Bokortanyák, pamukkale – csodás látnivalók Made in Hungary

Ha már végre útra kelhetünk a pandémia okozta másfél éves bezártság után, érdemes először szétnézni a saját házunk táján, hiszen Magyarország is ezernyi csodával várja az utazókat. Ehhez kínálunk egy csokorra való látnivalót, a teljesség igénye nélkül bemutatva egy-egy régió, város érdekességeit, fontos látnivalóit. Útra fel!

Egy cseppnyi régmúlt Nyíregyházáról

Aki Nyíregyházára készül, el ne felejtse felkeresni a Sóstói Múzeumfalut. Ez a skanzen a Felső-Tisza-vidék öt tájegységének eltérő, ám jellegzetes építményeit mutatja be. Ez a régió alföldi parasztportákkal büszkélkedhet, itt vannak a híres tirpák házak – a hazánkban élő szlovákok, akik az egymás mellé kiszabott földeken bokortanyákat építettek – és cigánykunyhók, amelyek lakóik mesterségeiről vallanak. Az egyszerű házak mellett ott díszelegnek a módosabb kisnemesi porták is. Az öt tájegység bemutatásán kívül a skanzen központjában létrehoztak egy orsós faluközpontot, melynek főterén áll a templom a harangtoronnyal. Közvetlenül mellette a paplak, az iskola, majd a szatócsbolt, a tűzoltószertár, a kocsma és különböző műhelyek sorakoznak. Különleges a skanzen temetője, ahol csónak alakú fejfák idézik a tájegység halászó múltját, de itt áll a temetőcsősz háza is. S aki többet is szeretne tudni a hajdan itt élők hagyományairól, szokásairól, annak a skanzen változatos programokat kínál: Szent István-napi kenyérünnepet, őszi parasztmunkák bemutatóját.

A magyar pamukkale titka

Az Eger környékén járó ki ne hagyja az egerszalóki Sódombot, a magyar pamukkalét. Ez az Európában egyedülálló nevezetesség egy tévedésnek köszönhető. 1961-ben olajat kerestek a vidéken, ám a fúrt kútból hévíz tört elő. A domboldalon lefolyó mintegy 68 Celsius-fokos, ásványi anyagokban rendkívül gazdag gyógyvíz 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített, melyet a mai napig is folyamatosan épít. 1992-ben a feltörő forrást gyógyvízzé minősítették. Ezt követően gyógyfürdő, majd gyógyszálloda nyílt a település határában. A hévízforrások, illetve a gyógyfürdő környéke elnyerte a minősített gyógyhely címet. Balneológiai vizsgálatok szerint a gyógyvíz 18-20 000 éves. A sódomb helyi védelem alatt áll, amelyet kiépített sétaúton lehet megközelíteni. Külön attrakciója a megvilágítása: sötétedés után a szivárvány színeiben pompázik. De az egri kirándulás során fel kell keresni a csodálatosan megújult Dobó teret, a pazar török emlékeket, no és a Szépasszony-völgyet, ahol a finom egri borok várják, hogy megvidámítsák a turistákat.