Borra víz: vízitúra központ nyílt Tokajon

Orbán Viktor miniszterelnök és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke adta át a Tokaji Vízitúra Központot.

A miniszterelnök szerint az új létesítmény egy olyan program része, amely természetes módon teszi megélhetővé a hazaszeretetet azzal, hogy “hazánk bevon bennünket a saját bűvkörébe”. Hozzátette: a kormány célja az, hogy hazánk, 2030-ra Európa egyik legegészségesebben élő nemzete legyen a magyar, mert miközben ma is tiszteljük az élsportolóikat, Európa egyik legkevesebbet sportoló nemzetei közé tartozunk, a fiataloknak pedig mindössze 36 százaléka sportol rendszeresen. “Van esélyünk arra, hogy Magyarország felálljon a fotelből és sportért rajongó nemzetből sportoló nemzetté váljon” – fűzte hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök egy kenut visz Kammerer Zoltán olimpiai és világbajnok kajakozóval a csónakházhoz a Tokaji Vízitúra Központ átadásán 2018. június 14-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint van esély arra, hogy Magyarországon turisztikai termékké váljon Magyarországon a vízi turizmus. Ezt szolgálja az is, hogy a Felső-Tiszán már tizennégy új vagy megújult állomás várja már az érkezőket. A Tokaji Vízitúra Központ mellett hamarosan beruházásba kezd az Aggteleki Nemzeti Park: kikötő épül majd az úszóhajó programra, számos kerékpárút megújul majd a környéken és emellett az ország többi részén 150 további helyszín kapcsolódik be a vízitúra-hálózatba.

A fiatalok testmozgását elősegítve, a Vándortábor Program keretein belül idén már hat útvonalon lehet kajakozni és kenuzni: a Bodrogon, a Felső-Tiszán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, az Alsó-Dunán és a Kőrösök vidékén.