Bomba szilveszter, kérdőjelekkel

A Danubius Hotels minden szállodája megtelt szilveszterre. A fővárosba, a szokásoknak megfelelően, döntően külföldiek jöttek, a vidéki wellness szállodákba magyarok érkeztek – utóbbiak többsége két-három éjszakára. A hagyományos külföldi vendégkör mellett, miként az az országban sokhelyütt, itt jótékony hatása van annak, hogy az ortodox karácsonyt kihasználva, szép számmal érkeztek orosz és ukrán vendégek.
A négycsillagos Continental Hotel Budapest az év utolsó hónapjában regisztrált 77 százalékos telítettség után, december 26-tól egészen január 6-ig telt házat ért el. A házhoz tartozó ARAZ étteremben sem maradt szabad hely szilveszterkor. A hosszú teltházhoz, a január eleji ortodox karácsony is hozzájárult. A hotel, a 2011-esnél némileg magasabb árak mellett, a tavalyinál 10 százalékkal nagyobb bevételt könyvelhetett most el.
A Ramada Resort Aquaworld Budapest most is teltházas lett, vendégeik kétharmada három éjszakára érkezett. De 2011-hez képest, amikor már december elején minden hely elkelt, idén – a tavalyihoz hasonló árak ellenére -, még az utolsó héten is érkeztek foglalások. Igaz a karácsonyi napok – vélhetően a hozzá kapcsolódó hétvégének is köszönhetően -, a szokásosnál is magasabb foglaltságot és átlagárat hoztak. Érdekesség, hogy szilveszterre, majdnem 20 különböző országból érkeztek a vendégek. A magyarok aránya a legmagasabb, sokan jöttek Szerbiából és Szlovákiából is. A Kelet és Közép-Európaiak mellett Nyugat-Európából és a tengeren túlról is egyre több vendég érkezik. Az Üdülési csekk és SZÉP kártya forgalma december végén élénkebb volt az előző hónapoknál, de összesített forgalmuk így sem mutatott növekvő tendenciát.
Az Airport Hotel Budapest december 28-tól január 2.-ig teltházas. A vendégek döntő többsége külföldi, elsősorban orosz, ukrán és lengyel. A házban 2013 első fele a báli és esküvői rendezvényfoglalások miatt ígéretes, miközben hazai céges megrendelések és külföldi buszos csoport foglalások is szép számban érkeztek már.

Bébiszitter szilveszterre

A ráckevei Kék Duna Wellness Hotelben már december eleje óta teltházat jegyeztek szilvesztere. Vendégeik jó része már a karácsonyi foglalásnál is külön megemlítette, hogy azért fizet Üdülési Csekkel, illetve a SZÉP Kártyával, nehogy december 31.-én elveszítse a kedvezményt. A 2011-es áron értékesített szobákba elsősorban 3 éjszakás vendégek érkeztek, többségük számára az is fontos szempont, hogy a ház Budapesttől mindössze 40 kilométerre található. Az utolsó pillanatokban érkező foglalásokkal a Kék Duna testvér szállodája, a nyáron megnyílt, 50 szobás, négycsillagos noszvaji Oxygén Hotel is megtelt. Mindkét házba tisztán magyar vendégek érkeztek. A noszvaji gyerekbarát hotelben 12 bébi is köszöntötte az új évet – álmukat, kérésre bébiszitterek is felügyelték a házban, ahol a vendégek három generációjának külön-külön programot biztosítottak. A korábbi évek tapasztalataira alapozva, mindkét házban már októbertől olyan kedvező, több szolgáltatást tartalmazó csomagokkal léptek a piacra, amelyek az év eleji alacsony foglaltságú időszakra már előre biztosította a házak 70, illetve 50 százalékos töltöttségét. Ugyanakkor komoly problémának látják, hogy a jelentős költségcsökkentések és a reprezentációt terhelő adók miatt a szállodaipar stabilitásához nagyban hozzájáruló nagy céges rendezvények száma már 2012-ben is jelentősen csökkent. Ez a helyzet várhatóan 2013-ban sem javul majd.
A sümegi Hotel Kapitányban december 29.-től január 1.-ig telt meg ház, de sokan az iskolai szünet végéig, január 2.-ig meghosszabbították a pihenést. A történelmi lovasjátékokra és középkori lakomára is érkező vendégek 85 százaléka magyar, többségük inkább a korábbi hónapokban használt Üdülési Csekket, illetve SZÉP Kártyát. A 2013-as, téli időszak megfelelő foglaltságához hagyományosan a karácsonyi ajándékként megvásárolt ajándékutalványok felhasználása járulhat hozzá. A tavasz eljövetelével pedig a szabadtéri programkínálat és a Közép-Dunántúli régió első Történelmi Élményparkjának megnyitása biztosíthatja az érdeklődést.

Sztárral erősítve

Az első hazai gyerekbarát szállodában az alsópáhoki Kolping Hotelben, a szilveszteri esti programhoz igazodva, az étterem maximális egyszeri kapacitása határozta meg a vendégek létszámát. A döntően magyar vendégkör 3 illetve 4 éjszakás tartózkodása mellett, így közel teltházzal üzemel a ház. Miközben a házban már régóta nem fizettek Üdülési Csekkel, viszonylag jó hír, hogy a SZÉP kártya forgalma, a havi foglalásokat tekintve, az Üdülési Csekk 2011-es szintjére állt be.
A hévizi Lotus Therme Hotelben a 2011-es 85 százalékos foglaltság után – a 2011-es árakat alkalmazva -, most teltházat regisztráltak. A vendégek nagy része december 29 és 30-án érkezett három éjszakára. Az Accent Hotel Management által üzemeltetett házba, a közel 60 százalékos magyar törzsvendégkör mellett nagyrészt osztrák és német vendégek, valamint a pravoszláv karácsony időszakával összekötve orosz vendégek érkeztek. Itt sem érezték, hogy az Üdülési Csekk érvényességének lejártával megnövekedett volna a beváltási kedv: november végéig a csekk és a SZÉP Kártya együttes forgalma alacsonyabb volt, mint csekké 2011-ben. Bizakodásra ad okot ugyanakkor, hogy 2013. első negyedévére, 2012-höz képest 10 százalékkal több foglalást regisztráltak már.
A kisebb házak közé tartozó, négycsillagos, Balatonfüredi Hotel Silver Resortban minden eddiginél korábban, már december elején minden szoba elkelt, amit annak is tulajdonítanak, hogy a szilveszteri program fénypontjául Wolf Kati fellépése szolgál. A három éjszakás teltházhoz az is hozzájárul, hogy a magyar vendégek közül egyre többen ismerték fel: a megszépült Balatonfüred látványa, már a nyugati üdülővárosokéval vetekszik. Itt is problémaként említették a konferenciák és a nagy céges rendezvények számának jelentős csökkenését, ugyanakkor sokat segít, hogy egyre több osztrák, német és szlovák vendég látogatja a házat. A közeli golfpálya vonzásának köszönhetően az elő és az utószezonban pedig már svéd vendégek is érkeznek.
Az országban alig van olyan település, ahol egyáltalán akadt még üres szoba december 31.-én. Ezek közé tartozott Debrecen, ahol az Arany Bika sem telt meg teljesen. Telt házat regisztráltak viszont a Service4You által üzemeltetett ceglédi Best Western Aquarellben és a hévizi Palace Hotelben is. A független szállodaüzemeltető szakemberei szerint a SZÉP Kártyán parkoló pénzek felhasználási idejének december végén bejelentett meghosszabbítása (A 2011-ben a munkáltatók által az alkalmazottaik számára SZÉP Kártyán biztosított összeg 2012. december 31. helyett 2013. május 31-ig használható fel, a 2012-ben feltöltött összeg pedig 2014. május 31-ig költhető el szálláshely, vendéglátás vagy szabadidő szolgáltatás igénybevételére. http://www.azutazo.hu/cikkek/nem-vesz-el-a-szep-kartya-penz-hosszabbit-a-kormany ) érdemben már nem befolyásolta a szilveszteri foglalásokat, ugyanakkor nagyon jótékony lehet a 2013-as év eleji időszakra.

Szilveszter a közeli osztrák üdölőhelyeken is jó foglaltságot hozott. A honfitársaink által rendkívül kedvelt lutzmannsburgi, Hotel Sonnenparkba ezúttal is szép számú magyar család érkezett a vele közvetlen összeköttetésben álló,teljesen megújúlt családbarát Sonnentherme fürdőnek és a számtalan gyermekprogramnak köszönhetően. 

 
Charterpiaci káosz

Miközben a szilveszter jól jött a hazai szállodáknak, a kiutazási charter piacon káosz uralkodik, köszönhetően annak, hogy a Malév kiesése miatt eltűntek a charter járatok, így emelkedtek az árak, csökkent az árualap. Zám Tibor a charter piacon meghatározó Best Reisen cégvezetője a drasztikus átalakulás kapcsán kiemelte: szilveszterre csak egyiptomi és Tenerife-i és charter közlekedett, illetve máltára indított sűrítő járatot az Air Málta, „kvázi charterként”. (A menetrend szerinti járatot csak az utazásszervezők foglalásainak nyitották meg.) Mindez komoly visszaesést jelent a korábbi évekhez képest. Csak Egyiptomba három gép volt tavaly, most összesen egy jár, öt utazásszervezőnek.
A változás az árak emelkedésében is megmutatkozik. A piacot stabilizáló Malév kiesését megfejelte, hogy a korábban második legnagyobb szereplő, a Travel Service a téli időszakra elvitte Budapestről a gépeit. Ennek hatására Egyiptomba például 30 százalékkal növekedtek az árak, amiben az is közrejátszott, hogy gyengült a forint és az egyiptomi szállodák is árat emeletek. A másik kedvelt közeli téli üdülőhely, Tenerife mindig is drága volt ebben az időszakban. A távoli, egzotikus utaknál a drágulásban még nagyobb szerepe volt a Malév hiányának. Újra bebizonyosodott, hogy a fapadosok semmilyen szinten nem pótolják a nemzeti légitársaságot. A szakember szerint Budapest így a perifériára fog kerülni a nemzetközi légiközlekedésben. Nem a szilveszteri utazások hiánya miatt – de önmagában már ez is jelzésértékű. Általában is drasztikusan csökkent az utazási lehetőségek száma. A menetrendszerinti forgalomban is hiányoznak azok a járatok, amelyekkel a nagy, interkontinentális összeköttetést biztosító repterek –Frankfurt, Amszterdam, Párizs, London – járatait olcsón és jó csatlakozási idővel el lehet érni. A Qatar Airways jó ütemű járatnyitásai a keleti irányban ugyan csökkentették ezt a feszültséget, de például Amerika és a karibi térség továbbra is alig repülhető.
Mindezért az ilyenkor megszokottnál sokkal kevesebben utaztak külföldre, amiben az is szerepet játszott, hogy az utasok kivártak, reménykedtek az olcsóbb árakban, de erre a menetrend szerinti utazásoknál nem lehet építeni. A várakozók így itthon maradtak, mert a repülés alapszabálya, hogy minél közelebb az indulási idő, annál magasabbak az árak.
A szakember 2013-ban is egyértelmű forgalomcsökkenéssel számol. Igaz a nyár mindig javít a helyzeten, de a fizetőképes kereslet csökkenése miatt a főszezon is egyre rövidebb, ami az éves rezsi megtermeléséhez fontos téli szezon nélkül sok utazási iroda végét jelentheti.
Érsek M. Zoltán

Legyél az első hozzászóló "Bomba szilveszter, kérdőjelekkel" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*