Az Adria vonzásában – Cres és Lošinj

Fotó: Falus Tamás

A Kvarner-öböl meghatározó szigetei, Cres és Lošinj igazi adriai élményt kínálnak a látogatóik számára, hiszen bővelkednek az ékszerdoboz szépségű városkákban, a hangulatos strandokban és a természeti látványosságokban.

Akár delfineket is láthat az, aki a szinte egybenőtt Cres és Lošinj szigetét keresi fel, a térség vizeiben ugyanis gyakori vendégek ezek az állatok. A két sziget a magyar határtól alig háromszázötven kilométernyi távolságra, négyórányi autóútra található, ám az odautazási időre érdemes rászámolni: mindenképp kompra kell szállni, az Isztriáról vagy a Krk szigetről indulnak a hajók, s a nyári csúcs idején bizony többórás várakozásra is fel kell készülni. De ez is csak a szigetek szépségét, vonzerejét erősíti.

A 66 kilométer hosszú Cresnek szinte minden pontja rejt valami különlegességet – igaz, ezekért olykor meg kell küzdeni. Lubenicében például érdemes megnézni a sziklatetőre épült kis falut, majd onnan legyalogolhatunk egy kicsiny, eldugott, de annál csodálatosabb strandra. Nem kevésbé izgalmas a sziget közepén hat négyzetkilométeren elterülő Vrana-tó, amely ivóvízzel látja el a környező településeket. Fürödni nem szabad a hetven méter mély tóban, de ez aligha baj, hiszen a közeli tenger partján számtalan jó fürdőhely van.

Cresről Lošinjba áthajtani fura élmény – leginkább azért, mert szinte észre sem venni az átkelést. Osor településnél egy rövidke híd ível az alig tíz méter széles kis csatorna felett, amely elválasztja a két szigetet. Aligha van a világon ennél szorosabb szigetszomszédság!

Lošinj mindössze 33 kilométer hosszú, a szélessége a Creshez közelebb eső részén 5 kilométer, míg a nyaralók legfontosabb úti céljánál, Mali Lošinjban mindössze 250 méter. A település a szárazföldbe mélyen behatoló öböl mentén épült ki. A domboldal telis-tele van kis házakkal, közülük mégis a plébániatemplom tornya magasodik ki. A parton álló, többnyire két-három szintes házak előtt a széles tengerparti sétányon pálmafák kölcsönzik a tájnak az üde, mediterrán jelleget. Kisebb-nagyobb motorcsónakok, jachtok, turistahajók pihennek az U alakú kikötőben, ahol nagyokat lehet sétálni. Egészen a tengerpart strandjaiig, ahol homokos és sziklás szakaszokat egyaránt találhatnak a kisgyermekes családok és a romantikára vágyakozó párok.

Ha valahol, akkor Mali Lošinjban érdemes bringára pattanni: kevés olyan hely van Horvátországban, ahol közvetlenül a tengerparton vezet séta- és bringaút. Így akár félnapos túrát is tehetünk a tenger mellett, ott megállva, ahol épp kedvünk támad mártózni egyet. S ha már tekerés: akár biciklivel is érdemes kirándulást tenni a többek között festői öble miatt feledhetetlen Veli Lošinjba.

 

 

Legyél az első hozzászóló "Az Adria vonzásában – Cres és Lošinj" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*