Belvárosi gasztro kényeztető

Téli, fagyos estén szívmelengető, amint a meghittséget árasztó bisztró üvegportálján át nézi az ember a pesti Fashion Street forgatagát. Már csak azért is, mert a The Ritz-Carlton, Budapest, Deák St. Kitchen bisztrója nemcsak a meleg, de az ízek tekintetében is biztonságot ígér.

A budapesti gasztroforradalom barikádépítés nélkül zajlott le. Macskakő dobálás – és macskajaj – helyett vérfrissítő pálinkákkal, jófajta vörösborokkal és új filozófiájú ételekkel vívták a zsírban tocsogó, panírbundába burkolt húsok, krumplik ellen. A végeredmény? Ma már mindennapi élmény, ha egy olyan étterembe – trendibb megközelítésben bisztróba – botlunk, amely kellemes dizájnvilágával, a modern gasztro irányzatokat követő étlapjával kelti fel az utazó érdeklődését.

A Deák St. Kitchen áttörése persze nemcsak azért volt komoly kihívás, mert a gasztro léc végre már magasabbra került, hanem azért is, mert azzal a sztereotípiával is meg kell küzdenie, hogy a szállodai éttermek minden tekintetben unalmasak, amit messziről kerülni kell. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, olyan élettel teli bisztrót kellett megálmodni a fellengzősen Fashion Street-ként is aposztrofált Deák Ferenc utca felé, ami az izgalmas gasztronómiai élményre vágyókat is megszólítja.

theritzcarltonbudapest_deakstkitchen

A Deák St. Kitchen-be lépve az ember egyik szeme kicsit sír, a másik nevet. Az egykori Adria palota méltóságteljesen elegáns épületében korábban üzemelő, francia identitású Le Méridien hotel, kissé mereven elegáns és az utcai közönségtől gyakorlatilag elzárt Le Bourbon étterme ugyanis – különösen a parádés süteményválaszték okán -, a vasárnapi brunch-ok kedvelőinek fellegvára volt. Ez a tér lett mára kettéválasztva. A hallból nyíló kupolás rész a nálunk, a letisztult, modern eleganciát képviselő The Ritz-Carlton, Budapest reggelizőjeként funkcionál. A Deák Ferenc utcára nyíló nagyobb térben pedig megszületett a Deák St. Kitchen. Amely a magunk mögött hagyott századforduló eleganciáját, pesti kávéházi hangulatát, modern elemekkel ötvözve idézi a míves fa bárpulttal, a kényelmes, búrhuzatos ülésekkel, az otthonosság érzetét adó fa parkettával és a falakon elhelyezett Törley vintage plakátokkal, valamint a magyar múltra emlékeztető fekete-fehér fotókkal.

theritzcarltonbudapest_deakstkitchen_bar

Ellenpontként az üveg mögé került látványkonyha és a fiatal, farmeres felszolgálók bőrköténye mellett a hatalmas, barna bőr borítású étlap kínálata is ízig vérig a mai világba vezeti a vendéget. A lecke első része tehát kipipálva: a Deák St. Kitchen megjelenése olyan, ami a világ bármely jobb városában megállná helyét. Nem túl egyedi, de rendkívül kellemes látványt nyújt és különösen az esti fényben barátságosan hangulatos. (Tavasztól pedig előretolt hangulatkeltő hadosztályként ostromolja a vendégeket a hangulatos terasz.)

theritzcarltonbudapest_deakstkitchen_chefs_table

A lecke másik fele: miként lehet itt olyan konyhát vinni, ami az éttermekkel – sőt a jó éttermekkel – ma már szerencsére gazdagon ellátott Budapesten is olyan egyedi jegyekkel rendelkezik, amelyekkel nemcsak egyszerűen vonzó, hanem ki is tűnik az átlagos kínálatból. Már csak azért is, mert egy jellegtelen, vagyis sikertelen étterem a szálloda számára is csak olyan nyűg, ami foglalja a helyet és növeli a bérköltségeket.

Copyright 2015 Matthew Shaw. See licence supplied with this image for full terms & conditions. Copy available at: www.matthewshaw.co.uk/copyright.html Not for use by architects, interior designers or other hotel suppliers without permission from Matthew Shaw

A The Ritz-Carlton menedzsmentje ezért is egy sikeres gasztronómiai csapattal, a ZONA-t és a Liberté Grand Cafét is jegyző Baldaszti Csoportottal szövetkezett. Eredményeként a rendkívül széles borválasztékával már önmagában különlegesnek számító bisztróban úgy jelennek meg a legújabb trendekhez igazodó nemzetközi ízek, hogy közben a magyar konyha klasszikusainak  újragondolt változatai is megjelennek. A saláták mellett a serpenyős csirkemellel, ropogós baconnel operáló Deák St. Kitchen szendviccsel és a házi briósba csomagolt 180 grammos Angus marhahússal emberesebbé tett Deák St. Kitchen burgerrel pedig azokra is gondoltak, akik csak kisebb, nagyobb harapnivalóra vágynak a beszélgetés mellé.

img_7898-edit

Az általunk előételként tesztelt Magyar kacsamáj mousse, szőlő chutney, pirított házi kenyér tökéletesen hozta azt az íz párt, ami kellemes felvezetést ad egy maradandó gasztronómiai élményhez. Következett a Gomba erőleves, zöldalma, gyömbér kombinációval, jelezve azt, hogy aki mer, az nyer.

img_7970-edit

Esetünkben bejött a merész kombináció. Főételként kétféle íz világot teszteltünk: a Serpenyős szarvasbélszín, gesztenyemártás, kelbimbó trió esetében a porhanyós bélszín dominanciája mellett finoman harmonizált a gesztenye és a kelbimbó egyéni íz világa, míg a répasaláta, tökmagmajonéz, szilvásváradi füstölt pisztráng összeállításban az egészségtudatosság érzését a jól harmonizáló ízek is erősítették.

img_7911-edit

Igaz a szombat este, ahogy telt a bisztró, úgy vált nehézkesebbé a felszolgálás, de ezt tudjuk be annak, hogy olyan fiatal gasztro helyről van szó, ahol nemcsak a konyhában, hanem a vendégtérben is idő kell az olajozott üzemeléshez. A lényeg azonban mégiscsak az, hogy a Deák St. Kitchen már letette névjegyét Pesten.

érsek m. z.

Legyél az első hozzászóló "Belvárosi gasztro kényeztető" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*