Aludna abban a kastélyban, ahol VIII. Henrik töltötte nászútját? Megoldható

Az angliai Bristol városától nem messze fekvő Thornbury-ben található az a Tudor-korabeli kastély, ahol 1533-ban VIII. Henrik angol király és második felesége, Boleyn Anna töltötte a mézesheteit. Az épület napjainkban luxusszállodaként működik.

A több mint ezer esztendeje lakott angliai birtokon álló kastélyban jelenleg egy 27 szobás luxushotel üzemel. A középkorban emelt épületben minden lakrész őrzi az eredeti hangulatot és a korabeli jellegzetességeket, beleértve a kőfalakat, a kézzel faragott mennyezeteket, valamint a faliszőnyegeket.

Az egy éjszakára 219 fontba, azaz közel 80 ezer forintba kerülő szobákban baldachinos ágyak, bársonnyal kárpitozott bútorok és középkori festmények várják az időutazásra vágyó vendégeket. A szálloda kiváló konyháját Andrew Chan séf vezeti, aki tradicionális angol ételeket szolgál fel a hét minden napján.

A Thornbury-ben található kastélynak rendkívül gazdag a történelme, az első említést Aethelstan wessexi király uralkodásának idején, a X. század derekán tették róla. A XV. század közepén aztán az első buckinghami herceg, Humphrey Stafford szerezte meg a kastélyt, az ő halála után, 1460-ban pedig a fia, Henry Stafford örökölte meg.

Az épületet 1508-ban Edward Stafford, a harmadik buckinghami herceg építtette át a mai formájára, ám VIII. Henrik trónra lépésével Stafford kegyvesztett lett, 1521-ben pedig kivégezték. A frissen átépített kastély ekkor került VIII. Henrik kezébe, és 37 éven át a királyi udvar tulajdonában is maradt. Az angol történelem egyik legérdekesebb szereplője második feleségével, Boleyn Annával is megszállt a birtokon, majd éveken keresztül I. Mária királynő élt a falak között. Az ő halálakor, 1558-ban szállt vissza a birtok a harmadik buckinghami herceg leszármazottjaira.

Később, a XVII. és a XVIII. században a kastély elhagyatottan és elhanyagoltan állt, s végül csak az 1850-es években népesült be újra. Az ódon épület ma luxushotel, az elmúlt évtizedekben a két filmsztár, Sophia Loren és Laurence Olivier is élvezte a vendégszeretetét.

Boruzs Álmos

 

Legyél az első hozzászóló "Aludna abban a kastélyban, ahol VIII. Henrik töltötte nászútját? Megoldható" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*