Budapesti Nyári Fesztivál: 130 program 12 hét alatt

Legalább százezer nézőt várnak a 2015-ös kulturális fesztiválra a magyar fővárosba. Mindezt az eseménysorozat budapesti sajtótájékoztatóján, 2015. május 13-án hangsúlyozta Bán Teodóra, a programáradatot rendező Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója. Kiemelte, hogy idén is két fő helyszíne lesz a fesztiválnak: a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpad. Több évfordulóhoz is kapcsolódik majd a Budapesti Nyári fesztivál (BNYF): a Dante-jubileum alkalmából a margitszigeti színpad a Liszt és Dante című koncerttel nyit június 12-én, bemutatják a száz éve elhunyt Goldmark Károly Sába királynője című operáját, szimfonikus filmzenekoncerten emlékeznek Edith Piafra születésének 100. évfordulója alkalmából.

Július 10-én, Carl Orff születésének 120. évfordulóján pedig a Carmina Burana mellett a Catulli Carminát is színpadra állítják a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett előadásában (részlet az előadásból a fenti képen). A Margitszigeten hallhatjuk a Toscát, augusztusban két alkalommal is, Béatrice Uria-Monzon és Giancarlo Moncalve főszereplésével. Világpremier lesz az Edward Maya Symphonic hangversenye június 26-án. A Virtuózok televíziós verseny tehetségei augusztus 20-án adnak hangversenyt (ők láthatók a legfelső képen).

A Városmajori Szabadtéri Színpadon június 13-án lesz az első előadás, a Halálos tavasz című Zilahy Lajos-regény színpadi adaptációját láthatja a közönség, Hidvégi Nóra rendezésében, képzőművészeti, zenei és színházi elemekkel. A főszereplők Lengyel Tamás és Ullmann Mónika. A Városmajorban ezúttal is megrendezik a vidéki és határon túli teátrumok előadásait felvonultató színházi szemlét, amelyre ezúttal hét teátrum: a szombathelyi Weöres Sándor Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a Győri és a Miskolci Nemzeti Színház, a csíkszeredai Csíki Játékszín, a Békéscsabai Jókai Színház és a debreceni Csokonai Nemzeti Színház hozza el egy-egy előadását. Bán Teodóra elárulta, hogy ezúttal is hosszas válogatás előzte meg a darabválasztást. Egyeztettek a színházigazgatókkal is, és a minőség mellett bevallott szempont volt az is, hogy a produkció szórakoztató legyen, és ne kísérleti darabok kerüljenek a szabadtéri nézők elé.

Az ügyvezető igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a kulturális turizmus fellendítése is szemük előtt lebeg, amikor összeállítják a fesztivál gazdag programját. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár is felszólalt a sajtótájékoztatón, aki a fesztivál idegenforgalmi vonzerejét hangsúlyozta. valamint azt, hogy a nyári fesztivál szolgáltatásai SZÉP-kártyával is megvásárolhatók. Néhány idei turisztikai számadatot is megemlített: örömmel számolt be arról, hogy 2015 első negyedévében 1,7 millió vendég 3,9 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon, mely 9, illetve 10 százalékos bővülés az előző év azonos időszakához képet. Jelentősen nőtt a brit és az amerikai turisták száma is (41, illetve 26 százalékkal).

A Városmajor a színházi előadások mellett számos koncertnek is helyet ad majd: Palya Bea, Tompos Kátya, Malek Andrea, Roby Lakatos, Horgas Eszter és Falusi Mariann is fellép majd. A Margitszigeten augusztus 16-án Koncz Zsuzsa lép fel, 29-én pedig Fenyő Miklós. Újdonság lesz ugyancsak a Margitszigeten július végén az Ooh La La éjszakai revücirkusz – csak felnőtteknek (lásd a fenti fotót!).

Szó esett a tájékoztatón a színházi hajójáratról és az Aludjon a Margitszigeten színházjeggyel! csomagajánlatról is.

A programokról bővebben: www.szabadter.hu

Legyél az első hozzászóló "Budapesti Nyári Fesztivál: 130 program 12 hét alatt" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*