Borfesztivál gasztroélményekkel Pozsonyban

Fotó: Katarína Bubeníková

A Prímás tér két napig megtelik zenével, finom ételekkel és a pozsonyi borászok idei szüretéből származó új borainak kínálatával.

A november 10-én és 11-én megrendezésre kerülő Újbor fesztivál idén a tér közelében lévő udvarokra is kiterjed. Míg a szomszédos Csehországban és Ausztriában az idei szüret első borai Szent Márton napon nyílnak meg, addig Szlovákiában november első hétfőjétől kaphatók. A fiatal borokat frissesség és könnyedség jellemzi. A fesztivál, amelyen három pozsonyi borászszövetség borászainak újborai szerepelnek, a fővárosi borkészítés hosszú hagyományát követi. A kétnapos rendezvényre külföldről érkező látogatókat is várnak.

Fotó: Katarína Bubeníková

Tavaly a fesztivált a Prímási Palota udvarán tartották, ezúttal a Prímás térre és a mellette lévő udvarokra terjesztik ki. A Devín, Vajnorský és Rača borászok borászai a Szent Mihály udvarán találhatók. St. George’s, egy gasztronómiai zóna őszi specialitásokkal és vegán kínálattal Ján Nepomucký udvarán.

Az eseményen a Pozsonyi Városi Galéria is részt vesz. Pénteken a Mirbach-kastély udvarán 17:00 és 22:00 óra között Adam Kvasnica DJ szettje és a Víno zpod vulkanu egyesület minőségi szlovák borai várják a vendégeket.

Fotó: Marek Velček

A Pozsonyi Városi Múzeum mindkét fesztiválnapon 20:00 óráig meghosszabbítja nyitvatartási idejét. Szombaton a Szlovák Köztársaság Nemzeti Borszalonja is nyitva tart. A látogatókat végigvezetik a teljes borútvonalon, megállva az egyes udvarokon. Pénteken és szombaton 19:00 és 21:00 órai kezdettel utcabált tartanak a Prímás téren. A hagyomány szerint az adott év terméséből származó bort egyházi méltóság áldja meg. Az újborokat a fesztivál első napján áldják meg.

A városi tematikus séták a fesztivál idején keretében különleges borhagyomány témájú programmal bővülnek. Szombaton 14:00 órakor Ivan Chylák idegenvezető vezeti a vakokat és gyengénlátókat Mária Terézia és a pozsonyi bor nyomában, 14:30-kor Iveta Šimove idegenvezető vezeti be a pozsonyi borutat a siketek számára egy szlovák jelnyelvű tolmács kíséretében. A meghallgatás résztvevőinek azonos nevű túrája 16 órakor kezdődik. A séták ingyenesek, csak fel kel iratkozni: www.bkis.sk/randesmestom. A sétán magyar idegenvezető is lesz.