Egészen új megközelítésben hirdettek meg civileknek ásatást Angliában

 Az internetes közösségi finanszírozási rendszer (crowdfunding), és a tömeges együttműködés (crowdsourcing) elvén alapuló kezdeményezés lényege, hogy legkevesebb 125 font (44 ezer forint) ellenében bárki belekóstolhat egy napra a régészszakmába.

    A cél a híres bronzkori Flag Fen nevű lelőhely teljes feltárása, mielőtt az teljesen kiszáradna – az éghajlatváltozás, az aktív csatornaépítés, és a szomszédos Peterborough város terjeszkedése miatt -, és elpusztulna. 

    A területet 1982-ben fedezte fel Francis Pryor brit régész. A kutató egy 1,6 kilométeres töltés egy szakaszát tárta fel a kelet-angliai Cambridgeshire megye Fenland nevű kerületének mocsaraiban. A bronzkori terület nagy része a föld alatt fekszik, és az értékes leleteknek háromezer éve biztosít védelmet a vastag tőzegréteg – olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

    A maga nemében eddig egyedülálló kezdeményezés mögött álló Digventures cég szerint a rendhagyó ásatásra július 23. és augusztus 12. között kerül sor. Akik nem tudnak személyesen kilátogatni a helyszínre, minimum tíz font (3500 forint) ellenében követhetik nyomon a munkálatokat az interneten keresztül. 

    Az oldalon egyebek mellett élő videoközvetítést és régészekkel készített interjúkat láthatnak az érdeklődők.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Egészen új megközelítésben hirdettek meg civileknek ásatást Angliában" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*