Az EU az uniós beutazási korlátozások enyhítését javasolja

Forrás: bud.hu

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő azzal a céllal, hogy a tagállamok enyhítsék az Európai Unióba irányuló, nem alapvető beutazásokra vonatkozó jelenlegi korlátozásokat mind az Európai Unióban engedélyezett védőoltásokkal, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi felhasználásra alkalmasnak ítélt oltóanyagokkal beoltottak esetében is.

Az uniós bizottság közleménye szerint a javaslat azt szorgalmazza, hogy a tagállamok ne csak a jó járványügyi helyzetben lévő országokból érkezők számára engedélyezzék a nem alapvetően szükséges beutazást, hanem azok esetében is, akik az Európai Unióban engedélyezett védőoltások valamelyikének összes ajánlott dózisát legalább 14 nappal érkezésük előtt megkapták.

Engedélyüket a tagállamok azokra a vakcinákra is kiterjeszthetnék, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet felvesz a sürgősségi felhasználásra alkalmas oltóanyagok jegyzékébe. Az utazóknak beoltottságukat a tagállami hatóságok által egyedi alapon kiadott tanúsítvánnyal, vagy az Európai Bizottság által egyenértékűnek elismert tanúsítvánnyal kell bizonyítaniuk- húzták alá. Arra figyelmeztettek, hogy amennyiben a tagállamok felszámolják a negatív PCR-teszt bemutatását megkövetelő szabályozást, illetve a beoltottakra vonatkozó karanténkötelezettséget, akkor ezeket a szabályokat az EU-n kívülről érkező, szintén beoltott utazókra is érvényessé kell tenniük.

A tagországoknak lehetővé kell tenniük az EU-n kívüli országok tanúsítványainak elfogadását is, de szigorúan kell ellenőrizniük az igazolványok hitelességét, érvényességét és azt, hogy tartalmazzák-e az összes vonatkozó adatot. Lehetővé kell tenniük továbbá, hogy oltott szüleikkel az oltásban nem részesült gyermekek együtt utazhassanak, ha legalább 72 órával korábban kiállított negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A tagállamok az érkezés után további tesztkötelezettséget írhatnak elő – tették hozzá.

Közölték: a nem alapvető utazásokra vonatkozó jelenlegi korlátozások enyhítését célzó javaslatát az Európai Bizottság az oltási programok végrehajtásában elért előrehaladásra és a globális járványügyi helyzet terén megfigyelhető fejleményekre hivatkozva tette közzé. (MTI)

Az Európai Unió első alkalommal tavaly június végén tette közzé azokat az országokat felsoroló listáját, amelynek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az EU-ba. A listán jelenleg Ausztrália, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Japán, Thaiföld, és Szingapúr szerepel. A listáról korábban lekerült Montenegró és Szerbia, Tunézia, Georgia, Kanada, Algéria, Marokkó és Uruguay. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik ez. Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba. Az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti. A lista alkalmazása jogilag nem kötelező erejű, azonban egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne.