Amazonas Nyíregyházán

2014. december 5-én nyílt meg a Zöld Piramis „kistestvérének” is nevezett épület páratlan építészeti megoldásokkal és különleges állatgyűjteménnyel várja a látogatókat. A létesítmény egy különleges növényről, a Victoria amazonicáról, az amazonasi tündérrózsáról kapta nevét, melynek levelei a természetes élőhelyén, az Amazonas lassú folyású mellékfolyóin elérhetik akár a két-háromméteres átmérőt, és akár egy kisgyermeket is elbírnak. Ez a virág sok más különleges növény mellett látható.

Itt kapott helyet az édesvízi állatokat bemutató akvaterrárium rendszer is, melyben a színpompás halak és ritka hüllők birodalmát trópusi dzsungelszerű növényzet és sejtelmes köd teszi még varázslatosabbá. A Viktória az otthona a park páncélos hüllőinek is, így a kihalás közelében álló kubai krokodilt vagy a hatalmas mississipi-aligátorokat szinte testközelből tekintheti meg a nagyérdemű egy speciális üvegfolyosón keresztülhaladva.
A Viktória ház a különleges s bizarr külsejű állatok gyűjteménye is; a vendégek bepillantást nyerhetnek a föld alatt rejtett életmódot folytató csupasz turkálók mindennapjaiba csakúgy, mint a sörényes hangyász pár s a felettük élő halálfejes majmocskák életébe. Velük átellenben fura kinézetű binturongok, s különleges papagájok laknak.
Bár a Viktória Ház főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatja be, a látogatók láthatnak ázsiai és afrikai fajokat is, melyek közül jó néhány a kipusztulás szélén áll, ilyen például a szumátrai tigris, melyből összesen 400 egyed él a természetben. A csíkos nagymacskával már négy tigris alfaj látható a SóstóZoo-ban.

A ház nemcsak a különleges állatok, de a trópusi növények gyűjteménye is, láthatunk sivatagi kaktuszokat, csodálatos papagáj virágot és ritka pálmaféléket. Az épület egyik sarkában pedig kakaó- és kávé cserje, banán, narancs, citrom, vanília, ananász és cukornád ültetvény látható, így azokat a növényeket is megismerhetjük, aminek eddig csak a termését fogyasztottuk.

A Viktória kijárata egy különleges múzemszerű bemutató térrel zárul. Az állandó állattári kiállítások is újdonságként szolgálnak az ide látogatóknak. Párniczky József több száz egyedből álló rovargyűjteménye igazi kuriózum csakúgy, mint a vele szembe bemutatott kagyló és csiga gyűjtemény.

A beruházás 250 millió forintos Uniós forrásból és Nyíregyháza Város 400 milliós önerejéből valósult meg. Az alig 1 év alatt elkészült épület olyan turisztikai attrakció lehet, amely több tízezer emberrel növelheti az egyébként is Magyarország leglátogatottabb vidéki állatkert címével büszkélkedő Nyíregyházi Állatpark több mint 400 ezres éves látogatóinak a számát – olvasható a park weboldalán.

Legyél az első hozzászóló "Amazonas Nyíregyházán" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*