Barcsay és Vajda: szentendrei állomásán az utazó kiállítás

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) városi múzeumokkal szervez vándorkiállítást hét városban. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a magyar történelem ellentmondásos korszakát mutatja be, pontosabban annak hatását a tudományra, a kultúrára, a művészetekre. Mindezt olyan városokban teszi, amelyek az időszak fontos helyszínei voltak.

Eltérő enyészpontok címmel 2014. január 23-től látható Barcsay Jenő és Vajda Lajos művészete a két világháború közötti időszakban, a vándorkiállítás harmadik helyszínén, a szentendrei Művészet Malomban. A két festő útja két különböző pontból bontakozott ki. Más oldalról szenvedték végig a két világháború közötti időszakot, s eltérő szemléletmódot képviselnek. Eltérő a művészethez való viszonyuk is, mégis a két út több helyen kapcsolódik egymáshoz. Mindkettőjükre hatott Párizs élénk művészeti élete, az ott kapott benyomások lendítették tovább útjukon, és mindketten Szentendrén találtak otthonra. A város motívumaiból építkezve teremtettek sajátos festői világot.

Az MVMSZ-be tömörült vidéki múzeumok a magyar múlt korszakainak emlékeit őrzik és gondozzák. Ezek bemutatására azonban kevesebb lehetőségük van, leginkább csak a megyeszékhelyen rendezett időszaki tárlatokon. Ezúttal viszont a két világháború közötti műtárgyaikkal együtt tudnak megmutatkozni az országos vándorkiállításon. A kiállítássorozat minden helyszínén kicsit más a tárlat, mivel a helybéli alkotások, tárgyak nagyobb szerepet kapnak az összeválogatott anyagban. A hét helyszínen – Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szentendre, Székesfehérvár, Szombathely múzeumaiban – bemutatott műtárgyegyüttes legnagyobb része újdonság a látogatók számára, a korszakot és a témákat, valamint az egyes helyszínek anyagait bemutató tanulmányok révén.

A vándorkiállítás eddigi két helyszíne tavaly Székesfehérvár, a Szent István Király Múzeum, valamint Debrecen, a Déri Múzeum volt. A mostani kiállítás Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban 2014 tavaszáig látható, majd következik Pécs, a Janus Pannonius Múzeum március és május között. Nyíregyháza, a Jósa András Múzeuma a vándorkiállítás következő helyszíne júniustól augusztusig, a szegedi Móra Ferenc Múzeum augusztus és október között, végül a szombathelyi Savaria Múzeum, októbertől decemberig.

Legyél az első hozzászóló "Barcsay és Vajda: szentendrei állomásán az utazó kiállítás" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*