Gyermekeknek szóló útlevél hívja kassai kalandozásra a családokat

A kedves kalandor szellemfigura, Buki hívja tartalmas kassai felfedezőútra a családokat és különösen annak gyermekragjait, akik a szlovákiai város nevezetességeit felfedezve még ajándékot is kaphatnak.

Igaz, a schengeni határokon belül Európában nem szükséges az útlevél, de a gyerekekkel utazóknak mégis érdemes kiváltaniuk a Kassai Gyermek Útlevelet, ami természetesen nem a nemlétező határ átlépésére, hanem kedvezmények gyűjtésére szolgál. A Magyarországon néhány éve bevezetett Kajla útlevélhez hasonló, a Visit Košice Info Pontban (Fő utca 59.) most már magyar nyelven is ingyen kapható úti kedvezménykönyv tökéletes útvonalat kínál a város élvezetes bejárásához. A színes, bájos rajzokkal gazdagon illusztrált foglalkoztató könyv főhőse a kalandor szellemfigura, Buki aki Kassa szőrmók jó szellemeként, 29 izgalmas helyszínt segít felfedezni a városba érkező családoknak az egyes címeit és a hozzájuk kötődő hasznos információkat is felsorakoztatva.

Mostani utunkon, amelynek célja az volt, hogy megismerjük a várost magyar nyelvű gyerekútlevéllel és felkeressünk három nevezetességet az útlevél látnivalói közül azt is megtudtuk: legalább ennyire fontos, a gyermek útlevél mellé matrica is dukál és minden 3.meglátogatott helyért jutalom is jár. Az első pecsételő hely az Alsó kapu, amelyet felfedezve azt is megtudhatjuk, hogy Kassa városi erődítése több korszakot is átölelt kezdve a három magyar uralkodó dinasztia – az Árpád család (a 13. század második feléig), a LUXEMBURG család (a 14. és 15. század fordulója) és Corvin dinasztia (a 15. század második fele) – építkezéseitől egészen az 1706-1710 közötti időszakig, amikor a város utolsó erődítmény épületeit II. Rákóczi Ferenc felkeléséhez kötődően megépítették. Azt, hogy az idők változnak, jól mutatja, hogy 1783-tól kezdve az egész összetett erődítményrendszert fokozatosan lebontották. A városközpont legkülönbözőbb részein így is 26 részlet lett mindmáig megőrizve. Közülük az Alsó kapu nemcsak a legnagyobb, hanem a legérdekesebb is. Amit a turisták is megcsodálhatnak azzal, hogy a nyári hónapokban 1998 óta egyedi, földalatti Régészeti Múzeum túra nyílt a nagyközönségnek.

A pecsételőhelyek következő állomása az Arany kiállítás, ahol a szokásos pecsét mellett a helyben feltett kérdésre adott helyes válaszért matrica is jár. A kiállítás története 1935. augusztus 24-éig nyúlik vissza, amikor a kassai Fő utcán, a 68. szám alatti régi épület bontásakor a falba rejtve találtak rá arra a kör alakú rézdobozra, amiben a kincs volt elrejtve. A 2920 aranypénz és a két méter hosszú aranylánc több, több, mint tíz kilogrammnyi aranykincsként ma a Kelet-szlovákiai Múzeum különlegességének számít.

A harmadik pecsételőhely ismét igazi gyermekvonzó látványosság: az 1950-ben alapított kassai botanikus kert, szlovák nevén Botanická záhrada UPJŠ Košice, vagyis a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem botanikus kertje Szlovákia legnagyobb füvészkertje és egyben Közép-Európa egyik legjelentősebb növénygyűjteménye. Ahol a 30 hektár területű trópusi és szubtrópusi klímát biztosító üvegházak területe 3500 négyzetméter. A botanikus kert ékességei azok a különleges kaktuszok és egzotikus növények, amelyek a 4 hektáros részen 14 kertész kiemelkedő munkájának köszönhetően alkotnak feledhetetlen látnivalót. H a 3 matricát is begyűjtöttünk, külön öröm, hogy az infoponton a kitűző mellé – ahogy minden harmadik pecsét után – még az ajándékokból is válogathatnak a gyerekek.

Ahogy mondani szokták, mindez még csak a kezdet, hiszen ahogy említettük, 29 érdekes és látványos hely várja a Kassán kalandozó családokat, akiknek Buki is segít a feledhetetlen élmények begyűjtésében.

Fotó és szöveg: Urbán Györgyi