Az Apfelwein fővárosa

Igaz Franfurt a pénz központjaként, a banktornyok látványával rögzül a legtöbb utazó emlékeiben, de aki jobban meg akarja ismerni a város, meglepően kellemes felfedezéseket teket a Majna-parti mini metropoliszban. Frankfurt sok kis városrésze, mint például Bornheim, Sachsenhausen, Bockenheim egészen önálló életet él sőt Seckbach, Bergen-Enkheim városrészek még egykori falusi karakterüket is megőrizték.

És akkor még nem beszéltünk Frankfurt méltán híres almaborára, az Apfelwein-re, vagy ahogy a helyiek mondják, Eppelwei vagy Äbbelwoi, sőt Stöffsche. Külön program keretében megtekinthető az almabor készítése és almaborkóstoláson is résztvehetünk. Frankfurtnak van külön e célra egy Eppelwei Express nevű tarkabarka régi muzeális villamos-járgánya is, ahol az egyórás út során valódi kalauz- és zenekisérettel, frissen sült perec és jófajta Possmann-féle almabor vagy alkoholmentes almalé szürcsölgetése mellett várost is néz az ember fia, természetesen cigarettamentesen! Eközben megismerkedhet a fura hesseni dialektussal is, ami – minél több almabort leengedett a torkán valaki, annál jobban kezd menni neki. Felnőtteknek 7 EUR-ba, gyerekeknek 3 EUR-ba kerül egy ilyen oldtimer villamos körút, amely az Állatkerttől Állatkertig közlekedik és a város minden fontosabb pontján megáll, de különösen Sachsenhausenban, az almabor igazi hazájában, ahol Alt-Sachsenhausen-ban egymást érik a jobbnál jobb kis kocsmák és egyszerű éttermek.

A 80-as években főleg az amerikai és japán csoportokat vitték ebbe a kis “mű-Grinzingbe” és a helyi ember széles ívben elkerülte. Aztán ahogy ez a jelentős vendégforgalom különböző okok miatt megcsappant, szép lassan birtokba vette a frankfurti fiatalság és igazi trendy szórakozóhelyek sora jött itt létre. Persze a turisták is szívesen felkeresik, de most már semmiképpen nem tömegben. Ma már a helyiek is jól érzik ott magukat és békésen megférnek a sokfajta “külföldi” nyelvet beszélő vendéggel, mivel összefűzi őket a sült csülök közös imádata, lehetőleg nagy korsó hideg sörrel, különösen ha mindezt a hagyományos Zum Grauen Bock (vagyis a Szürke Bakhoz címzett) vendéglőben tehetik meg.

Legyél az első hozzászóló "Az Apfelwein fővárosa" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*