelyekhez hasonló, kedvezményes áfabesorolást.

Sajtótájékoztató keretében ismertette célkitűzéseit a Magyar Fürdőszövetség. Czeglédi Gyula ügyvezető elnök szerint két olyan témában kellene előbbre lépni, amelyek ma jelentősen nehezítik a fürdők eredményességét.

furdo

A fotón balról: Boros Attila, a Magyar Fürdőszövetség választmányi tagja, Czeglédi Gyula ügyvezető elnök és Dr. Németh István társadalmi elnök

Az egyik: rendkívül fontos lenne, hogy megvalósuljon az OEP által finanszírozott fürdőgyógykezelések támogatási összegének már régen beígért 20 százalékos emelése, ami úgy tűnik a 2017-es költségvetésben sem valósulhat meg. Pedig a támogatás összege 2012 óta változatlanul 4,3 milliárd forint, ami az összes gyógykezelés önköltségének nem sokkal több, mint egyharmadát teszi ki. A többit a betegek térítik, illetve a fürdők egyéb üzletágaik eredményéből pótolják ki. Ha a helyzet nem változik, a fürdők nem tudják megtartani jól képzett munkatársaikat, köztük az egészségügyi végzettségű alkalmazottakat, miközben az állagfenntartásra, fejlesztésekre is kevesebb jut.

A másik gond az, hogy a fürdőszolgáltatások 27 százalékos áfabesorolás alá esnek, miközben a szálláshely-szolgáltatás 2009-től már a kedvezményes 18 százalékos áfakulcs alá esik, és oda kerül 2017-től a vendéglátás is. Az is jellemző, hogy miközben a legnagyobb hazai fürdők bevételeinek 64 százaléka külföldi vendégektől származik, az is a nemzetközi versenyképességünket rontja, hogy a környező országokban mindössze 20-21 százalékos a fürdőszolgáltatás áfája.

A hazai fürdők üzemeltetői szerint mindez azért is méltánytalan és hátrányos, mert a fürdők Budapest és a Balaton mellett a harmadik legfontosabb magyarországi turisztikai vonzerőnek számítanak. Sőt a tíz leglátogatottabb magyarországi turisztikai célpont közül mindegyik településen meghatározó a fürdőturizmus. A Magyar Fürdőszövetség két lehetséges modellt is tartalmazó – a kormányzati illetékesekhez is eljuttatott – tanulmányt  készített azzal kapcsolatban, hogy a kedvezményes áfabesorolás milyen előnyökkel járna a fürdők, a közönség és az államháztartás számára. A lényeg, hogy a biztosan várható forgalomnövekedés egyértelműen pótolná a kieső adóbevételt.

Boros Attila, a választmány tagjaként hozzátette: a lobbi anyagból az is kiderül, hogy a fürdők nem a saját nyereségüket akarják növelni, vagy az esetleges veszteségeiket pótolni az áfa csökkentéssel. Vállalják, hogy a kedvezőbbé váló szabályozás révén elérhető többletbevételeket bérfejlesztésre és az elapadó fejlesztési források pótlására fordítják majd. A bérnövelés azért is életbevágó, mert a fürdőipar is jelentős munkaerő-problémákkal küzd és jó szakemberek nélkül a magas színvonalú szolgáltatások fenntartása is veszélybe kerül.

Mindezek mellett a szövetség komoly fegyverténynek tartja, hogy az idei első nyolc hónapban a rendkívül változékony nyári időjárás ellenére sikerült szinten tartani a 2016-os kiemelkedő vendégforgalmat, miközben tagjaik bevétele országos összesítésben 2 százalékkal emelkedett is.

Kocsis Erika

 

 

Legyél az első hozzászóló "Áfacsökkentést kérnek a fürdők is" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*